Την άμεση στήριξη των αγροτών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα ζήτησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Τα ζητήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, είχαν να κάνουν με την αποζημίωση των παραγωγών, με την ένταξη των καταστροφών από τον περονόσπορο στον ΕΛΓΑ, αλλά και με τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος με τις παρούσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν έχει μέλλον, αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Πολιτεία γενικότερα, δεν ενσκήψουν στα αγροτικά προβλήματα, δίνοντας άμεσα λύσεις.
Ο κ. Κεγκέρογλου στην αρχική του τοποθέτηση, ζήτησε την ένταξη των αποζημιώσεων των καταστροφών του αμπελώνα από τον μύκητα του περονόσπορου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι αγρότες πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις, αφού στην ήδη επιβαρημένη οικονομική τους κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και αυτή η καταστροφή.
«Είναι πολύ σημαντικό για το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα να αποζημιωθούν οι αγρότες, γιατί η ζημιά είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μιλάμε για τα σταφιδάμπελα, τα οινάμπελα, τα επιτραπέζια, τις βιολογικές καλλιέργειες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο περονόσπορος εξαπλώνεται ταχύτατα και φέρνει ολική καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει η κατεύθυνση στον ΕΛΓΑ, ώστε ο Οργανισμός να λειτουργήσει με βάση το Ν. 3877 και να ενταχθούν αυτές οι ζημιές στις προβλέψεις του άρθρου 5, παρ. ΙΒ, που αφορά τις επιφυτείες, μιας και κανείς πλέον δεν έχει εμπιστοσύνη στα ΠΣΕΑ, με βάση τα όσα έχουν γίνει σε βάρος των αγροτών της Κρήτης και τα οποία έφτασαν στα όρια της κοροϊδίας και του εμπαιγμού των ελαιοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές που έπαθαν από το χιονιά του 2004.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε, ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να συστήσει μια ειδική επιστημονική επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θα καθορίσει και τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο από τον ΕΛΓΑ.
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε εκ νέου το ζήτημα της εφαρμογής της μελέτης για την Αμπελουργία, η οποία εδώ και τρία περίπου χρόνια, παραμένει σε αχρηστία, τονίζοντας ότι, τουλάχιστον τα σημεία της, τα οποία δεν χρήζουν οικονομικής στήριξης, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, προκειμένου να σωθεί ο αμπελουργικός κλάδος, ο οποίος αργοπεθαίνει.
http://creteplus.gr/