Μετά την αναπάντεχη τροπή στην υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν, οι γάλλοι σοσιαλιστές θέλουν την επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Parisien ποσοστό 60% των Σοσιαλιστών τάσσεται υπέρ της επιστροφής του στο πολιτικό παλκοσένικο.
«Να ξανάρθει»
Bildunterschrift: Στιγμιότυπο από παλιές κακές μέρεςΣτην ερώτηση, αν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον Νικολά Σαρκοζύ οι περισσότεροι δηλώνουν αμφιβολία. Μόλις το 51% μάλιστα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μεταφερθεί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων μέσα στο κόμμα για να μπορέσει ο Ντομινίκ Στρος Καν να υποβάλει τη δική του.
Μετά τον Φρανσουά Ολλάντ, που είναι και ο μεγαλύτερος εσωκομματικός αντίπαλος του Στρο Καν, χθες και η Σεγκολεν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στην μεταφορά της ημερομηνίας για μετά τις 13 Ιουλίου, ενώ η πρόεδρος του κόμματος Μαρτίν Ομπρί, δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη. Να σημειώσουμε ότι στις 18 Ιουλίου ο Ντομινίκ Στρος Κάν έχει κληθεί και πάλι ενώπιον τη αμερικανικής δικαιοσύνης και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Η εικόνα του επλήγη»
Bildunterschrift: Σιωπη από την Γεν Γραμματέα του PS Μαρτίν Ομπρι. Το μέλλον του Στρος Καν παραμένει ωστόσο άδηλο. Σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος ίσως τον περιμένει άλλη δικαστική περιπέτεια στη Γαλλία. Αυτήν τη φορά μια νέα γαλλίδα δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2002 της έκανε άσεμνες χειρονομίες. Αλλά και το ποσοστό δημοτικότητάς του έχει πέσει μετά το υποτιθέμενο σκάνδαλο. « Η εικόνα του άλλαξε, οι Γάλλοι δεν τον ήξεραν στην πραγματικότητα»., λέει ο πολιτολόγος Μπρούνο Κοτρ. «Η φήμη του ανάμεσα στους σοσιαλιστές ψηφοφόρους έχει πληγεί εξ αιτίας των ρεπορτάζ για τη μεγάλη περιουσία του, και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ξαναγίνει αυτό που ήταν».
Και οι θεωρίες συνωμοσίας
Την ίδια ώρα στη Γαλλία, βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην συνεργάτες του DSK επανέρχονται στο σενάριο μιας "συνωμοσίας" σε βάρος του. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Φρανσουά Λονκλ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια "σχέση" μεταξύ του ομίλου Accor (στον οποίο ανήκει το ξενοδοχείο Sofitel) και "ίσως κάποιων γαλλικών εστιών συνωμοσίας". Μάλιστα ο γάλλος πολιτικός δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info "δεν είναι όλα ξεκάθαρα στη συμπεριφορά των υπευθύνων του Sofitel και του ομίλου Accor. Πιστεύω ότι κάτι συνέβη μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης".
Επίσης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής εξήγησε ότι θέλει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα: "Σε ποιον τηλεφώνησαν στο Παρίσι οι άνθρωποι του Sofitel; Στον επικεφαλής των Γενικών Πληροφοριών (υπηρεσία πληροφοριών); Τι ώρα τηλεφώνησαν εκείνη την περίφημη νύχτα;".
Σημειώνεται ότι η Μισέλ Σαμπάν, μια άλλη πρώην συνεργάτιδα του Στρος-Καν, έκανε λόγο για "πολιτική επίθεση" σε βάρος του και διερωτήθηκε για το ρόλο που έπαιξε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Υόρκης ο οποίος "παρασημοφορήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από το Νικολά Σαρκοζί". Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρέι Κέλι είχε τιμηθεί με το παράσημο το 2006 την εποχή που ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών. "Θα προτιμούσα να μιλήσω για παγίδα και όχι για συνωμοσία", είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Πιερ Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.
Ο όμιλος του ξενοδοχείου Sofitel ωστόσο αρνήθηκε ότι στελέχη του έπαιξαν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση η διεύθυνση του Sofitel ενημέρωσε γύρω στις 23:45 (ώρα Γαλλίας) τον όμιλο Accor που με τη σειρά του ενημέρωσε τον εθνικό συντονιστή πληροφοριών στην προεδρία της δημοκρατίας, Ανζ Μανσινί. Επίσης, σύμφωνα με άλλη πηγή, η μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων του Accor ενημερώθηκε από το Sofitel μετά τη σύλληψη του DSK στις 20:40 της 14ης Μαΐου.
Πάντως η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) της Γαλλίας διέψευσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεση του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ και υποψήφιου μέχρι εκείνη τη στιγμή προέδρου της Γαλλίας.
www.greekfinanceforum.com