tromaktiko: Για τα μάτια της Νουδούλας

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Για τα μάτια της Νουδούλας



Εκατό η αλεπού, εκατόν ένα το αλεπουδάκι. Η παροιμία αυτή ταιριάζει γάντι στις σχέ­σεις του υπουργού Οικονομι­κών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρό­εδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποί­ος...
προσπαθεί να αντισταθεί - όπως λένε στη Συγγρού - στα «πονηρά» αλ­λά εκ πρώτης όψεως... αθώα σχέδια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να σύρουν την αξι­ωματική αντιπολίτευση στην παγίδα που φέρει το κωδικό όνομα... «συναί­νεση».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Σαμαρά, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο υπουργός Οικονομικών έστρεψε την προσοχή του στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκινώντας έτσι ένα ιδιότυπο φλερτ.

Χωρίς αιχμηρές δηλώσεις και πολω­τικές τακτικές, ο Βενιζέλος προσπά­θησε να προσεγγίσει τη Ν.Δ. για να αποσπάσει μία θετική ψήφο σε θέμα­τα που αφορούν το νέο μνημόνιο και τον εφαρμοστικό νόμο. Και αφού δεν τα κατάφερε στη διαδικασία ψήφι­σης του Μεσοπρόθεσμου, αποφάσισε να συνεχίσει την προσέγγισή του με αφορμή την τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Μόνο που, όπως λένε στη Ν.Δ., «κα­λό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δρά­κο». Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. κάνουν λόγο για καλοπαιγμένη φαρσοκωμωδία με θεαματικές κορώ­νες από την πλευρά του Βενιζέλου, που αποβλέπουν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Στη Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πα­ραποίησε τις θέσεις του Σαμαρά σχε­τικά με τη στάση που θα κρατήσει η Νουδούλα όταν έλθει προς έγκριση η νέα δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα λένε ότι δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όταν άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών να λέει: «Δέχομαι ευχαρί­στως τη θετική ανάγνωση της τοποθέ­τησης του Αντ. Σαμαρά, αυτή που αφή­νει ανοικτή τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να υπερψηφί­σει στη Βουλή». Ένα ανάλογο μπλακ άουτ είχαν πάθει και στο ΚΚΕ με την πα­ραποίηση της θέσης τους για το ευρώ, αλλά... Βενιζέλος είναι αυτός!

Αγκάθι οι συνδικαλιστές
Η απάντηση του εκπροσώπου της Ν.Δ. ήταν ακαριαία, αφού δεν ήθε­λε να αφήσει περιθώριο παρερμη­νειών, δεδομένου ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν αρχίσει τα όργανα από τους συνδικαλιστές επειδή η αξιωμα­τική αντιπολίτευση έδωσε θετική ψή­φο στα άρθρα για τις ιδιωτικοποιήσεις του εφαρμοστικού όσο και στο άρθρο 37 που ρυθμίζει τα περί εργασιακής εφεδρείας.

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. έχουν μία και μόνο ανάγνωση και όλα τα αλλά είναι αυθαίρετες προεκτάσεις που ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατασκευ­άζει για προπαγανδιστικούς λόγους» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Μόνο που στη Συγγρού αναγνωρί­ζουν ότι η περίπτωση Βενιζέλου δεν είναι απλή, αφού, έχοντας το επικοι­νωνιακό χάρισμα, το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στην αρχή της εβδομάδας μάλιστα δεν δίστασε να ζητήσει χίλιες φορές συγγνώμη από τον Αντώνη Σα­μαρά προκειμένου να πετύχει, όπως είπε, την αναγκαία εθνική συναίνεση και συστράτευση.

Παρά τις χίλιες συγγνώμες του αντι­προέδρου της κυβέρνησης, η Συγ­γρού έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδεχόμενη πρόσκληση του υπουργού Οικονομι­κών για τη διαμόρφωση του νέου φο­ρολογικού συστήματος», ενώ, σε ό,τι αφορά τις χίλιες συγγνώμες, ο Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι «ο υπουργός θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πείθουν πια κανέναν».

Πέρα πάντως από τα επικοινωνιακά τερτίπια των δυο πλευρών, η ουσία της αντιπαράθεσης έχει να κάνει ιδιαίτερα και με τους συνδικαλιστές της Ν.Δ. που εξέφρασαν έντονα παράπονα στη Συγ­γρού διότι το κόμμα τους υπερψήφισε τα άρθρα του εφαρμοστικού για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και τη ρύθμιση περί εργασιακής εφεδρείας, ανοίγο­ντας έτσι την πόρτα των απολύσεων.

Έτσι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. έσπευ­σε να διευκρινίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε το άρθρο 37 «γιατί είναι υπέρ του περιορισμού των δαπανών στις ΔΕΚΟ», πρόσθεσε ωστό­σο ότι «διαφωνεί με την παράγραφο 7 που ρυθμίζει με αυθαίρετο τρόπο την εφεδρεία και την επιλογή πλεονάζο­ντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ».

Γκρίνιες και αγάπες
Εν τω μεταξύ, ενώ η Ν.Δ. προετοιμάζεται πυρε­τωδώς για εκλογές το φθινόπωρο (είναι ενδεικτικό ότι με σχετική εγκύκλιο του γραμματέα του κόμματος όσοι επιθυμούν να πολιτευθούν και εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες καλού­νται να παραιτηθούν), ο Αντ. Σαμαράς, ύστερα από μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας, συναντή­θηκε την περασμένη Τρίτη με τους αντιπροέ­δρους του κόμματός του. Πριν συναντηθεί, ωστόσο, είχε μιλήσει μαζί τους τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα και τους είχε ζητήσει να κάνουν δηλώσεις στον κυριακάτικο Τύπο προκειμένου να ξε­καθαρίσουν ότι δεν διαφωνούν με την τακτι­κή που ακολούθησε η Ν.Δ. στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευ­σης σχολίασαν πάντως την επανεμφάνιση των δυο αντιπροέδρων, λέγοντας ότι η σπουδή τους να κάνουν μια τέτοια δήλωση δείχνει ότι πραγ­ματικά υπάρχει πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πολλά από τα μεσαία στελέχη της Ν.Δ. μι­λούν για καμαρίλα γύρω από τον πρόεδρό τους και επισημαίνουν ότι ο Σαμαράς επαναλαμβάνει το λάθος που έκανε ο προκάτοχός του. «Για να βρει κάποιος τον πρόεδρο, πρέπει να περάσει από σαράντα πέντε κύματα» έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ., που εμφανίζονται ιδιαί­τερα ενοχλημένα επειδή δεν μπορούν να επι­κοινωνήσουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν με τον πρόεδρό τους. Προσέθεταν δε ότι αυτοί εί­ναι που έχουν την επαφή με την κοινωνία και καλό θα ήταν η ηγεσία του κόμματος να τους άκουγε περισσότερο.

Πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευ­σης στους διαδρόμους της Βουλής δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την παρουσία στις δημο­σκοπήσεις του «κόμματος των Αγανακτισμένων», το οποίο εμφανίζεται να αποσπά σημα­ντικά ποσοστά, ενώ επισήμαιναν ότι, μπορεί να μη δέχονται τις βίαιες επιθέσεις των πολιτών, ωστόσο δεν θεωρούν ότι το κλίμα έχει γυρίσει υπέρ της Ν.Δ.

Ο Σαμαράς, πάντως, προσπαθώντας να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα, κλιμακώνει την επίθεση φιλίας προς τον τέως πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή λέγοντας στη Βουλή: «Εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τη συναίνεση, να σταματήσει το παραμύθι ότι φταίει η προηγούμενη διακυβέρ­νηση για όσα πληρώνει σήμερα ο τόπος». Πληροφορίες μάλιστα από το περιβάλλον του Καραμανλή λένε πως παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στροφή Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησής του, σημείωναν δε ότι «τόσο το αποφασιστικό όχι που είπε στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το θέμα της συναί­νεσης όσο και η καταψήφιση του Μεσοπρόθε­σμου σε βάθος χρόνου θα βγουν υπέρ της Ν.Δ. και του Σαμαρά».
http://www.topontiki.gr/article/19167
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!