tromaktiko: Δύσκολος ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δύσκολος ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων



Η κυβέρνηση έχει έναν στόχο σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις που για αρκετούς, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, φαντάζει πολύ δύσκολος αν όχι ουτοπία. Η κυβέρνηση επιχειρεί να...

 μαζέψει ποσό της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, έχοντας ήδη κάνει την αρχή από τα 391 εκατομμύρια που θα πάρει από την Deutsche Telekom για την πώληση του 10% του ΟΤΕ.

Ωστόσο, στην ατζέντα βρίσκονται ακόμη πολλές αποκρατικοποιήσεις, πάνω από είκοσι, ενώ μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή και το 2012, πρέπει στα δημόσια ταμεία να μπουν περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τα δημόσια έσοδα να σημειώνουν νέα θεαματική υστέρηση, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι έτοιμο να ξεκινήσει το έργο του και να φθάσει στον στόχο των 50 δισ. μέχρι το 2015 μέσω της πώλησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ηδη η σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου ανακοινώθηκε από την περασμένη Δευτέρα, με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Γιάννη Κουκιάδη να αναλαμβάνει την προεδρία του και τον επικεφαλής της Eurobank Χρηματιστηριακή Κωνσταντίνο Μητρόπουλο να τοποθετείται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κάνει συνολικά είκοσι τρεις αποκρατικοποιήσεις εκ των οποίων οι έξι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δεκαεπτά μέχρι το τέλος του 2011, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Eurogroup.

Πάντως, απαισιόδοξες εκτιμήσεις ως προς την προοπτική υλοποίησης του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι θα ήταν και οι εν δυνάμει αγοραστές των προς πώληση δημόσιων επιχειρήσεων, προτιμούν ενδεχομένως να επενδύσουν στην ελληνική χρεοκοπία, μέσω της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου!

Δεν θα πουληθούν όλα τα προβλεπόμενα προς πώληση. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου προτιμούν να επενδύουν σε «αέρα», σε CDS, στα spreads. Εκεί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους, όχι σε επενδύσεις με εμπλοκή εργασίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Espressonews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!