tromaktiko: Μειώθηκαν οι γέννες λόγω κρίσης

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Μειώθηκαν οι γέννες λόγω κρίσης



Μειώθηκαν οι γέννες λόγω κρίσηςΔεν είναι λίγα τα ιδιωτικά μαιευτήρια τα οποία πλέον αναγκάζονται να ακολουθήσουν πολιτική εκπτώσεων και προσφορών για να προσελκύσουν μέλλοντες γονείς. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που έχει το σύνθημα "γεννήστε τώρα – πληρώστε σε άτοκες δόσεις".

Είναι προφανές πως η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό, που τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί πτώση 15% στις γεννήσεις στην χώρα μας. Την στιγμή που οι αριθμοί δίνουν αυτά τα αποτελέσματα ένα ακόμη απίστευτο κι όμως αληθινό στοιχείο βλέπει το φως της δημοσιότητας, το ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους στο σπίτι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αναβάλλουν την απόκτηση πρώτου ή δεύτερου παιδιού γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά, ενώ τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας πλησιάζουν πλέον όλο και πιο δύσκολα τα κέντρα γονιμοποίησης.
Η όλη «ατμόσφαιρα» όπως είναι φυσικό αναγκάζει ιδιωτικά μαιευτήρια να καταφύγουν σε εκπτώσεις και προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν μέλλοντες γονείς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ελλάδα 100.000 τοκετοί, ωστόσο φέτος υπολογίζεται ότι μετά βίας θα ξεπεράσουν τις 90.000. Παράλληλα, κατά 15% έχουν αυξηθεί οι τοκετοί που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία.
Έτσι τα ιδιωτικά μαιευτήρια ρίχνουν τις τιμές και κάνουν διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, ένα τρίκλινο δωμάτιο στοίχιζε πριν από έναν χρόνο 3.300 ευρώ. Σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 2.000 ευρώ και το "ψαλίδι" δε σταματά εκεί.
Πλέον προσφέρονται άτοκες δόσεις – ως και 12- για τα μονόκλινα και τα δίκλινα, που είναι βέβαια και τα ακριβότερα. Προσφορές προβλέπονται και για τους πολυτέκνους με 30% έκπτωση στο τέταρτο παιδί ενώ το πέμπτο είναι δωρεάν.
Στο μεταξύ, από εκεί που οι καισαρικές ήταν στην πρώτη γραμμή, 52% των Ελληνίδων γεννούν με αυτό τον τρόπο παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 15%, τώρα παρατηρείται μικρή στροφή στη γέννα στο σπίτι.
Οι γυναίκες που επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με τον πιο παραδοσιακό τρόπο έχουν αυξηθεί κατά 0,2%. Αυτό, σύμφωνα με τη μαία Ελ. Δημοπούλου που μιλά στην εφημερίδα, δεν γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί τα ζευγάρια πια είναι πιο συνειδητοποιημένα και θέλουν να αποφεύγουν επεμβάσεις και καισαρικές.
 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!