Υπενθυμίζεται πως οι ιδιώτες επενδυτές είχαν προτείνει αυτή τη λύση πριν από περίπου δύο εβδομάδες στις συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (προετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup), Βιτόριο Γκρίλι.
Στόχος πλέον είναι να υπάρξει μία και μόνη πρόταση που θα δίνει λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά στο πρόβλημα χρέους που καθώς φαίνεται τις συνέπειες τους αργά ή γρήγορα επηρεάζουν τις οικονομίες και των υπολοίπων χωρών μελών της Ευρωζώνης. Ήδη, η Ιταλία, καθ΄ όλη της διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ήταν στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων, η Ισπανία πιέζεται αφόρητα στις αγορές των ομολόγων, ενώ τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλία γνώρισαν για άλλη μία φορά την υποβάθμιση και πλέον τίθεται επί τάπητος, τουλάχιστον για την Ιρλανδία η αναγκαιότητα σύναψης κα δεύτερης δανειακής σύμβασης, αφού, όπως γίνεται κατανοητό, το πρόβλημα δεν μπορεί να ξεπερασθεί παρά τις επίμονες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης του Δουβλίνου.
Η σύγκληση της έκτακτης συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, για την Πέμπτη το μεσημέρι, από τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, είχε δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στη βελγική πρωτεύουσα. Είναι φυσικό, άλλωστε, διότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. δεν θα συγκαλούσε ποτέ την έκτακτη σύνοδο, εάν δεν είχε βάσιμες ενδείξεις, αν όχι τη βεβαιότητα, πως μια συνολική συμφωνία είναι εφικτή. Άλλωστε, μια αποτυχία στη λήψη απόφασης, την προσεχή Πέμπτη, που θα δίνει συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένη κρίση στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Πάντως, την αντίθεσή της στις προτάσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης, εάν δεν διαφανεί προοπτική συμφωνίας. «Θα ταξιδέψω στις Βρυξέλλες, μόνο εάν έχει υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Ελλάδας. Είναι επιτακτική η ανάγκη για λύση», τόνισε η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, όπως μετέδωσε το Reuters. «Δεν εργαζόμαστε προς μία αναδιάρθρωση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να αποτρέψουμε κάτι που θα είναι ακόμη σκληρότερο, αλλά είναι σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποκαλύπτει ότι έχουμε ειδικό πρόβλημα στην Ελλάδα, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού χρέους», συμπλήρωσε. Ζήτησε μεγάλη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Επικριτικός απέναντι στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης χρέους εμφανίστηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καλώντας τες να γίνουν περισσότερο πειθαρχημένες. Σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα και απόσπασμα της οποίας μετέδωσε το Reuters, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «είναι απόλυτη ανάγκη να βελτιωθεί η λεκτική πειθαρχία», εξηγώντας ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μιλούν με μία φωνή για τέτοια περίπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα, όπως η κρίση χρέους». Ο κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε επίσης τη θέση της ΕΚΤ, ότι, εάν μία χώρα της Ευρωζώνης πτωχεύσει, η τράπεζα δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται ως εγγύηση τα κρατικά της ομόλογα.
http://www.dailynews24.gr/