Η Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα χαμηλά βαθμολογημένη εκ μέρους της Moody's (Baa2, η κατηγορία του κινδύνου υποτιμητικής κερδοσκοπίας), λίγο καλύτερα εκ μέρους των Standard&Poor's και Fitch (ΒΒΒ-, κατηγορία ‘επενδύσεις’).
Με τη βοήθεια μίας κλίμακας οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν το αξιόχρεο των εκδοτών του χρέους, με σκοπό να συμβουλεύουν τους επενδυτές. Απαντούν σε μια απλή ερώτηση: αν δανείσω σήμερα την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, ποιόν οικονομικό κίνδυνο αναλαμβάνω να μην εξοφληθώ τα προβλεπόμενα ποσά κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία;
Οι ίδιοι ομολογούν πως ενεργούν με υποκειμενικό τρόπο: συγκεντρώνουν και εκφέρουν "γνώμες" αναφορικά με την ικανότητα ενός δανειζόμενου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Στην ελληνική περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν πως, σύμφωνα με τα κριτήριά τους, κάθε σχέδιο με σκοπό την προσέλκυση "της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα" στο πρόγραμμα της ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, τελικά θα καταλήξει στην πτώση της βαθμολόγησης στο κατώτατο επίπεδο, αυτό που αντιστοιχεί στη "στάση πληρωμών".
Τα εξεταζόμενα σχέδια δεν επιτρέπουν στους πιστωτές να ζητήσουν τις οφειλές εγκαίρως την συμφωνημένη χρονική στιγμή. Υποχρεώνουν τους πιστωτές να επανεπενδύσουν στο ελληνικό χρέος ενώ στην αφετηρία αυτό δεν είχε προβλεφθεί.
Οι ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας αναζητούν πώς θα αποφύγουν το "σενάριο" της στάσης πληρωμών, που θα επιφέρει βαριές συνέπειες απρόβλεπτες για την ασφαλιστική αγορά του χρέους--δηλαδή τα credit default swaps (CDS). Όμως, προς το παρόν η λύση δεν έχει εξευρεθεί.
Όσον αφορά την πορτογαλική περίπτωση, η Moody's βεβαίωσε ότι "υφίσταται μια αυξανόμενη πιθανότητα" οι πιστωτές να κληθούν να επανεξετάσουν τις βλέψεις τους, κάτι που αιτιολόγησε να μειωθεί τέσσερις βαθμίδες δια μιας η βαθμολογία της Πορτογαλίας.