tromaktiko: Καθηγητή επείγουσας ιατρικής ή παθολογίας και όχι ιατροδικαστή ζητούν οι γιατροί

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Καθηγητή επείγουσας ιατρικής ή παθολογίας και όχι ιατροδικαστή ζητούν οι γιατροί



Η πραγματογνωμοσύνη πού αφορά το πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η μέθη, όπως επίσης και το αν ακολουθήθηκαν οι δέουσες ιατρικές ενέργειες στην περίπτωση νοσηλείας της Στέλλας Ακουμιανάκη, οφείλει, σύμφωνα με το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου να ζητηθεί ...
είτε από καθηγητή Παθολογίας, είτε από καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής και όχι από ιατροδικαστή.
Αυτό επισημαίνουν οι γιατροί σε έγγραφό τους που χθες παρέδωσαν στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, το οποίο θα κοινοποιηθεί στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη με αφορμή τον ορισμό από τον τελευταίο πραγματογνώμονα ιατροδικαστή για την διερεύνηση των συνθηκών νοσηλείας της 16χρονης στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, την ημέρα που προσήλθε στο ΤΕΠ σε κατάσταση οξείας μέθης για να καταλήξει στη ΜΕΘ ανήμερα το Πάσχα. Πραγματογνώμονας έχει οριστεί από τον κ. Μαρνέρη ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών υποστηρίζει στο έγγραφό του πως στο αντικείμενο της ιατροδικαστικής δεν ανήκει η επιστημονική γνώση, ούτε και η εμπειρία για την θεραπευτική αντιμετώπιση ενός ασθενούς εν ζωή και πως στο συγκεκριμένο περιστατικό η πραγματογνωμοσύνη των ιατροδικαστών οφείλει να αναδείξει πρωταρχικά τα παθολογοανατομικά και ιστολογικά αίτια θανάτου αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτός επήλθε με τη βοήθεια και τις πληροφορίες που θα παρέχει ο θεράπων γιατρός. Mε την έννοια αυτή δεν θεωρούν ότι εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της ιατροδικαστικής τεκμηριωμένη και επιστημονική απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τον ανακριτή.

Το Δ.Σ της Ένωσης επικαλείται μάλιστα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ιατροδικαστικού εργαστηρίου Αθηνών σχετικά με το αντικείμενο της συγκεκριμένης επιστήμης, όπου στις υπηρεσίες της δεν περιλαμβάνεται η διερεύνηση της κλινικής πορείας ενός ασθενούς.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως η αρμόδια ιατρική ειδικότητα για όλα τα επείγοντα περιστατικά είναι η επείγουσα ιατρική και σε ό,τι αφορά την Κρήτη υπάρχει μια μοναδική έδρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Παράλληλα επισημαίνουν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ως ειδικότητα η συγκεκριμένη, τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από τις ανάλογης φύσης ειδικότητες, έτσι την μέθη καλείται να αντιμετωπίσει παθολόγος. Θεωρούν λοιπόν ότι τη διερεύνηση θα πρέπει να αναλάβει είτε ο ειδικός γιατρός από το Ηράκλειο είτε παθολόγος.

Οι γιατροί συμπληρώνουν τέλος πως η ιατρική πράξη θα πρέπει να κρίνεται ως επιστημονική με συγκεκριμένα επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια και να μην ποινικοποιείται παρά μόνο εάν πρόκειται για περίπτωση αδικαιολόγητου λάθους ή αμέλειας.

Υπενθυμίζουμε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πρώτη στιγμή που το νοσοκομείο ενεπλάκη στην υπόθεση και οι γονείς ζήτησαν να διερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας της κόρης τους, θεωρώντας ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από το ιατρικό προσωπικό, υποστήριξαν πως το περιστατικό αντιμετωπίστηκε όπως κάθε περιστατικό οξείας μέθης, με χορήγηση ορού με γλυκόζη, την ασθενή στο πλάι και παρακολούθηση.

Παράλληλα έχουν επισημάνει πως σε περιστατικά μέθης δεν γίνεται πλύση στομάχου, διότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης, ούτε ένεση καφεΐνης γιατί προκαλεί διέγερση.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης η Ένωση προσανατολίζεται να ζητήσει διευκρινίσεις από το Κέντρο δηλητηριάσεων σχετικά με τους λόγους που σε πρόσφατο περιστατικό 12χρονου που νοσηλεύτηκε λόγω μέθης στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οδήγησαν να κατευθύνει τους γιατρούς στο να διενεργήσουν πλύση στομάχου, αφού δεν ενδείκνυται από την διεθνή βιβλιογραφία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!