διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το νέο πακέτο στήριξης θα συνεχίσουν να απασχολούν τους επενδυτές, λίγες ημέρες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., την Παρασκευή. Θυμίζουμε, ότι την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα και η καθοριστική δημοσιοποίηση των stress tests των τραπεζών.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., συνεχίζονται οι ενδείξεις, ότι παρά την εικόνα “παιδικής χαράς” που εμφανίζει η Ε.Ε., υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις να συμφωνηθεί τις επόμενες εβδομάδες ένα τελικό σχέδιο. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι όπως έγινε γνωστό χθες, έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για κάποιες αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ενδείξεις, ενεργό ρόλο αναμένεται πλέον να παίξει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), μέσω της παρέμβασης και της αγοράς από αυτόν ελληνικών ομολόγων, χωρίς βέβαια να έχουν διευκρινιστεί, αλλά ούτε συμφωνηθεί οι τελικές λεπτομέρειες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι σε απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF, ο επικεφαλής του συνδέσμου και πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το μόνο που θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο θα ήταν είναι η επαναγορά ενός σημαντικού μέρους του χρέους της υπό ευνοϊκές συνθήκες. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφτηκε το σχέδιο – Άκερμαν προβλέπει την εθελούσια επαναγορά των κρατικών χρεών από την Ελλάδα, που θα πρέπει να οργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ όπως τονίζεται οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πρέπει να μειωθούν ουσιωδώς - εδώ και τώρα. “Οι ιδιώτες τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στη λύση” σημειώνεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από το γεγονός, ότι τα χρεόγραφά της στην αγορά έχουν χάσει - ανάλογα με το χρόνο διάρκειάς τους - το 10-50% της ονομαστικής τους αξίας.
Πέραν, των παραπάνω, χαρακτηριστικές είναι και οι χθεσινές δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης εξετάζουν την πιθανότητα επαναγοράς ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Φιλίπ Μεϊστάντ, στο βελγικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI, το σενάριο επαναγοράς στην “τιμή της αγοράς” των τίτλων του ελληνικού δημοσίου χρέους, εξετάζει το Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊστάντ δήλωσε “υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς”.
Πέραν αυτών θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά προωθεί νέα σχέδια, τα οποία αποκάλυψε χθες, σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, ο επικεφαλής της Commerzbank.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Commerzbank προτείνει οι ιδιώτες πιστωτές να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που ήδη κατέχουν με νέα 30ετή ομόλογα, η αξία των οποίων θα είναι μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τα τρέχοντα, και επιτόκιο 3,5%. Μάλιστα, το επιτόκιο είναι χαμηλότερα από τα τρέχοντα, δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2012 είναι 5,25% και 4,57% μέχρι το τέλος του 2014.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μπλέσινγκ, ως εναλλακτική λύση προτείνει την ανταλλαγή με νέα ομόλογα, χωρίς την πληρωμή επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν σε μία περίοδο 5 ετών από τα έσοδα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, η πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων θα μπορούσε ακόμα να προβλέπει την εγγύηση του 80% των πληρωμών από την Ευρωζώνη, με μία πιθανή ζημία 20% να επιβαρύνει τους ιδιώτες πιστωτές, σημείωσε.
Πέραν των παραπάνω να αναφέρουμε, το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε τελικές αποφάσεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται και από τις χθεσινές “πονηρές” δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, κ. Βενιζέλου, ότι η “επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο, χωρίς να σημαίνει πραγματική χρεοκοπία”. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός, είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώσεις οι οποίες όπως είπαμε δείχνουν ότι ενδεχομένως μια τελική συμφωνία να είναι πλέον θέμα χρόνου (αν και όπως είναι λογικό κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, λόγω της εικόνας ασυνεννοησίας που εμφανίζει η Ε.Ε).
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α, εξαιρετικά θετικό κρίνεται το γεγονός της παραμονής, κατά τη χθεσινή ημέρα, του ΓΔ υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων των 1.200 μονάδων, αλλά και του FTSE/ASE 20 υψηλότερα των 530 μονάδων. Την ίδια ώρα το μεγάλο ζητούμενο είναι μια αντίδραση και επιστροφή, για αρχή, του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα των 890 – 900 μονάδων.
www.greekfinanceforum.com