tromaktiko: Προσπάθεια για προστασία της λίμνης Πρέβελη

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Προσπάθεια για προστασία της λίμνης Πρέβελη



Οι κατασκηνωτές που στο παρελθόν έβρισκαν καταφύγιο στο φοινικόδασος του Πρέβελη έχουν απομακρυνθεί, το ίδιο ισχύει και για τις...
 επιχειρηματικές δραστηριότητες, δηλαδή τα θαλάσσια ποδήλατα και τα ομπρελοκαθίσματα.
Το μόνο που λειτουργεί είναι ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχοντας λάβει τη σχετική άδεια. Αυτό διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Πιπεράκης, μιλώντας γα την κατεστραμμένη πριν από ένα χρόνο περιοχή, που αφέθηκε στη μανία της πυρκαγιάς και προκάλεσε θλίψη, αλλά και έντονο προβληματισμό για την ουσιαστική προστασία και διαχείριση της.
Σήμερα, 11 μήνες μετά ακόμα επί της ουσίας δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, δηλαδή ποια υπηρεσία και ποιος φορέας είναι υπεύθυνος και για τι…
Ο κ. Πιπεράκης μιλώντας στον Team FM ουσιαστικά εξέφρασε την ελπίδα ότι η περιοχή δεν θα ζήσει ξανά τις περσινές μνήμες, όμως τόνισε πως για την ώρα το θέμα της διαχείρισης παραμένει μετέωρο. Η μελέτη που έκανε ο ΟΑΔΥΚ έχει ολοκληρωθεί και τώρα είναι στα χέρια των ανθρώπων του Δασαρχείου και του δήμου Αγίου Βασιλείου, ώστε σύντομα να βρεθεί η χρυσή τομή, να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες και εν τέλει να εφαρμοστεί.
«Ουδέποτε», είπε ο κ. Πιπεράκης, «έχει ξεκινήσει μία πυρκαγιά από την περιοχή του Πρέβελη. Όλες οι πυρκαγιές που κατά καιρούς έχουν κάνει ζημιά στον πυρήνα του φοινικόδασους ήταν φερτές. Εμείς σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσέξουμε τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται περιμετρικά της λίμνης του Πρέβελη.
Η περιοχή φυλάσσεται σε καθημερινή βάση. Από τη Δευτέρα θα είναι εκεί ένας φύλακας του δήμου, προκειμένου να καθαρίζει την περιοχή και να εποπτεύει επικουρικά με τη φύλαξη που ουσιαστικά εκτελεί το δασαρχείο. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα έχουν μπει στη θέση τους, παρά το ότι η κρατική μηχανή είναι αργή. Τελείωσε η μελέτη του ΟΑΔΥΚ, θα τη μελετήσουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δηλαδή, να δούμε ποιος θα έχει κυρίως την ευθύνη της διαχείρισης της περιοχής. Θα δούμε εάν μπορούμε άμεσα μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου να κάνουμε κάτι».

goodnet.gr-της Αγγελικής Καλλέργη
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!