tromaktiko: Επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου



Το βράδυ της σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου στην περιοχή Αγίων Ομολογητών, όταν οι αστυνομικές...
δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εγκληματικές αμέλειες πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα το τραγικό συμβάν στην ναυτική βάση της Λεμεσού.
Ο κόσμος έξω από το προεδρικό μέγαρο είχε συγκεντρωθεί από νωρίς, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Χριστόφια. Σε κάποια στιγμή μία ομάδα προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το μέγαρο, αλλά τους απώθησε ισχυρή αστυνομική δύναμη με δακρυγόνα.
Η τηλεόραση της Κύπρου έβγαλε έκτακτο δελτίο για να μεταδώσει τα επεισόδια. Όπως τόνισαν αυτόπτες μάρτυρες έγινε ρίψη πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων προς αστυνομικούς και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας πλήθους πολιτών για τη τραγωδία και μνήμης στα 12 θύματα της. Σε αυθόρμητες ομιλίες τους πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εγκληματική, όπως ανέφεραν, ανευθυνότητα των πολιτικών και υπηρεσιακών υπευθύνων για την τραγωδία και ζήτησαν την καταδίκη τους.
Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν τα ονόματα των δώδεκα θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους. Οι πολίτες όλων των ηλικιών, άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Καταδίκη στους ενόχους», «Χριστόφια παραιτήσου», «Ανάξιοι-Ανεύθυνοι», «Κράτος φονιάς των παιδιών μας».
Εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε και στη Λάρνακα. Περισσότεροι από χίλιοι πολίτες πορεύθηκαν ειρηνικά από την πλατεία Ευρώπης στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας. Ορισμένοι κρατούσαν μαύρο ύφασμα περίπου 200 μέτρων, στο οποίο αναγραφόταν έξι φορές «Γιατί;» Άλλοι κρατούσαν αναμμένα κεριά και πλακάτ, που έγραφαν «Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και οι υπουργοί σου», «Παραιτηθείτε (αν)αρμόδιοι υπαίτιοι δολοφόνοι».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!