tromaktiko: Έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης



Σε έκτακτη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (24/07) θα συζητήσουν οι πρυτάνεις το νομοσχέδιο, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, την...


 Πέμπτη (21/07) στη Βουλή και αφορά στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, ο πρύτανης και οι κοσμήτορες θα εκλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία κατά 2/3 από το Συμβούλιο Διοίκησης κάθε πανεπιστημίου, ενώ θα πρέπει να έχει ελληνική ιθαγένεια και να μιλά ελληνικά.

Ακόμη, με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών προβλέπεται και η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων.

Επίσης, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εισάγονται σε τμήματα και το συμβούλιο διοίκησης θα έχει ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες. Θα υπάρχει, όμως, κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Ακόμα, αλλάζει και το ζήτημα με την κατάργηση των τμημάτων και συνεπώς αλλάζουν και οι σχεδιασμοί σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, οπότε θα πάψει να ισχύει το σημερινό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.

Διευκρινίζεται κατηγορηματικά, ότι δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν 3ετών σπουδών παρέχεται, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012, όμως, οι αλλαγές θα αρχίσουν από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον ως την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2012, θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!