Οι εξελίξεις αυτές, που έχουν προκαλέσει την οργή του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, είναι το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε για σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία έχουν κληθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος και ο κ. Σγουρός.
Ο τελευταίος μάλιστα έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι καθυστερήσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον σχεδιασμό, αλλά και τη χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ και καθιστούν ορατό τον κίνδυνο απένταξής τους.
Οι ρυθμίσεις που εκκρεμούν προβλέπουν η αρμοδιότητα του σχεδιασμού της διαχείρισης των σκουπιδιών να περάσει στην περιφέρεια και παράλληλα τη συγκρότηση νέου οργάνου, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), με μέλη προερχόμενα και από τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης (δήμους και περιφέρεια) που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα.
Όπως χαρακτηριστικά έκριναν, «η μεταβίβαση της αρμοδιότητας πραγματοποίησης των διαγνωστικών διαδικασιών από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστά ουσιώδη νομική πλημμέλεια του επίμαχου σχεδίου σύμβασης, καθόσον με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ανεπίτρεπτη υποκατάσταση στην πραγματοποίηση των διαγωνισμών για την εκτέλεση των επίμαχων έργων, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η απόφαση, ωστόσο, λειτουργεί σαν ντόμινο, καθώς η κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση, ώστε οι προβλεπόμενοι από τον περιφερειακό σχεδιασμό ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) να μετατραπούν σε χώρους απόθεσης μόνο υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ουσιαστικά έκανε δεκτή την προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) και ανακάλεσε παλαιότερη πράξη του Ε' κλιμακίου του δικαστηρίου (που είχε κρίνει νόμιμη τη σύμβαση) «κόβοντας» την επίμαχη προγραμματική σύμβαση κατά τον προσυμβατικό έλεγχο της νομιμότητάς της.