tromaktiko: Βάλτε φαντασία, για να μη βαρεθεί, αλλά και για να μάθει!

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Βάλτε φαντασία, για να μη βαρεθεί, αλλά και για να μάθει!



Καλοκαίρι, εκτός απ’ όλα τα υπόλοιπα, σημαίνει και περισσότερος χρόνος με τα παιδιά μας. Και όταν έρθει ο καιρός να πάρουμε την άδειά μας...
για να πάμε όλοι μαζί διακοπές, όλα είναι καλά. Το παιχνίδι στη θάλασσα απασχολεί αρκετά τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα, ώστε να μη χρειάζεται μεγάλη

προσπάθεια από εμάς, για να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον τους.
Όμως, πάντα εμείς οι γονείς πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για το πώς θα καταφέρουμε να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά, ωστε να ασχοληθούν με κάτι χρησιμο και δημιουργικό, να περιεργαστούν ένα αντικείμενο και να εξασκήσουν τη φαντασια τους, μαθαίνοντας!
Το οργανωμένο παιχνίδι δεν είναι πάντα διαθέσιμο, είτε βρισκόμαστε σε διακοπές είτε στο σπίτι, ενώ πολλά είναι τα παιδιά, που κουραζονται με τα ίδια και τα ίδια. Το mother.gr εψαξε για εναλλακτικές λύσεις τόσο για μικρά όσο και για μεγαλύτερα παιδιά και σας παρουσιάζουμε τις ιδέες μας:
Δείχνουμε στα παιδιά τον ουρανό. Τους μιλάμε για τον ήλιο, τα σύννεφα, το φεγγάρι! Κάνουμε μία ιστοριούλα με αυτούς τους πρωταγωνιστές και διηγούμαστε τι κάνουν. Περιγράφουμε στο παιδί ποια συννεφα δίνουν βροχή και ποια όχι, του ζητάμε να παρατηρήσει τον ουρανό και να βρει σχήματα, που δημιουργουνται στον ουρανό από τα αστέρια τη νύχτα, ή από τα σύννεφα την ημέρα. Του μιλάμε για την ανατολή του ήλιου και τη δύση, για τα καλά που κάνει ο ήλιος αλλά και για τα άσχημά του. Του μιλάμε για το φεγγάρι και για τις φάσεις που περνάει, από μία φλίδα πεπονιού, σε ένα ολοστρόγγυλο μπαλονάκι! Δίνοντάς του όλα αυτά τα ερεθίσματα, θα διαπιστώσετε ότι το παιδάκι σας θα εφευρίσκει το ίδιο, με βοηθό τη φαντασία του, νέες ιστορίες, νεά σχήματα, θα ζωγραφίζει ό,τι βλέπει, και θα είναι πολύ περήφανο, όταν αργότερα θα τα λέει σε άλλα παιδάκια!
Καθιερώστε μία ημέρα στην εβδομάδα (ή αν θέλετε και συχνότερα) ως την ημέρα κάποιας χώρας, για την οποία θέλετε να μιλήσετε στο παιδί σας. Ονομάστε λοιπόν π.χ την «μέρα Γαλλίας» και ετοιμάστε γαλλικά φαγητά, μάθετε κάποιες λεξούλες στα γαλλικά και μιλήστε για το πού βρίσκεται η χώρα αυτή στο χάρτη, πόσο μακριά είναι από την Ελλάδα, πώς είναι η σημαία της! Βάλτε το να ζωγραφίσει τη σημαία, αλλά και να σας πει τι του έκανε περισσότερη εντύπωση απ’ όλα όσα του είπατε! Θα δείτε ότι, επειτα από 4-5 φορές που θα κάνετε αυτό το παιχνίδι της μίνι παρουσίασης χωρών, το παιδί σας θα αυξάνει το ενδιαφέρον του και θα θελήσει να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα, ενώ πολλές φορές θα σας εκπλήξει με τις νέες πληροφορίες, που θα μαθαίνει το ίδιο και θα έρχεται να σας τις λέει για μία χώρα, που έχετε ήδη μιλήσει.
Πάρτε κίνητρο από αντικείμενα της καθημερινότητάς του ή αγαπημένα του παιχνίδια και μιλήστε για το πού και πώς κατασκευάζονται. Βρείτε σχετικές πληροφορίες και παρουσιάστε τες με όσο πιο απλό τρόπο μπορείτε.
Πάρτε το νήπιό σας και πηγαίνετε σε μέρη της πόλης σας, που ούτε εσείς έχετε δει! Κι εσείς θα επωφεληθείτε, αλλά και αυτό θα ευχαριστηθεί, που σας συνοδεύει! Να θυμάστε ότι του αρκεί η συντροφιά σας, δεν χρειάζετε εκεί που πηγαίνετε να υπάρχει κάτι και γι’ αυτό.
Αν έχετε περισσότερα από δύο παιδάκια, οργανώστε τους μέσα στο σπίτι ένα «κυνήγι θησαυρού». Καθορίστε ποιος είναι ο θησαυρός, κρύψτε τον και φτιάξτε εσείς τους κανόνες, ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών, κατευθύνοντάς τα προς την… επιτυχία.
Μάθετε τα πάντα γύρω από τη θάλασσα! Αγοράστε του βιβλία με θέμα τη θάλασσα και το βυθό της. Περιγράψτε του τι υπάρχει κάτω από το νερό, που για το παιδί σας είναι μία απλή διασκέδαση και μιλήστε του για το ζωικό βασίλειο, που κρύβει μέσα της! Δείξτε του και ένα σχετικό DVD, ενώ όταν είστε μαζί στη θάλασσα, ψάξτε για κοχύλια, για αστερίες ή για ξεχωριστα βοτσαλάκια, που θα μπορεί να πάρει μαζί του, για να ξεκινήσει μία ωραία συλλογή...
mother.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!