tromaktiko: Εξέταση των κατοίκων γύρω από τη Ναυτική Βάση ζητά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εξέταση των κατοίκων γύρω από τη Ναυτική Βάση ζητά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος



Ο Χ.Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να διερευνηθεί σπιθαμή με σπιθαμή τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, γεγονός που θα πάρει ακόμη μήνες».
Ο Χ.Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να διερευνηθεί σπιθαμή με σπιθαμή τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, γεγονός που θα πάρει ακόμη μήνες»...
Την ανάγκη όπως άμεσα το Υπουργείο Υγείας θέσει σε δράση τις υπηρεσίες του για τη διερεύνηση πιθανών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και διερχομένων στην περιοχή της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», επισημαίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως «πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες αναλύσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εκτέθηκαν στο νέφος των χημικών εκρηκτικών και ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους».

«Περνούμε κρίσιμες ώρες, υπάρχουν ακόμη πληγωμένοι, αλλά το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προβεί σε αυτές τις αναλύσεις γιατί ο κόσμος της περιοχής ανησυχεί και έχει την έγνοια αν έχει επηρεαστεί η υγεία του», σημείωσε.

«Δεν είναι παράλογο να προχωρήσουμε σε αναλύσεις των κατοίκων», είπε ο κ. Θεοπέμπτου, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο θα δείξει την πραγματική εικόνα του τί γίνεται και θα βγάλει τον κόσμο από τις ανησυχίες που τώρα έχει όσον αφορά το τί επιπτώσεις μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν για την υγεία του».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ραδιενέργεια στην περιοχή, είπε «πως αν υποθέσουμε ότι υπήρχε απεμπλουτισμένο ουράνιο και έγινε η έκρηξη, η σκόνη έχει διασκορπιστεί παντού» και «άρα μπορεί να υπάρχει ακτινοβολία σε κάποιες περιοχές».

«Μπορεί να πας με τον μετρητή σε κάποιο σημείο και να καταγράψει αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά σε άλλο σημείο να υπάρχει», διευκρίνισε.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να διερευνηθεί σπιθαμή με σπιθαμή τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, γεγονός που θα πάρει ακόμη μήνες».

Πρέπει οπωσδήποτε, σημείωσε, να γίνουν έρευνες γιατί «δεν μπορούμε να μένουμε μόνο με τις εικασίες ότι τίποτα δεν έχει επηρεαστεί».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποτελέσματα μετρήσεων που να μας λένε έτσι ή αλλιώς για το τί έχει συμβεί στο περιβάλλον. Οι αναλύσεις συνεχίζονται ακόμη στο Κρατικό Χημείο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί έχουν ληφθεί μέτρα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι και ακτίνα 3χλμ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για την ακτίνα που έχουν ανατιναχθεί και διασκορπιστεί από την έκρηξη τα διάφορα αντικείμενα.

Σημείωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ό,τι υπάρχει εκτοξευμένο στη γη πρέπει να υπάρχει και στη θάλασσα, όπου είναι πραγματικά δύσκολο να εντοπιστούν.

«Πρέπει να κτενιστεί κυριολεκτικά η περιοχή τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Ακόμη στην περιοχή μπορεί να υπάρχει στρατιωτικό υλικό, σφαίρες, χειροβομβίδες που να μην έχουν εκραγεί. Άρα η όλη κατάσταση είναι επικίνδυνη», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχει επηρεαστεί και η θάλασσα της Ακτής του Κυβερνήτη που κατακλύζεται από λουόμενους, ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε την άποψη πως «κίνδυνος υπάρχει αν έχουν φθάσει εκεί κάποια εκτοξευμένα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να μαζευτούν και να γίνουν αναλύσεις».

Αναφερόμενος στα διάφορα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Γεωργίας σε κοινή σύσκεψη με το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά την αποφυγή διοχέτευσης στην αγορά φρούτων και λαχανικών μέχρι τις 19 Ιουλίου, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως ορθά έχουν πράξει για την προστασία του πληθυσμού.

«Σύμφωνα με τα όσα μας είπε το Τμήμα Γεωργίας'', συνέχισε, «τα προϊόντα της περιοχής δεν είναι ακόμη έτοιμα προς πώληση και μια καθυστέρηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στους παραγωγούς».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να οικοδομηθεί νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στην περιοχή, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών σε όλα τα επίπεδα στην περιοχή.

«Καλά θα είναι πριν αρχίσουμε να ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για νέο σταθμό να κοιτάξουμε την στρατηγική της ενεργειακής μας πολιτικής», σημείωσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε, τέλος, ότι αυτό που πράττει ο ίδιος στα τελευταία 24ωρα είναι να παροτρύνει μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!