tromaktiko: Πολιτική κόντρα γύρω από τις ευθύνες της τραγωδίας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πολιτική κόντρα γύρω από τις ευθύνες της τραγωδίας



Την ώρα που η διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών των δώδεκα νεκρών της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ευθύνες που...
οδήγησαν σ’ αυτήν την τραγωδία, αποτέλεσμα αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ από τη μια πλευρά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την άλλη.

«Η έρευνα που θα διεξαχθεί για τη φονική θα είναι πλήρης και θα καλύψει όλες τις πτυχές», δήλωνε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι μέσω της έρευνας θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται όπως γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί και άλλα.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας είπε «θα αποδοθούν ευθύνες και εκεί και όπου υπάρχουν».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι το όλο θέμα πολιτικοποιήθηκε με λάθος τρόπο και επέκρινε ορισμένους οι οποίοι όπως είπε σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές και βγάζουν και αποφάσεις.

Το μεσημέρι σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα της φύλαξης του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk», έγινε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η κυβέρνηση πήρε τα εύσημα τόσο από την ΕΕ όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η θέση της κυβέρνησης ήταν το υλικό να μην κρατηθεί στην Κύπρο», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Έτσι, εισηγηθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας να δοθεί το φορτίο στη UNIFIL η οποία βρίσκεται στο Λίβανο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Έγινε επίσης εισήγηση το φορτίο να μεταφερθεί στη Μάλτα, κάτι που επίσης δεν έγινε δεκτό, ή μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε απάντηση», ανέφερε.

«Όντως», είπε ο κ. Στεφάνου, «η Γερμανία πρότεινε να διαχειριστεί το φορτίο, η Κύπρος αποτάθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως δεν πήρε απάντηση».

Έπρεπε είπε «σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας να προωθήσουμε αλλού το φορτίο κάτι όμως που δεν έγινε κατορθωτό».

«Άρα», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, «δεν υπάρχει καμία ιδεοληψία, που κάποιοι ανακάλυψαν τη μέρα της τραγωδίας. Δεν μπορεί μάλιστα να γίνεται αντιληπτό, πως κάποιοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να δικάσουν και να καταδικάσουν τους πάντες όταν η κυβέρνηση έχει ζητήσει ενδελεχή έρευνα».

Απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα ζητά ο ΔΗΣΥ

Ξεκάθαρες απαντήσεις πρέπει να δοθούν σε σειρά μεγάλων και πιεστικών ερωτημάτων όσον αφορά την τραγωδία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ζητώντας παράλληλα την άμεση εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και θέτοντας θέμα «πελώριων» πολιτικών ευθυνών που δεν εξαντλούνται στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα και του Αρχηγού της Ε.Φ. αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη.

Όπως, είπε, «η απαίτηση της κοινωνίας είναι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τους λόγους και τις ευθύνες που οδήγησαν στη χθεσινή τραγωδία», προσθέτοντας ότι «τα ερωτήματα είναι πιεστικά».

«Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις προτάσεις για βοήθεια από σειρά ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν εκδηλώσει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον τους, προτού ακόμα εκφορτωθεί το στρατιωτικό υλικό;», διερωτήθηκε.

«Γιατί απέρριψε η κυβέρνηση προτάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη ή χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες που αφορούσαν είτε τη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου εκτός Κύπρου είτε τη βοήθεια στην ασφαλή φύλαξη ή την αχρήστευση του;», συνέχισε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ έχει «επιβεβαιώσει ότι είχαμε δεχθεί ως κράτος σειρά προτάσεων από αρκετά ευρωπαϊκά και άλλα κράτη ακριβώς είτε για τη μεταφορά και απομάκρυνση του επικίνδυνου αυτού φορτίου εκτός Κύπρου, είτε, αν η απόφασή μας ήταν όντως η κράτηση του υλικού στην κυπριακή επικράτεια, σε σχέση με τη φύλαξή του ή την καταστροφή του».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ έθεσε στη συνέχεια ερώτηματα τα οποία ζητούν απαντήσεις:

«Ποιος και γιατί έλαβε την πολιτική αυτή απόφαση;», ανέφερε.

«Πόσο καθοριστική στη λήψη αυτής της απόφασης ήταν επιθυμία κάποιων να διατηρήσουν, πάνω απ’ όλα, καλές σχέσεις με τα καθεστώτα του Ιράν και της Συρίας;», πρόσθεσε.

«Από την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει η ίδια την ευθύνη του επικίνδυνου υλικού», διερωτήθηκε, «γιατί δεν λήφθηκαν τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφαλή φύλαξη του».

«Ποιος και γιατί αγνόησε τις παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που από το 2009 προειδοποιούσε για τους κινδύνους;», διερωτήθηκε.

«Ποιος και γιατί αγνόησε τις έγκαιρες και αλλεπάλληλες εκκλήσεις του αείμνηστου Διοικητή Ναυτικού», πρόσθεσε, «ακόμα και όταν πλέον ο κίνδυνος της τραγωδίας ήταν κάτι παραπάνω από ορατός;».

«Θα επιμείνουμε μέχρι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις μέχρι την ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ αναμένει «την άμεση εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και τον ορισμό ποινικών ανακριτών από προσωπικότητες κύρους, όπως πρώην ανώτατοι δικαστικοί ή Εισαγγελείς», προσθέτοντας ότι «οι ποινικοί ανακριτές θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το υλικό που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με την τραγωδία».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «επείγουσα προϋπόθεση η ασφαλής φύλαξη των εγγράφων και τεκμηρίων είτε αυτά βρίσκονται στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ ή αλλού, με εντολή η έρευνα να ολοκληρωθεί εντός ελάχιστου προκαθορισμένου χρόνου».

ΕΔΕΚ: Ποινική έρευνα από τον Γ.Εισαγγελέα

Την ποινική έρευνα και δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ζητά το ΚΣ ΕΔΕΚ, καλώντας παράλληλα τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να ενεργήσει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, μίλησε παράλληλα για «σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον μέγιστο βαθμό» και χαρακτήρισε «πράξη ευθύνης» και «μονόδρομο» την παραίτηση του υπουργού Άμυνας.

«Η χθεσινή τραγωδία που συγκλονίζει ολόκληρο τον κυπριακό λαό απαιτεί πλήρη διερεύνηση και κατανομή ευθυνών, πολιτικών και ποινικών», είπε ο κ. Σοφοκλέους.

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να ενεργήσει άμεσα, δίνοντας οδηγίες για ποινική έρευνα και δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για τις ποινικές ευθύνες που αυτονόητα προκύπτουν για τον θάνατο 12 αξιωματικών και ναυτών της Εθνικής Φρουράς και μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, καθώς και την πρόκληση ανυπολόγιστων υλικών καταστροφών.

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει άμεσα να πάρει όλα τα πρόσφορα νομικά και δικαστικά μέτρα για τη δέσμευση όλων των εγγράφων, στοιχείων και τεκμηρίων που σχετίζονται με την υπόθεση.

«Απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση να μην επιχειρηθεί απόκρυψη ή υπεξαίρεση αυτών των στοιχείων», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή του λαού για την κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εγκληματική αμέλεια που επεδείχθη σε πολιτικό και ποινικό επίπεδο επιβάλλει την κάθαρση της τραγωδίας μέχρι τέλους.

Αναφορικά με την ανάληψη ευθυνών για το συμβάν, ο κ. Σοφοκλέους ρωτήθηκε αν ικανοποιεί την ΕΔΕΚ η παραίτηση του υπουργού Άμυνας και είπε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς και χαρακτήρισε την παραίτηση «πράξη ευθύνης» αλλά και «μονόδρομο».

Ερωτηθείς για το αν έχει ευθύνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον μέγιστο βαθμό».

Πρόσθεσε ότι, όπως έχει δημοσιοποιηθεί μέσω εγγράφων, φαίνεται ότι γνώριζε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Αυτό αποτελεί μια σοβαρή πολιτική ευθύνη, με ό,τι σημαίνει αυτό», κατέληξε.

Το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο ζητά το ΕΥΡΩΚΟ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ζητεί όπως το πολύνεκρο συμβάν στη Ναυτική Βάση και οι συνέπειες του ζητεί να τεθούν ως αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη, ο πρόεδρος Χριστόφιας. Παράλληλα έθεσε θέμα πολιτικών ευθυνών για το συμβάν.

«Προτείνουμε όπως εξεταστεί και αποφασιστεί ο καταλληλότερος τρόπος διερεύνησης των ευθυνών, έτσι ώστε αυτές να αποδοθούν εκεί που πρέπει», είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «κατά τη δική μας εκτίμηση οι ευθύνες είναι αναμφισβήτητα και πολιτικές».

Ανέφερε ότι «η μνήμη των αδικοχαμένων στρατιωτικών, στρατιωτών και πυροσβεστών θα τιμηθεί μόνο αν εξακριβωθούν πλήρως οι λόγοι της τραγωδίας» και πρόσθεσε ότι «τα βασανιστικά ερωτήματα των συγγενών των θυμάτων και όλου του λαού πρέπει να απαντηθούν και οι ένοχοι να πληρώσουν».

Κληθείς να αναφέρει τον καταλληλότερο τρόπο διερεύνησης των ευθυνών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «αυτό μπορεί να αποφασιστεί αφού αναδειχθεί το μέγεθος της ευθύνης σε μία σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων», προσθέτοντας ότι «η διερεύνηση θα πρέπει να γίνει και από ποινικούς ανακριτές, αλλά όχι μόνο».

Οικολόγοι: Στο βρόντο οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητά άμεση και υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, δηλώνοντας ότι το χθεσινό τραγικό περιστατικό, εκτός από τον άδικο χαμό ανθρώπων, τις τεράστιες υλικές ζημιές και την ενεργειακή κρίση, με όσα συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου σε μια δύσκολη περίοδο, αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και φέρνει στην επιφάνεια θέματα ασφάλειας, τα οποία πρέπει να απαντηθούν πάραυτα και να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν η τραγωδία επαναληφθεί.

Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, χαρακτήρισε λυπηρό «να διαπιστώνεται ότι μετά από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να ακολουθούν την πεπατημένη της παραπληροφόρησης και του εφησυχασμού, και εκ των υστέρων θα μιλούν πάλι για μη ορθή εκτίμηση του κινδύνου».

Καταλήγοντας, η κ. Παναγιώτου διερωτήθηκε γιατί το κράτος δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των ειδικών, της Γενικής Ελέγκτριας και των πολιτών, και γιατί φέρεται με τόση έλλειψη προνοητικότητας και σχεδιασμού.

Για λαϊκισμό κατηγορεί τα κόμματα το ΑΚΕΛ

Απαντώντας στις επικρίσεις, το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου του, Σταύρου Ευαγόρου, εκτιμά ότι η πλήρης διερεύνηση της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και θεωρεί ως αυτονόητο ότι, ως αποτέλεσμα της πλήρους διερεύνησης, θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Παράλληλα καλεί όλα τα κόμματα να αναμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης «παρά να μετατρέπονται οι ίδιοι σε εμπειρογνώμονες και να τοποθετούνται επί παντός επιστητού».

Όπως είπε, «ως ΑΚΕΛ διαπιστώνουμε ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει η αποφασιστικότητα να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες».

Πρόσθεσε πως «η μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πλήρη και αντικειμενική διαλεύκανση των γεγονότων».

Ο κ. Ευαγόρου κάλεσε όλους, όπου και αν ανήκουν πολιτικά, να επιστρατεύσουν όλα τα αποθέματα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, και να σταματήσουν να χτίζουν κομματικές πολιτικές πάνω στην ανθρώπινη τραγωδία.

«Να πάψουν να φορτίζουν την κοινωνία, κτίζοντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο πριν καν η Κύπρος κηδέψει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Κάλεσε ακόμη «όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής, χωρίς να βιάζονται, να αναμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης των γεγονότων, παρά να μετατρέπονται οι ίδιοι σε εμπειρογνώμονες και να τοποθετούνται επί παντός επιστητού».

«Οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο λαϊκισμός και η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου δημιουργούν εντυπώσεις και χτίζουν συνειδήσεις που οδηγούν σε πικρούς καρπούς που θα θερίσει κάποτε το σύνολο της κοινωνίας», κατέληξε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!