Τα κυριώτερα σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής
Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνε, νησιά, όπως η Ρόδος, ανακοινώνουν αύξηση του αριθμού των επισκεπτών περίπου 30%. Θα πρέπει να είσαστε ένας από τους ευτυχέστερους Έλληνες υπουργούς.
Π. Γερουλάνος: Ενίοτε αποκαλούμαστε «το Υπουργείο των καλών ειδήσεων»
Δημοσιογράφος: Επισκεφθήκατε την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Γιατί ;
Π. Γερουλάνος: Συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους, όπως για παράδειγμα για το άνοιγμα νέων αγορών όπως η Κίνα. Τον περασμένο χρόνο ήρθαν στην Ελλάδα 13.600, όχι μεγάλος αριθμός, αλλά η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, 75% .
Δημοσιογράφος: Στοχεύετε σε νέες αγορές ;
Π. Γερουλάνος: Ναι. Η πτώση το 2009 και 2010 μας έπληξε σκληρά. Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από την δυτικοευρωπαϊκή αγορά: Γερμανοί και Βρετανοί συγκέντρωσαν το 30 έως 35% όλων των επισκεπτών. Αυτό που χάσαμε από τις παραδοσιακές μας αγορές το αναπληρώνουμε τώρα σε νέες αγορές όπως Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Σερβία. Μόνο από τη Ρωσία είχαμε το 2010 πάνω από 60% περισσότερους επισκέπτες, από Τουρκία μάλιστα 180%. Πάνω από μισό εκατομμύριο Τούρκοι μας επισκέφθηκαν. Η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα ως τόπος διακοπών.
Δημοσιογράφος: Μερικοί λένε ότι η χώρα σας επωφελείται μόνο από τις ταραχές στη Β. Αφρική
Π. Γερουλάνος: Παίζει αυτό κάποιο ρόλο, αλλά εμείς είχαμε ήδη πριν την αραβική άνοιξη τον Μάρτιο, μια αύξηση της τάξεως 5 με 10%. Η αλλαγή ήταν ήδη αισθητή.
Δημοσιογράφος:Πώς θα αποτρέψετε το να έρχονται οι επισκέπτες μόνο μία φορά και στη συνέχεια ποτέ ξανά ;
Π. Γερουλάνος: Πολλοί διαμαρτύρονταν για τον κακό συσχετισμό ανάμεσα στις τιμές και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Τώρα οι τιμές είναι κάτω και αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης έχει πολύ περισσότερες παροχές για τα χρήματα που δίνει.
Δημοσιογράφος: Είναι μόνο οι τιμές χαμηλές ή τελικά και η εξυπηρέτηση θα γίνει καλύτερη ;
Π. Γερουλάνος: Και τα δύο. Έχουμε μια νέα γενιά ξενοδόχων που κάνουν πολύ περισσότερες προσπάθειες να κρατήσουν και τους πελάτες τους. Καταβάλλουμε και εμείς προσπάθειες για να έχουμε τουρισμό ολόκληρο τον χρόνο που σημαίνει όχι μόνο νησιά αλλά και πόλεις.
Δημοσιογράφος: Η Αθήνα δίνει προς στιγμή την εικόνα μιας πόλης σε παρακμή.
Π. Γερουλάνος: Όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας γνωρίζουν τον πλούτο αυτής της πόλης , όμως σαν επισκέπτης δεν έχεις καμιά ευκαιρία να τον εντοπίσεις. Ένα παράδειγμα: Ο Μαραθώνιος έχει εδώ τις ρίζες του. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι τρέχουν παντού στον κόσμο Μαραθώνιο –όμως κανένας δεν έχει έρθει μέχρι τώρα για να λάβει μέρος στον κλασικό Μαραθώνιο.
Δημοσιογράφος: Οι εκδηλώσεις είναι το ένα, η θλιβερή κατάσταση της Αθήνας είναι το άλλο. Επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου πρέπει να περάσουν δίπλα από τοξικομανείς για να διαπιστώσουν κατόπιν ότι μόνο ένα τμήμα των χώρων του Μουσείου είναι ανοικτό επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για προσωπικό.
Π. Γερουλάνος: Αυτό είναι μια εξαίρεση, όμως επενδύουμε και στον τομέα αυτόν.
Δημοσιογράφος :Η Αθήνα είναι μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς πόλεις του κόσμου. Στον Υπουργό Τουρισμού πρέπει ωστόσο να φαντάζει παρανοϊκό το πώς αυτό το δυναμικό εξανεμίζεται :Το ιστορικό κέντρο έχει καταληφθεί από ναρκομανείς και παράνομους μετανάστες.
Π. Γερουλάνος: Και εδώ αναλαμβάνουμε δράση. Το εμπορικό κέντρο πρέπει πάλι να αναζωογονηθεί. Εάν μείνει στο κενό τότε καταρρέει η πόλη.
Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα θέλει έναντι 50 δις. ευρώ να ιδιωτικοποιήσει κρατική περιουσία. Ορισμένοι φοβούνται ότι κερδοσκόποι μπορεί να διαπράξουν ασχήμιες στις ακτές.
Π. Γερουλάνος: Οι ακτές της Ελλάδας δεν πρέπει ποτέ να φαίνονται όπως της Ισπανίας, για τον σκοπό αυτό ετοιμάζουμε νομοσχέδια.
Δημοσιογράφος: Πουλάτε τώρα νησιά ;
Π. Γερουλάνος: Αυτό είναι κουτή ιδέα. Δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη χώρα μας, θέλουμε να την αναπτύξουμε.
Δημοσιογράφος: Ένας Τούρκος επιχειρηματίας δήλωσε ότι θέλει να αγοράσει έξι ελληνικά νησιά
Π. Γερουλάνος: Υπάρχουν μερικά ιδιωτικά νησιά που μπορεί κανείς να αγοράσει. Αλλά το κράτος δεν πρόκειται να προσφέρει προς πώληση ούτε ένα νησί. Μπορούμε όμως να τα αναπτύξουμε και για τούτο θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές.
Δημοσιογράφος: Πιθανοί επενδυτές τράπηκαν παλιότερα σε φυγή λόγω γραφειοκρατίας.
Π. Γερουλάνος: Ακριβώς. Και για τον σκοπό αυτό αναμορφώνουμε τώρα την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική σε επενδύσεις. Καταργούμε τη γραφειοκρατία, δίνουμε αγώνα ενάντια στη σπατάλη και τη διαφθορά. Αποκαλύψαμε ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο.
Δημοσιογράφος: Υποσχεθήκατε τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Θα αποτελέσει υπόδειγμα για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας;
Π. Γερουλάνος: Μόνο του αυτό δεν φθάνει . Η διαλεύκανση πρέπει να συνοδευτεί με το κυνήγι της φοροδιαφυγής, τον αγώνα κατά της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας.
Δημοσιογράφος: Η πολιτική βούληση είναι το ένα. Όμως ακούει κανείς ότι ο μηχανισμός ακόμα βραδυπορεί και μπλοκάρει.
Π. Γερουλάνος: Ναι, αλλά δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε. Οι άνθρωποί μας εργάζονται σήμερα περισσότερο και σκληρότερα απ΄ ότι στο παρελθόν. Θέλουν η χώρα τους να βγει από την κρίση. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κέφι να εργάζονται σε ένα υπουργείο, όπου να μην εργάζεται ο ένας και ο άλλος να κοιμάται σπίτι του και παρόλα αυτά να παίρνει το μισθό του. ΄Η θα επιβιώσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί.
Δημοσιογράφος: Τέσσερις στους πέντε Έλληνες θεωρούν στο μεταξύ ολόκληρη την πολιτική τάξη ανίκανη. Το βρίσκετε άδικο;
Π. Γερουλάνος: Για να προχωρήσω εδώ μερικά πράγματα έχω δαπανήσει περισσότερα χρήματα απ΄ ότι έχω κερδίσει. Το βρίσκω εξοργιστικό το να με αποκαλεί κάποιος κλέφτη, όπως κάνουν οι διαδηλωτές καθημερινά. Όμως ξέρω ότι δεν πρέπει να το παίρνει κανείς προσωπικά. Διότι φόβος και οργή έχουν τις αιτίες τους σε ένα πολύ κακό παρελθόν.
http://news.travelling.gr/