tromaktiko: Συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του Χ.Α, με φόντο το νέο πακέτο στήριξης, αλλά και τη στάση των οίκων αξιολόγησης ...

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του Χ.Α, με φόντο το νέο πακέτο στήριξης, αλλά και τη στάση των οίκων αξιολόγησης ...



Η νευρικότητα είναι πάρα πολύ πιθανό να συνεχιστεί και σήμερα, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τους... επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στη σκιά των νέων προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των Αμερικανών θεσμικών επενδυτών, στις πρόσφατες εξελίξεις, δεδομένου ότι χθες η αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Την ίδια ώρα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον κάποιες επιμέρους θετικές τεχνικές ενδείξεις (μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα), που έχουμε επισημάνει στα τελευταία σχόλια μας και την προσπάθεια των βασικών δεικτών να κινηθούν υψηλότερα σημαντικών αντιστάσεων.

Ξεκινώντας από το ζήτημα που θα μας απασχολήσει, όλες τις επόμενες εβδομάδες, αυτό των διαπραγματεύσεων στους κόλπους της Ε.Ε. για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τις διεργασίες για τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (rollover ομολόγων), το ενδεχόμενο της καθυστέρησης των οριστικών αποφάσεων, μέχρι το Σεπτέμβριο, αυξάνεται όλο και πιο πολύ, αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες για το αντίθετο. Συγκεκριμένα, καταβάλλεται προσπάθεια αν όχι να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο, τουλάχιστον να παρουσιαστούν οι βασικές γραμμές αυτού, στο επερχόμενο Eurogroup της 11ης Ιουλίου (επόμενη Δευτέρα), με σκοπό να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των ανησυχιών στις αγορές και επανεμφάνιση της κερδοσκοπίας. Μάλιστα, όσον αφορά την κερδοσκοπία, μεγάλη προσοχή απαιτεί, πέραν της Ισπανίας, η περίπτωση της Ιταλίας, με τη χώρα να βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο μάτι του κυκλώνα των οίκων αξιολόγησης και με μια υποβάθμιση να είναι εξαιρετικά πιθανή να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρέν, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αλλά και γενικότερα «τις επόμενες ημέρες» θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους του νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ευρωπαϊκή αρωγή θα διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι από τη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις 11 Ιουλίου θα αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι πτυχές της εμπλοκής των ιδιωτών, καθώς, όπως επεσήμανε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα ποσά που προτίθεται να διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το ποσοστό της κατανομής από άλλες πηγές βοήθειας. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία με τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δεν υπάρχει ένα τελικό σχέδιο όσον αφορά τη συνεισφορά των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος δήλωσε “το ακριβές ποσό της συνεισφοράς (του ιδιωτικού τομέα) και το ακριβές μοντέλο που θα οδηγήσει στο ελάχιστο δυνατό μέγεθος των παρενεργειών παραμένει ανοικτό. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη μοντέλο”. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα εμπόδια που προβάλλονται από συγκεκριμένες χώρας και ειδικά την Φιλανδία, τα οποία αν και καθυστερούν, ενδεχομένως και σκοπίμως, τις τελικές αποφάσεις, είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα ξεπεραστούν.

Σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, καθοριστική, σε σημαντικό βαθμό, κρίνεται και η στάση των οίκων αξιολόγησης, θυμίζοντας όμως ότι η πιθανή αξιολόγηση της Ελλάδα στην κατάταξη επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) δεν προκαλεί ενεργοποίηση των CDs, ενώ προκαλεί πρόβλημα αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο όμως θεωρούμε ότι θα ξεπεραστεί, με σχετική ευκολία. Συγκεκριμένα, θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι ο μοναδικός υπεύθυνος να κρίνει αν ένα γεγονός προκαλεί πιστωτικό γεγονός (credit event) είναι η ISDA, της οποίας μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε χθες ότι το γαλλικό σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, είναι απίθανο να πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός. Συγκεκριμένα, ο David Geen, υψηλόβαθμο στέλεχος της ISDA δήλωσε "σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί το γαλλικό σχέδιο είναι μια αποτελεσματική πρόταση για μια μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους, η οποία είναι απολύτως εθελοντική χωρίς να προκαλεί πιστωτικό γεγονός (credit event”.

Θυμίζουμε ότι χθες ο οίκος S&P προειδοποίησε ότι η γαλλική πρόταση για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να θεωρηθεί χρεοκοπία. Θυμίζουμε τέλος, ότι πριν από ημέρες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch είχε επίσης ανακοινώσει ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία (selective default).

Σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στις χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις ελλήνων τραπεζιτών, ότι οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν να αποφύγουν τις συνέπειες από την κατάταξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε selective default. Μάλιστα θα λέγαμε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ζητηθεί και θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί σχεδόν σίγουρα μια συμφωνία με την ΕΚΤ, έτσι ώστε να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομολόγα (οι συζητήσεις μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει).

Χαρακτηριστικές για το θέμα είναι οι χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους στο Reuters ότι “εάν η περίοδος "επιλεκτικής χρεοκοπίας" είναι σύντομη, καλύπτοντας μόνο την περίοδο διακανονισμού προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, τότε δε θα υπάρξει θέμα για τις ελληνικές τράπεζες”, ενώ πρόσθεσε “εάν η περίοδος "επιλεκτικής χρεοκοπίας" αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε ίσως πρέπει να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην ΕΚΤ για τις εγγυήσεις”. Μάλιστα άλλο στέλεχος (που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) δήλωσε ότι ήδη διεξάγονται κάποιες συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα σταματήσει η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ για όσο διάστημα ισχύσει ενδεχομένως αυτό το καθεστώς.

Συγκεκριμένα, ο τραπεζίτης δήλωσε “υπάρχουν συζητήσεις για έναν παράλληλο μηχανισμό για όσον καιρό αυτό διαρκέσει. Είναι προϋπόθεση να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών και των άλλων τραπεζών μέσω της ΕΚΤ” ενώ πρόσθεσε “η "επιλεκτική χρεοκοπία" θα πρέπει να αποφευχθεί ή να είναι πολύ σύντομη, στιγμιαία. Δε μπορούμε να προκαθορίσουμε ποια θα είναι η λύση, αλλά θα είναι ολοκληρωμένη. Το σημερινό σχόλιο της S&P είναι ένα ακόμα επεισόδιο από τους οίκους αξιολόγησης”.

Θυμίζουμε κλείνοντας ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σημείωσε σημαντική αύξηση 12,3% κατά το μήνα Μάιο, στα 97,5δις ευρώ (το 19,5% του ενεργητικού τους).

Στα της τεχνικής ανάλυσης, αδιάφορη χαρακτηρίζεται η χθεσινή συνεδρίαση, με τις θετικές τεχνικές ενδείξεις στις οποίες έχουμε αναφερθεί, να παραμένουν και το ενδιαφέρον, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, να είναι πρωτίστως στραμμένο στις επόμενες αντιστάσεις των βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικού Δείκτη) και την προσπάθεια διάσπασης αυτών (διαβάστε σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης).
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!