και να σκέφτεται με όρους απόδοσης και αποτελέσματος καλύτερα από ότι να σκέφτεται με όρους προσωπικών στρατηγικών.Αυτό είναι το μεγάλο του όπλο, αλλά αυτό επίσης είναι και η μεγάλη του αδυναμία, όσον αφορά στο κομματικό και πολιτικό του μέλλον.
«Ο Μιχάλης είναι καλός υδραυλικός. Μπορεί να επισκευάσει τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι σε θέση να σχεδιάσει ένα καινούργιο σύγχρονο ΠΑΣΟΚ;» αναρωτιούνται πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη. Βέβαια από κάποιους τίθεται με τέτοιο τρόπο το ερώτημα θέλοντας να δείξουν ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, την θέση του πρώτου μεταξύ ίσων. Επιπλέον το κάνουν και για έναν ακόμη λόγο: θέλουν να μειώσουν όσα έκανε από τις υπουργικές θέσεις που κατείχε. Και κυρίως ότι κέρδισε τη μάχη των τιμών, ιδιαίτερα των τιμών στα φάρμακα, όταν ήταν στο υπουργείο εμπορίου, και –το πιο σημαντικό βέβαια- ότι έπιασε τη 17 Νοέμβρη όταν ήταν υπουργός δημόσιας τάξης και τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το ξεμπλοκάρισμα 15 δις. ευρώ από την Κομισιόν για έργα στην Ελλάδα, είναι έργο Χρυσοχοίδη, άσχετα αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους συντρόφους του.
«Φυσικά, να αντιμετωπίζει κανείς όσα ένας υπουργός έχει καταφέρει, απομονώνοντας τη δράση του από την πολιτική, δεν είναι καθόλου σωστό» έλεγε τις προάλλες έγκυρος πολιτικός αναλυτής. Προσθέτοντας ότι «ο Χρυσοχοΐδης έχει στη βάση της πολιτικής του σκέψης την πεποίθηση ότι δεν αρκούν καθόλου τα μεγάλα οράματα και οι μεγάλες υποσχέσεις και ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που μπορεί να γίνει… εδώ και τώρα».
Με εφόδια τη μακρόχρονη κομματική του διαδρομή και τις επιτυχείς υπουργικές του θητείες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προβάλλει σήμερα σαν ένας από τους επίδοξους διαδόχους του Γιώργου Παπανδρέου. Στην αναμέτρηση του 2007 για την αρχηγία προτίμησε τελικά να ταχθεί με τον Γιώργο, διατυπώνοντας ένα μανιφέστο με τις θέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι αποδίδουν το γεγονός ότι απέφυγε να κατεβεί στο στίβο για την αρχηγία στο ότι «δεν είναι γεννημένος για αρχηγός, είναι διστακτικός και δεν μπορεί τις εσωκομματικές συγκρούσεις».
Άλλοι όμως λένε ότι απέφυγε την εμπλοκή σε κείνη τη βίαιη σύγκρουση ακριβώς επειδή σκέφτεται με όρους του όλου ΠΑΣΟΚ και αντιλαμβάνεται τους συσχετισμούς.
Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα εύκολα, αλλά δεν πρόκειται και σε καμιά περίπτωση να γίνει «αντάρτης» και να εμπλακεί σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, πολύ περισσότερο σε μετωπική αντιπαράθεση με τον Γιώργο.
Για την ώρα ασχολείται με ζητήματα της οικονομίας, της ναυτιλίας, με τα μεγάλα έργα, τις τιμές στην αγορά, καθώς και με προβλήματα κοινωνικής πολιτικής και κατά γενική ομολογία δεν τα πάει άσχημα.Αν αυτό αρκεί για να παίξει αποφασιστικό ρόλο αύριο, στις πιθανές ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι όμως ένα ερώτημα. Ο δυνητικός του αντίπαλος Ευάγγελος Βενιζέλος εξάλλου δεν είναι πια τόσο μπροστά από άποψη δημοτικότητας, και αρχηγικού προφίλ. Η εμπλοκή του Βενιζέλου με την οικονομία και η πλήρης ταύτισή του με τον πρωθυπουργό, ίσως αποτελέσει, λένε αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, την «ταφόπλακα» στα αρχηγικά του σχέδια.
Του δίνεται έτσι η ευκαιρία να επαναφέρει το γνωστό προφίλ του πολιτικού που ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα των πολιτών και είναι σε θέση και τα προβλήματα να γνωρίζει και λύσεις να προτείνει και κριτική να κάνει, χωρίς ακρότητες.
Οι φίλοι πάντως του Χρυσοχοΐδη, που δεν είναι και λίγοι αν κρίνουμε από τη θέση του στην κορυφή της Β΄ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές, επιμένουν ότι αν και όταν έρθει εκείνη η ώρα, τότε θα παίξουν το ρόλο τους τόσο η κομματική του καθαρότητα, όσο και η αποτελεσματικότητά του.