tromaktiko: Θα καταστρέψουν την πυραμίδα του Ενβέρ Χότζα

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Θα καταστρέψουν την πυραμίδα του Ενβέρ Χότζα



Η Αλβανία θα κατεδαφίσει την πυραμίδα που είχε χτιστεί ως μουσείο για το δικτάτορα Ενβέρ Χότζα με σκοπό να χτιστεί στη θέση της το νέο κτίριο του κοινοβουλίου.
Ο νόμος για την κατεδάφιση του μνημείου εγκρίθηκε από τη Βουλή με 72 ψήφους, σε σύνολο 74 παρόντων.
Ο βουλευτής Ενκελέιντ Αλιμπεάτζ μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι «Δεν γίνεται να διατηρούμε ένα μέρος που φιλοξενεί το φάντασμα του δικτάτορα. Θα χτίσουμε ένα νέο συγκρότημα όπου θα ακμάσει το πνεύμα της δημοκρατίας»
Η πυραμίδα χτίστηκε λίγο μετά το θάνατο του Χότζα, τον Απρίλιο του 1983, στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων. Μετά την πτώση του κομμουνισμού μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.
Το σχέδιο για την ανέγερση ενός νέου κοινοβουλίου για να γιορταστεί η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Αλβανίας έχει διχάσει τη χώρα λόγω του κόστους του κτιρίου.
Η κυβέρνηση επένδυσε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην πυραμίδα -- αρχικά για να μετατρέψει το κτίριο σε θέατρο και κατόπιν για να το ανακαινίσει -- προτού αποφασίσει να την γκρεμίσει.
Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο έχουν ανακοινώσει πόσο θα στοιχίσει η οικοδόμηση του νέου κτιρίου της Βουλής που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τους εορτασμούς του χρόνου.
Πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία, που λέγεται ότι συμφώνησε να το χρηματοδοτήσει σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αλβανία, ανέφεραν ότι θα στοιχίζει περίπου 600 εκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλ (113,4 εκ. ευρώ).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!