tromaktiko: Απάντηση σε: "Όλη η αλήθεια με απλά ελληνικά!"

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Απάντηση σε: "Όλη η αλήθεια με απλά ελληνικά!"



Αφορά την ανάρτηση:
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/07/blog-post_5245.html
Πολύ ωραία και κατανοητά μας τα λέει ο φίλος αναγνώστης, όμως επιτρέψτε μου να θεωρήσω την ανάλυσή του εξαιρετικά απλοϊκή. Όλα αυτά που μας εξηγεί θα είχαν κάποια βάση στην περίπτωση ενός και μόνο ατόμου που αναλαμβάνει ΜΟΝΟΣ του όλες τις ευθύνες, που συνεπάγεται η συσσωρευμένη ακατάσχετη σπατάλη και η ανεύθυνη λήψη δανείου, χωρίς στην τελική να λογοδοτεί σε κανέναν άλλο παρά ΜΟΝΟ στον εαυτό του για την κατάντια του.

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση μιας οικογένειας, την οποία ο πατέρας είχε καταφέρει με περίτεχνο τρόπο να εξαπατήσει πως έχει οικονομική άνεση να χαλάει όσο θέλει.
Όλο και την καλόπιανε τόσα χρόνια με δωράκια για να τον θεωρούν καλό οικογενειάρχη, πάρε εσυ παιδί μου αυτά τα παιχνιδάκια για να συνεχίζεις να με υποστηρίζεις, πάρε και εσύ γυναίκα τα ψευτομπιζού σου που φαίνονται σαν αληθινά μήπως και μου φύγεις. Και ενώ είχε καλομαθημένη την οικογένειά του ο πατέρας, όλο και αγόραζε τα ακριβά του τα αυτοκίνητα και τα τεχνολογικά του gadget, όλο και οργάνωνε πάρτυ και γλέντια με 200 καλεσμένους και σκεφτόταν “Δε βαριέσαι, όσο συνεχίζω να τους δίνω κανα φτηνουλιάρικο δωράκι θα με υποστηρίζουν πάντα και θα με θεωρούν καλό οικογενειάρχη”. Και συνέχιζε ο πατέρας τις σπατάλες ενώ καθησύχαζε την οικογένειά του και κέρδιζε την εμπιστοσύνη της “Λεφτά έχουμε μπόλικα, μη φοβάστε τίποτα!”

Έλα όμως που μια μέρα ο πατέρας μαζεύει την οικογένεια στο τραπέζια, παίρνει ένα περίλυπο ύφος και τους λέει: “Ξέρετε, όχι μόνο φάγαμε όλα τα λεφτά που νόμιζα πως είχαμε, αλλά ανακάλυψα και πως ο παππούς σας μας είχε αφήσει ανυπολόγιστα χρέη και υποθήκες για τα οποία δεν έχω καμία ευθύνη εγώ. Η μόνη λύση για να τα βγάλουμε πέρα είναι να κόψουμε όσο μπορούμε τα έξοδά μας και να πάρουμε και ένα μεγάλο δάνειο από τους οικογενειακούς μας φίλους να πληρώσουμε τα χρέη του παππού γιατί η τράπεζα πια δε μας δανείζει. Το δάνειο που θα πάρουμε θα είναι πολύ μεγάλο γιατί μας έχουν πνίξει τα χρέη και δεν θα ρωτήσω και κανέναν σας. Θα πάω να το πάρω με το ζόρι ρίχνοντας τα μούτρα μου στους φίλους μας και θα απαιτήσω πολλές περικοπές από εσάς προκειμένου να μπορέσω να το αποπληρώσω. Μπορεί να ξεφτιλιστούμε σαν οικογένεια, μπορεί εσείς να πεινάσετε, αλλά οι δανειστές οι δικοί μου και του παππού σας θα πάρουν τα λεφτά τους στο ακέραιο. Στην τελική, στα παπ... ούτσια μου όλοι σας! Και πώς θα μειώσουμε τις σπατάλες ;; Σε εσάς παιδιά μου θα κόψω στη μέση το χαρτζιλίκι και την εκπαίδευσή σας. Κομμένα φροντιστήρια, αγγλικά, ξένες γλώσσες κλπ. Η εκπαίδευση είναι είδος πολυτελείας σε δύσκολους καιρούς. Ίσως δώσω και κανέναν από εσάς για υιοθεσία σε καμιά άλλη οικογένεια, σκασίλα μου μεγάλη αρκεί που θα γλιτώσω τα έξοδα συντήρησής σας. Εσύ γυναίκα κομμένα ολά, βόλτες, ρούχα κλπ. Επιπλέον, όλοι σας θα μου δώσετε μερίδιο από ολά όσα σας παρείχα τόσα χρόνια για να ζήσετε, οι δανειστές δεν αστειεύονται.. Α! Ξέχασα να σας πώ και το καλύτερο! Επειδή πλέον οι φίλοι μου δε με θεωρούν και πολύ ικανό διαχειριστή του νοικοκυριού μας, θα κουβαληθούν 2-3 από αυτούς μέσα στο σπίτι μας για να ελέγχουν 24 ώρες τη μέρα πού χαλάμε τα λεφτά μας και τι κάνουμε προκειμένου να σιγουρευτούν πως θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Εγώ από την άλλη δεν θα κόψω καθόλου τα δικά μου έξοδα, θα συνεχίσω να φουμάρω τα ακριβά μου πούρα το ένα μετά το άλλο και θα στηρίζω τους μπαστακωμένους φίλους μου που θα επιβλέπουν τη λιτότητα σας. Εσείς φυσικά για όλα αυτά δεν έχετε κανένα δικάιωμα να μιλήσετε ή να πείτε τη γνώμη σας. Ακόμα και να αγανακτήσετε, νομίζετε πως θα σας ακούσει και κανείς; Στην τελική ρε παιδιά, τόσα χρόνια μαζί δεν πηγαίναμε βόλτες με το πανάκριβο αυτοκίνητό μου; Δεν ήσασταν και εσείς καλεσμένοι στα λουκούλλεια πάρτυ που διοργάνωνα; Σκασμό τώρα και πληρώστε. Εγώ θα συνεχίσω να τρώω τα ψαράκια μου στις ταβέρνες”.

Με αυτά και με άλλα, κατάφερε ο πατέρας να φορτώσει στις πλάτες της οικογένειάς του ένα δυσβάσταχτο φορτίο, να ρίξει δραματικά το επίπεδο της ζωής τους και να εκμηδενίσει την αξιοπρέπεια τους. Μάταια τα παιδιά προσπαθούν να τον πείσουν πως δεν αναγνωρίζουν ούτε όλα αυτά τα χρέη, ούτε ποτέ έδωσαν την έγκρισή τους για να λάβει η οικογένεια το εξαθλιωτικό δάνειο. Στο κάτω κάτω τα χρέη του παππού μπορεί να ήταν και παράνομα, σάμπως το έψαξε ποτέ και κανείς; Ρωτήθηκε ποτέ κανείς αν υπάρχει εναλλακτική λύση να σωθεί το νοικοκυριό; Μπα δε βαριέσαι.. Ας είναι καλά τα μαντρόσκυλα του σπιτιού που τα έχω αφήσει ατάιστα, και πότε πότε πατάν και καμια δαγκωνιά στα παιδια, μπας και αιματοκυλιστουν και φοβηθούν να διεκδικήσουν...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!