tromaktiko: Μια χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Στα όρια της απελπισίας οι επιχειρηματίες, καθώς η οικονομία καταρρέει

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Μια χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Στα όρια της απελπισίας οι επιχειρηματίες, καθώς η οικονομία καταρρέει



Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος, λόγω της μη λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμύ στο Βασιλικό, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας κι όχι μόνο.
Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος, λόγω της μη λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμoύ στο Βασιλικό, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας κι όχι μόνο...
Μια φονική έκρηξη, 13 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ζημιές δισεκατομμυρίων. Μια Κύπρος που βυθίζεται στο σκοτάδι, μια οικονομία που καταρρέει και οδηγείται στο χάος. Πολίτες που οργίζονται, επιχειρηματίες που φθάνουν στα όρια της απελπισίας, ασθενείς που ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι συνεχείς διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και το χειρότερο έχουν χτυπήσει ανελέητα τομείς που αφορούν αυτή καθαυτή την ανθρώπινη ζωή. Φάρμακα καταστρέφονται, ιατρικές εξετάσεις αχρηστεύονται, τρόφιμα αλλοιώνονται και γίνονται επικίνδυνα για την υγεία. Από την άλλη, επιχειρήσεις καταστρέφονται. Το κάθε τι έχει επηρεαστεί στον τόπο. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα έχουν επηρεαστεί.

Μια πολύ απλή αναζήτηση προβλημάτων στην καθημερινότητα και σε ελάχιστους σε αριθμό τομείς της αγοράς, φέρνει στο φως προβλήματα υπερβολικά σοβαρά που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει κάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα.

Φαρμακεία
Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από το πρωί της Δευτέρας τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αρκετές δεκάδες φάρμακα έχουν καταστραφεί και στην κυριολεξία οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Για την ασφαλή φύλαξη των φαρμάκων, εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Νίκος Νουρής, «επιβάλλεται να λειτουργεί στα φαρμακεία κλιματισμός σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Με τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αυτό δεν μπορεί να γίνει και στα φαρμακεία υπάρχουν και σκευάσματα πολύ ευαίσθητα για τη φύλαξη των οποίων χρειάζονται ψυγεία.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα ψυγεία δεν λειτουργούν και αντιλαμβάνεστε από εκεί και πέρα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα».

«Θα ήταν ανευθυνότητα» είπε ο κ. Νουρής, «αν λέγαμε ότι δεν κινδυνεύουν με αλλοίωση τα φάρμακα χωρίς τις κατάλληλες θερμοκρασίες και για αυτό και ως φαρμακοποιοί προσπαθούμε να δούμε σε ποιες λύσεις μπορούμε να καταλήξουμε διότι είναι γεγονός ότι ένα φάρμακο το οποίο ζεσταίνεται και φυλάσσεται σε θερμοκρασίες ψηλότερες των ενδεδειγμένων καταστρέφεται».

Παράλληλα, είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «έχουμε πρόβλημα και με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Το πρόβλημα έχει ήδη παρουσιαστεί διότι τα φαρμακεία που διανυκτερεύουν μένουν χωρίς φως και εκτός του ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τους πολίτες στο σκοτάδι, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν οι συνάδελφοι σωστά στα σκοτεινά».

Η ζημιά είναι τεράστια «στον τομέα μας και θα πρέπει να δοθούν λύσεις», είπε ο κ. Νουρής, τονίζοντας πως, «τα φάρμακα δεν είναι προϊόντα που μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα, αλλά έχουν να κάνουν με την υγεία ή ακόμα και με τη ζωή των πολιτών και πρέπει να τους δοθεί η δέουσα προσοχή».

Χημεία
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι χημικοί αφού τα κλινικά εργαστήρια με τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν σωστά. Δείγματα αίματος καταστρέφονται, ασθενείς ταλαιπωρούνται, μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες και τα αποτελέσματα εξετάσεων και αναλύσεων κινδυνεύουν να καταστούν αναξιόπιστα.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου, «οι συνάδελφοι έχουν φθάσει σε απόγνωση διότι οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα έχουν ήδη προκαλέσει τεράστιες ζημιές». Τα μηχανήματα «παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και αποσυντονίζονται, τα αντιδραστήρια χαλούν, τα δείγματα των ασθενών αλλοιώνονται και χρειάζεται να γίνονται επαναλήψεις».

Το πρόβλημα, τόνισε, «είναι και μεγάλο και πολύ σοβαρό διότι όταν έχουμε μηχανές που παρουσιάζουν βλάβες δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι σε κάποια στιγμή θα έχουμε και λάθος αποτελέσματα στις αναλύσεις και τις εξετάσεις και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την υγεία και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις για τη ζωή των ασθενών».

Εκτός από τα νοσοκομεία, είπε ο κ. Χαριλάου, «ευαίσθητες υπηρεσίες είναι και τα κλινικά εργαστήρια, τα φαρμακεία κ.λπ. και δεν μπορούμε να λέμε ότι επειδή τα νοσοκομεία έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καλύφθηκε ο τομέας της υγείας».

Ως Σύνδεσμος, πρόσθεσε, «ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος και να μην διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα κλινικά εργαστήρια. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι στην εποχή που ζούμε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν μπορεί να γνωρίζει πού υπάρχουν κλινικά εργαστήρια και να τα εξαιρεί από τις διακοπές».

Στο κάτω κάτω, κατέληξε, «ας καθοριστούν τουλάχιστον οι ώρες των διακοπών για να ξέρουμε και εμείς πώς θα εργαζόμαστε».

Οδοντίατροι
Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία σοβαρά ασθενών αλλά και γενικά όλων των πολιτών που επισκέπτονται τους γιατρούς τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως το αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι, οι οποίοι ενώ αρχίζουν μια διαδικασία, μένουν μεσοπέλαγα με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει καθηλωμένος σε κατάσταση αναμονής και ο οδοντίατρος να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να έχει στη διάθεση του τα μέσα που χρειάζεται.

Όπως ανέφεραν στον «Φ» οδοντίατροι, «υπάρχουν περιπτώσεις για παράδειγμα, που αρχίζουμε μια διαδικασία για εξαγωγή φρονιμίτη. Καθώς προχωράμε διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τι πρέπει να κάνουμε τότε; Να κλείσουμε τον ασθενή, να τον στείλουμε σπίτι του και να του πούμε έλα αύριο να ξανακόψουμε τις ραφές για να συνεχίσουμε τη διαδικασία;».

Οι οδοντίατροι δηλώνουν ότι «η κατάσταση είναι απελπιστική, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα, οι οδοντίατροι επίσης, δημιουργείται αναστάτωση και στις περιπτώσεις των δοντιών οι άνθρωποι πονάνε και όλοι ξέρουμε τι πάει να πει πονόδοντος, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα μαζί τους και να αναβάλλουμε τις διάφορες επεμβάσεις που πρέπει να γίνονται».

Ιατροί
Το πρόβλημα βεβαίως δεν περιορίζεται στα οδοντιατρεία. Οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί, από όλες τις ιατρικές ειδικότητες διατηρούν τα ιατρεία/εξεταστήρια τους σε πολυκατοικίες. Ως εκ τούτου, για να φθάσουν κοντά τους οι ασθενείς επιβάλλεται η λειτουργία ανελκυστήρων. «Φανταστείτε να έρχεται εδώ ένας καρδιοπαθής και να πρέπει να ανεβεί τρεις ορόφους με τις σκάλες» ανέφερε στον «Φ» ιδιώτης καρδιολόγος, ενώ συνάδελφός του δερματολόγος πρόσθεσε, «αρχίζει η διαδικασία για έναν καθαρισμό ας πούμε και μένουμε στη μέση. Τι κάνει τότε ο γιατρός;».

Τα προβλήματα δεν σταματούν βεβαίως σε αυτές τις ειδικότητες. Οι γυναικολόγοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπερηχογράφους, οι οφθαλμίατροι τους δικούς τους εξοπλισμούς.

«Εκείνο που κάνουμε είναι να διώχνουμε τον κόσμο όταν διακόπτεται το ρεύμα, να τηλεφωνάμε και να τους λέμε μην έρθετε γιατί δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας, να τους αφήνουμε να περιμένουν μέχρι να έχουμε ρεύμα και να μπορούμε να τελειώσουμε μια ιατρική πράξη. Με αυτό τον τρόπο όπως είναι εύκολα κατανοητό, τα ιατρεία δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν σωστά».

Καταρρέει ο τομέας τροφίμων

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙΤα φθαρτά μένουν στα χωράφια
Από τη στιγμή που φρουταρίες, μπακάλικα και υπεραγορές δεν μπορούν να συντηρήσουν σωστά τα φθαρτά, οι παραγωγοί υπόκεινται σε τεράστιες ζημιές. Από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, εκατοντάδες κιλά ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, μελιντζάνες κ.λπ., έχουν μείνει στα χωράφια και όπως ήταν φυσικό καταστράφηκαν.

Για αυτό άλλωστε το λόγο έχει παρουσιαστεί και πολύ μεγάλη μείωση των τιμών σε αυτά τα ήδη. Συγκεκριμένα, κάθετα έχουν πέσει οι τιμές στα αγγουράκια, ντομάτες, μελιντζάνες, κολοκυθάκια, πάλκαπα, γλυκοκόλοκα, πιπεριές, ανανά κ.λ.π., ενώ την κάτω βόλτα άρχισαν να παίρνουν και οι τιμές των φρούτων οι οποίες τους τελευταίες μήνες βρίσκονταν στα ύψη.

ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ: Αλλοιώνονται και καταστρέφονται προϊόντα
Σε οικονομική καταστροφή οδηγούνται όμως και οι ιδιοκτήτες των μικρών υπεραγορών και των συνοικιακών μπακάλικων, αφού οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ως αποτέλεσμα όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία να παγώνουν και να ξεπαγώνουν συνεχώς και έτσι να αλλοιώνονται και να πρέπει να καταστραφούν. Οι φωνές διαμαρτυρίας έχουν αρχίσει να είναι πολύ έντονες αφού στις περιπτώσεις ευαίσθητων τροφίμων, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκπτώσεις στη φύλαξή τους καθώς εγκυμονούνται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών.

ΦΡΟΥΤΑΡΙΕΣ: Αχρηστεύτηκαν τόνοι φθαρτών και φρούτων
Τόνοι φθαρτών και φρούτων έχουν ήδη καταστραφεί και καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, δήλωσε εξοργισμένος ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Φρουταριούχων, Πόλυς Καττάσιης. Όπως είπε, «από τη στιγμή που διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τα ψυγεία δεν λειτουργούν και με αυτές τις θερμοκρασίες, όπως είναι φυσικό τα φθαρτά και τα φρούτα αλλοιώνονται και δεν γίνεται να τα καταναλώσει ο κόσμος. Αποτέλεσμα, καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων και αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η οικονομική καταστροφή των φρουταριούχων».

Ακόμα «και η λύση της γεννήτριας για εμάς δεν μπορεί να λειτουγήσει διότι δεν αντέχουν το φορτίο που χρειαζόμαστε εμείς οι γεννήτριες που υπάρχουν στην Κύπρο». Αυτό όμως φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις και «ήδη οι φρουταριούχοι από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές». Για αυτό και «κάνουμε έκκληση στο Κράτος και ειδικά στην ΑΗΚ όπου υπάρχουν φρουταρίες να μην μας κάνουν διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος».

Εμπόριο στα τυφλά

Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επηρεάσει γενικά ολόκληρη την αγορά. Τα καταστήματα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν σωστά, κυρίως με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, οι ταμειακές μηχανές δεν λειτουργούν και γενικά επικρατεί χάος. «Όλα τα καταστήματα έχουν υποστεί ζημιά», ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης.

Όπως είπε ο κ. Κουρσάρης, «ως ΠΟΒΕΚ, έχουμε κάνει έκκληση προς τα μέλη μας να κάνουν συντηρητική χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη, για παράδειγμα, να έχουμε τις βιτρίνες με τα φώτα όλα αναμμένα».

Ωστόσο, «έχουν προκύψει κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν, διότι δεν γίνεται να έχουμε διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ώρες αιχμής, δηλαδή τις 10.00-13.00 και τις 17.00-19.00. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις καταστρέφονται».

Η ΠΟΒΕΚ, τόνισε, «έχει ήδη εισηγηθεί την επαναφορά της υποχρεωτικής μεσημβρινής ανάπαυσης. Έτσι, εάν τα καταστήματα είναι κλειστά από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 για παράδειγμα, τότε θα εξοικονομείται ενέργεια για πέντε ώρες ή θα μπορεί να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις ώρες αυτές».

Η ΠΟΒΕΚ, κατέληξε, «έχει κληθεί στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή και θα εκθέσει και εκεί απόψεις και εισηγήσεις».

Προβλήματα και στην υπόλοιπη αγορά

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ: Απλά κι όμως επικίνδυνα

Μπορεί να φαίνεται υπερβολή αλλά δεν είναι. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν από τη Δευτέρα τα διάφορα ινστιτούτα αισθητικής και τα κομμωτήρια.

Όταν αρχίζεις, «μια διαδικασία αποτρίχωσης ή καθαρισμού σε μια κοπέλα, δεν μπορείς να την αφήσεις εκεί να περιμένει δύο ώρες μέχρι που να αρχίσει και πάλι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε στον «Φ» αγανακτισμένη αισθητικός, προσθέτοντας πως «μπορεί να θεωρούνται οι υπηρεσίες που προσφέρουμε ότι δεν είναι αυτό που ονομάζουν “ευαίσθητες”, αλλά σκεφτείτε εάν έχω μια γυναίκα με μάσκα, διακοπεί το ρεύμα, μείνει με τη μάσκα και στο τέλος παρουσιάσει κάποια αλλεργία ή άλλο πρόβλημα στο δέρμα της. Ποια θα είναι η δικιά μου θέση ως αισθητικός και πού θα βρω το δίκιο μου;».

Τρομερό πρόβλημα δυσλειτουργίας αντιμετωπίζουν και τα κομμωτήρια. «Το να λειτουργεί ένα κομμωτήριο χωρίς ρεύμα, είναι σαν να μην λειτουργεί καθόλου. Μπορεί να μην μας δίνουν σημασία, αλλά όταν κτενίζεις μια γυναίκα, διακόπτεται το ρεύμα και μένεις στη μέση, σημαίνει ότι η γυναίκα αυτή δεν μπορεί καν να φύγει στην κατάσταση που είναι και έτσι παραλύουμε όλοι».

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΕΣ: Οικονομική ζημιά και ταλαιπωρία

Μπορεί να μην υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχει όμως οικονομική ζημιά και ταλαιπωρία. Ο κλάδος των μηχανικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα, όπως και ολόκληρη η υπόλοιπη αγορά. Αρκετοί από τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται στην εποχή μας, χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει πως με τις διακοπές ρεύματος δεν μπορούν να εργαστούν, «μένει η δουλειά πίσω, φωνάζουν οι πελάτες γιατί θέλουν τα αυτοκίνητα τους, δημιουργούνται προβλήματα στον κόσμο που δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς αυτοκίνητο και πάει λέγοντας».

Εκτός λειτουργίας, βγαίνουν ανά διώρο και οι συγκολητές οι οποίοι, «χωρίς το ρεύμα είμαστε ανύπαρκτοι και αν μπορεί κάποιος ας το αμφισβητήσει. Αν χάνουμε κάθε μέρα 4 ώρες λόγω διακοπής του ρεύματος τότε γιατί να υπάρχουμε, εκτός βεβαίως αν επιστρέψουμε στις παλιές πρακτικές».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!