Σήμερα, λίγες μόνο μέρες αργότερα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2011, διαμορφώθηκε στα 12,747 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10,374 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Ο κ. Παπανδρέου αν και γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά συμφώνησε χθες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της εε σε ένα σχέδιο που έχει άγριο καιροσκοπικό χαρακτήρα και, μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει τη χώρα όμηρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα Βασικά σημεία του νέου σχεδίου:
●Η επιμήκυνση των δανείων του πακέτου δανεισμού των 110 δις από τα 7 στα 15 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου από το 4,5% στο 3,5% θα επιβαρύνει την Ελλάδα με 18 δις επιπλέον τόκους. Σε σύνολο για το δάνειο των 110 δισ θα πληρώσουμε 58 δισ τόκους.
● Το σχέδιο ανάπτυξης και οι επενδύσεις στην Ελλάδα από δω και στο εξής θα είναι στα χέρια των ξένων. Η Ελλάδα σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων θα εφαρμόζει τις αποφάσεις.Ειδική ομάδα που θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές θα παρέχει τεχνική βοήθεια και γενικά θα αποφασίζει για την δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α. .
● Οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών (ανταλλαγή, ανανέωση ή εξαγορά ) για να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα χρεόγραφα.
Οι όροι των νέων ομολόγων θα είναι παρόμοιοι με τους όρους των νέων δανείων τόσο σε επιτόκια όσο και σε χρόνο αποπληρωμής. Με άλλα λόγια στο μεσοπρόθεσμο μέλλον η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει και φυσικά να πληρώνει τόκους, τόσο για τα παλιά, όσο και για τα νέα δάνεια.
● Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να συνεισφέρει κεφάλαια σε τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση (μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις) δλδη, χρηματοδότηση μεγάλης έκτασης που μπορεί να οφείλεται σε πτώση στις τιμές των μετοχών, σε περίπτωση ζημιών από προσωρινή χρεοκοπία (selective default), για αύξηση της ρευστότητας κ.α. Φυσικά, τα δάνεια στις τράπεζες μέσω του EFSF θα εγγράφονται στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και θα πληρώνονται από τους πολίτες. Γνωρίζουμε ποσα χρήματα θα χρειαστούν οι τράπεζες; Ποιος θα καθορίσει τις ανάγκες των τραπεζών, με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να εγγραφούν στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού;
● Η παρέμβαση του EFSF/ΕΜΣ, στην δευτερογενή αγορά θα μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης. δηλ. σε περίπτωση κινδύνου θα αγοράσει ομόλογα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
Με ποια κριτήρια θα αποφασίσει η ΕΚΤ ότι επίκειται εξάπλωση της κρίσης όταν οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες και συνεχώς πιέζουν; δεν αφήνει η συγκεκριμένη απόφαση ανοιχτό πεδίο στις αγορές για παιχνίδια κερδοσκοπίας; ποιος θα κατευθύνει πολιτικά την εν λόγω απόφαση;
● Το νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ, αν ισχύσει για την περίοδο 2012 έως το 2015, αφήνει σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες κενό χρέους πάνω από 60 δις ευρώ. Αν καλυφθεί με βραχυπρόθεσμο δανεισμό αφήνει ανοιχτό παράθυρο κερδοσκοπίας στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς ( τράπεζες) που έχουν αποκλειστική πρόσβαση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και επιβαρύνει τη χώρα με επιπλέον τόκους.
● Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, μόνο για την Ελλάδα, που συμμετέχουν με 50 δις μέχρι το 2014 βάζει επίσημα το τραπεζικό σύστημα στην διαδικασία λήψης των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ που αφορούν την Ελλάδα. Το γεγονός σε συνδυασμό με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα διαιωνίσει την εξάρτηση της χώρας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα, κ.α.
Με απλά λόγια, πρόκειται για πρωτοφανείς αναγκαστικές και επικίνδυνες αποφάσεις «καιροσκόπων» που μεγαλώνουν το βάρος του ελληνικού λαού και δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα «μεταβιβάστηκε» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις θέσεις της Γερμανίας που από δω και πέρα θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση.
http://neoinileias.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html