tromaktiko: Πάνδημα μνημόσυνα σε όλη την Κύπρο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Πάνδημα μνημόσυνα σε όλη την Κύπρο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή



Τελέστηκαν το πρωί σε όλους τους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης Κύπρου πάνδημα μνημόσυνα των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου προέστησαν στις έδρες των Μητροπόλεων και Επισκοπών.

Παρέστησαν υπουργοί εκ μέρους της κυβέρνησης και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, οι οποίοι σε επιμνημόσυνους λόγους εξήραν τη θυσία των πεσόντων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι 37 χρόνια μετά την τραγωδία, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, «οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, αξιοποιώντας το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι πλέον ενταγμένο το Κυπριακό, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, ώστε να μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974».

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι, εάν η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ, τονίζοντας ότι «αυτό δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε από την ΕΕ, ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφέροντας ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις, τα τελευταία τρία χρόνια, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει στις αδιάλλακτες προτάσεις που προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής, είπε ότι «μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι η σημερινή φάση του Κυπριακού πρέπει να σημάνει μια γενική κινητοποίηση δυνάμεων σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού, και, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ούτε αρνητικοί ούτε απορριπτικοί», σημείωσε ότι η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες, αλλά ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη.

Ο κ. Ομήρου μιλούσε στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γεώργιου Ανδρονίκου Μιχαήλ, που τελέσθηκε το πρωί στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Μοσφίλι, Ο Ανδρονίκου έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 23 Ιουλίου του 1974 στην προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής προέλασης στον Κουτσοβέντη.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα πως «αποτίουμε φόρο ευγνωμοσύνης προς τους αδικοχαμένους αξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες που έπεσαν ηρωικά και με αυτοθυσία κατά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης"».

«Θύματα μιας απίστευτης τραγωδίας που την συνθέτουν πολλά και αμείλικτα ερωτηματικά», είπε, διατυπώνοντας τη θέση ότι στην υπόθεση της έκρηξης «υπάρχει ασυγχώρητη εγκληματική αμέλεια για την οποίαν επιβάλλεται πλήρης, αντικειμενική και αδιάβλητη έρευνα και καταλογισμός ευθυνών».

«Μόνο έτσι θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και θα εμπεδωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς», ανέφερε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!