tromaktiko: ΚΥΠΡΟΣ: Από τα μεσάνυχτα στην ψηφιακή

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Από τα μεσάνυχτα στην ψηφιακή



Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα για την Κύπρο καθώς από τα μεσάνυκτα τερματίζεται οριστικά η αναλογική μετάδοση...
τηλεοπτικών προγραμμάτων και η Κύπρος μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή με την ψηφιακή τηλεόραση.
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών εμφανίζεται έτοιμο για το οριστικό “switch off” της αναλογικής εποχής, και όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Στέλιος Χειμώνας, «έχει γίνει πολύ καλή οργάνωση και συντονισμός για το νέο εγχείρημα και θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε όλες τις ενέργειες, δηλαδή ποιος έχει τερματίσει και ποια αναλογική εκπομπή, ποιος έχει ξεκινήσει ποια ψηφιακή κοκ».
Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι το Τμήμα του θα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα τα οποία... (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

όπως σημείωσε, «δεν αναμένεται να επηρεάσουν το περιβάλλον, γιατί έχουμε προνοήσει για τη μεταβατική περίοδο». Εξήγησε ότι «ήδη λειτουργούν δύο αξιόπιστα δίκτυα τόσο του ΡΙΚ όσο και της VELISTER, το οποίο θα λειτουργεί για ακόμη τρεις μήνες, οπότε τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν, υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθούν και να πάμε στο μόνιμο περιβάλλον».
Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι η μετάβαση στη νέα εποχή και το νέο ψηφιακό περιβάλλον ήταν αναγκαία, λέγοντας ότι οι πολίτες θα έχουν τώρα μεγαλύτερες και περισσότερες δυνατότητες, καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας και απεριόριστες επιλογές.
Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Νεόφυτος Επαμεινώνδας, σε δηλώσεις, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής , μόνο το Plus TV δεν είναι έτοιμο να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, καθώς υπέβαλε την αίτησή του την περασμένη Τρίτη όμως ήταν ελλιπής και το ΔΣ ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία και θα αξιολογηθούν σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σταθμός κλείνει, απλά δεν θα είναι στις οθόνες μας από αύριο, ίσως σιγήσει για κάποιες μέρες, εμείς αποφασίσαμε να ζητήσουμε τα επιπρόσθετα στοιχεία, θα επανέλθουμε και θα λάβουμε απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση της Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη», εξήγησε ο κ. Επαμεινώνδας. Διευκρίνισε επίσης ότι μέχρι και σήμερα το πρωί, -ενώ υπέβαλαν αίτηση- δεν έχουν καταβάλει τέλος οι σταθμοί Music Box και Nimonia TV και ουσιαστικά είναι σαν να μην έχουν ούτε αυτοί οι σταθμοί άδεια.
Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι πέραν των υφιστάμενων σταθμών, έχουν αδειοδοτηθεί ο σταθμός του Fred TV, ο οποίος από τοπικός γίνεται παγκύπριος, το κανάλι της Λάρνακας που μετονομάστηκε σε Music Tv και θα είναι πολυθεματικός μουσικός σταθμός παγκύπριας εμβέλειας, το Capital TV της Λεμεσού καθώς και το Extra TV.
Ανέφερε εξάλλου ότι χθες σε συνεδρίασή της η Αρχή έδωσε άδεια στο Μέγα και στο Πάφος TV, στο θεματικό αθλητικό σταθμό CySports και στο θεματικό μουσικό κανάλι Energy TV ενώ άδειες χορηγήθηκαν επίσης σε δύο τηλεοπτικούς οργανισμούς το CytaVision Cinema και το CytaVision Sports.
«Προηγουμένως», είπε ο κ. Επαμεινώνδας «είχαμε περιορισμό συχνοτήτων και η Αρχή χορηγούσε άδειες με βάση το σχέδιο τηλεοπτικής κάλυψης που εκπονούσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών ενώ σήμερα με την ψηφιακή αυτή τεχνολογία, ο αριθμός αυτός διευρύνεται οπόταν η Αρχή μπορεί να δώσει περισσότερες άδειες».
Εξήγησε όμως ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός στον αριθμό των οργανισμών που μπορεί να δεχθεί η επίγεια πλατφόρμα, -γύρω στους 80- και αναμένεται ότι στις επόμενες μέρες και μήνες είναι δυνατό να αιτηθούν άδειας και άλλοι σταθμοί.
Είπε ότι οι νέοι σταθμοί που αδειοδοτήθηκαν, προκειμένου να εγκριθεί η άδεια κατέθεσαν επιπλέον στοιχεία, ειδικότερα για την εταιρεία που είναι πίσω από το σταθμό και τη μετοχική της δομή, κατατέθηκε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οργανόγραμμα κτλ, και για το λόγο αυτό «μας έπαιρνε κάποιο περισσότερο χρόνο να δώσουμε άδεια».
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΥΕΤ) σήμερα υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψηφιακής τηλεόρασης όπως δορυφορικές εκπομπές (π.χ. Nova Cyprus), τηλεοπτικές εκπομπές από παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών (όπως υπηρεσίες CytaVision και Primehome) και ψηφιακή καλωδιακή τηλεόραση (από την Cablenet). Για να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί κανάλια/περιεχόμενο με τους τρόπους αυτούς, θα πρέπει να καταβάλει την απαραίτητη συνδρομή στους παροχείς.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη των ψηφιακών σημάτων, οι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντικαταστήσει την παλιά τους τηλεόραση με καινούρια τύπου Plasma, LCD ή LED, θα πρέπει να εγκαταστήσουν έναν εξωτερικό δέκτη/αποκωδικοποιητή, εκτός βέβαια και αν η συσκευή τους διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή τύπου MPEG-4.
Συστήνεται στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν τέτοιου τύπου εξοπλισμό και να απαιτούν τη βεβαίωση των προμηθευτών ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για το σκοπό που τον προμηθεύονται. Περαιτέρω, να βεβαιώνονται ότι ο εξοπλισμός αυτός φέρει όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις και διακριτικά που υποδηλώνουν συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το CE.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές των αποκωδικοποιητών που προσφέρουν βασικές λειτουργίες όπως η λήψη/αποκωδικοποίηση των ψηφιακών σημάτων αρχίζουν σήμερα από 50-60 Ευρώ.
satleo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!