tromaktiko: Ψωμί-Παιδεία- Ακροβασία

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ψωμί-Παιδεία- Ακροβασία



Επέτειος της Δημοκρατίας χθες κι από στόματα γνωστων κάπηλων ακούστηκαν συνθήματα άλλων εποχών.
Μόνο που το σήμερα κυτταζοντας στον καθρέφτη, δεν αναγνωρίζει καθόλου το χθεσινό εαυτό του.

"Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει τόσο μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα προβλήματα δεν μπορούν κάποια ημέρα να εξελιχθούν ως εξίσου προβληματικά με της Ελλάδας" λέει η Μoody's στην έκθεσή της για την Ελλάδα που συνοδεύει την τριπλή υποβάθμιση σε Ca από Caa1 με την πιθανότητα χρεωκοπίας να βρίσκεται στο 100% (καταπληκτική διατύπωση για να σου πουν πως εισαι χρεωκοπημένος."Δεν θα ειστε γυμνοί, απλά έχετε πιθανότητα γύμνιας 100%)!

Τι θέλει να πει λοιπόν ο οίκος; Πολύ απλά, "υπάρχουν και χειρότερα μα θα στα πω αργότερα..." όπως λέει και το τραγούδι. Μεχρι τότε "Don't worry be happy" για να μην πάμε και σε ανεξέλεγκτους πανικούς.

Όποιος γνωρίζει τον τρόπο που σκέφτομαι ξερει πως ποτέ μου δεν είχα διάθεση να μαυρίζω όποιον μπαίνει στον κόπο να διαβασει κάτι από όσα γράφω εδώ. Αυτό δε σημαίνει βεβαια ότι μου περασε από το μυαλό να κρυψω κάτι από αυτα που σκέφτομαι για να μην μας χαλάσω το καλοκαίρι. Αυτό ακριβώς νοιώθω και τωρα. Μάλιστα επειδή πάνω στο θυμό παρασυρόμαστε σε εντυπωσιακούς τιτλους-σχολιασμους, σκεφτομαι πάντα πως να γράψω με τον πιο 'ηπιο τρόπο αυτό που θεωρώ εγω αλήθεια, όχι για να μην στενοχωρήσω κανένα αλλά για να μην θεωρηθώ μόνιμα αρνητικός και επομένως λιγότερο αξιόπιστος. Μονο που η αλήθεια ειναι από μόνη της τόσο δύσκολη που δεν γίνεται να αποφύγουμε το σκούρο.
Επί της ουσίας λοιπόν.
Ακουω από το πρωί και πάλι θετικές εκτιμήσεις κυβερνητικών και αλλων στημένων που αποφάσισαν να βγάλουν μεροκάματο κάνοντας το μαυρο άσπρο. Για να μην πω τίποτα παραπάνω προχωράω στην υποβάθμιση της Μούντυ'ς και στο σχολιασμό των FT.
1.Oι FT σε σημερινό πρωινό άρθρο τους λένε πως η υποβάθμιση της Ελλάδας θα επηρρεάσει και τις αξιολογήσεις των δανειστών της Ελλάδας που μπορεί να χασουν το τριπλό Α που έχουν τώρα.
"Για τους δανειστές αυτων των χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) τα αρνητικά θα υπερκεράσουν τα θετικά, και θα βαρύνουν στις μελλοντικές αξιολογήσεις" λέει η Μoody's.
(“For creditors of such countries [Greece, Portugal and Ireland], the negatives will outweigh the positives and weigh on ratings in future,”)
To ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην "διάσωση" μέσω συμμετοχής στο EFSF, ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία ακόμη στη συμφωνία. Και τα αδιευκρίνιστα είναι το ψωμάκι του κερδοσκόπου αφου κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν. Τι σημαινουν τα παραπάνω; Μα απλά ότι το κόστος του δανεισμού θα ακριβήνει για όλους. Κακα νέα...
2. Το οτι αρχίζουν σιγά σιγά να μιλούν για το ποσό που θα πάει στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών σημαίνει οτι οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα, και γι αυτό λαμβάνεται μέριμνα. Πόσο προβλημα θα έχουν μένει να το δούμε. Και να εξηγήσω τι εννοώ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς χρεωκοπίας(άντε επιλεκτικής*) και αυτή τη στιγμή κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της παρά το ότι μέχρι τώρα φιλούσε σταυρούς ότι "τέτοιο πράγμα εμείς δεν κάνουμε". Αυτη ειναι η αλήθεια, αυτο είπε και η Moody's. Ομως υπάρχει κάποια συμφωνία ακροβατικού τύπου με τους δανειστές (τράπεζες κλπ.) να συμμετέχουν "εθελοντικά" στην ανταλλαγή ομολόγων(και στις άλλες διαδικασίες) έτσι ώστε να μην προκύψει πιστωτικό γεγονός και έχουμε άλλα με την ενεργοποίηση των CDS's. Aν όμως κάτι δεν αρέσει σε κάποιον δανειστή και τον κάνει να στενοχωρηθεί και να διαφωνήσει "φωναχτά", τότε μπορεί ανα πάσα στιγμή να έχουμε πιστωτικό γεγονός. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει καθόλου κριθεί αν θα συμβεί ή όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι ουτε οι ίδιες οι τράπεζες ή επενδυτικοί οίκοι δεν μπορούν να εγγυηθούν οτι δεν θα αντιδράσει π.χ. κάποιος μεγαλομέτοχος(ή ομάδα μετόχων) κάνοντας αγωγές για αθέτηση της υποχρέωσης να υπερασπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους (προκειται για το λεγόμενο fiduciary duty).
Γι όλα αυτά λέει η Moody's πως θα επανεκτιμήσει ανάλογα με το πως θα πάει η ανταλλαγή χρέους.
Με ακρίβεια λέει "Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moody’s θα επανεξετάσει το πιστωτικό risk profile των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση."
Αυτό σημαίνει οτι ειναι με το όπλο στο χέρι, και έτοιμοι να πυροβολήσουν αν...
Καταπληκτικά νέα για μας. Ερμαιο των οποιωνδήποτε εκβιασμών είμαστε και η κυβέρνηση πανηγυρίζει οτι σωθήκαμε. Πόσο σωθήκαμε όμως;
Ο "οίκος" λέει:"...το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους, αυξάνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της."
Δε μας λέει όμως πόσο τις αυξάνουν τις πιθανότητες. Εξαρταται πόσο καλοί θα είμαστε μαζί τους...
Κατα τα άλλα ο Μόσιαλος είπε πως οι οίκοι θα μείνουν χωρίς δουλειά για καιρό! Και δήλωσε και πάλι αισιόδοξος. Για τις τράπεζες υποθέτω...
Βέβαια κάποιοι λένε οτι αμέσως μετά τα ομόλογά μας θα αναβαθμιστούν. Πράγματι, αυτά θα συνέβαιναν μόνο αν στα αλήθεια το πρόβλημα ήταν μόνο Ελληνικό και όχι τώρα. Εκτός αν πιστευει κανείς ότι εμείς θα αναδυθούμε την ώρα που θα βουλιάζει Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και ποιός ξέρει ποιός άλλος.
Αλλά δε βαριέσαι, περνάει ο καιρός, Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά το χρέος μένει. Ο Σαχινίδης γέλαγε την Πέμπτη όταν κάποιος ρωτησε τι θα γίνει μετά από 15 χρόνια αν...Ποιος νοιάζεται... πάντως όχι αυτοί.

Κλείνοντας θα πω δυο πράγματα ακόμη μόνο γιατί έχει και δροσερό καλοκαιρινό αεράκι και δε θέλω να το χαλάσω άλλο.
1.Ας ειναι καθαρό οτι η οποιαδήποτε αισιοδοξία και αναθέρμανση της οικονομίας θα υπήρχε μόνο αν αντί για λιτότητα περνούσαμε στην άλλη όχθη με αυξήσεις σε μισθούς κλπ. έτσι ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά. Χωρίς χρήμα-καύσιμο αναθέρμανση δεν υπάρχει και ο ασθενής κινδυνεύει να πεθανει από το κρύο και το φόβο.
2. Το ευρώ δημιουργεί πρόβλημα στην Ελλάδα και τις αδύναμες χώρες. Πολύ φοβάμαι πως η κ.Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και οχι της Ελλάδας και των άλλων. Και μην βιαζόσατε να πείτε λογικό, γιατί είναι εντελώς παράλογο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η λογική του καπιταλισμού που λέει"ο θάνατός σου η ζωή μου". Αυτος ηταν ένας από τους κύριους λόγους που δημιούργησαν τα ελλείμματα και το σκότωμα της Ελληνικής οικονομίας, αφού το ευρώ ειναι που δημιουργεί πλεονάσματα και ανταγωνιστικότητα για τη Γερμανία και ακριβώς το αντίθετο για μας.
Ομως από ότι φαίνεται αυτοί (κάνουν πως) δεν το καταλαβαίνουν και η κυβέρνηση δεν τολμά καν να το ψιθυρίσει. Καλό κουράγιο λοιπόν μέχρι να συνέλθουμε και να καταλάβουμε πως είμαστε κι εμείς εδώ και πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι και τη δική μας σωτηρία. Οσο αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας ας μην περιμένουμε τίποτα στην εποχή του άγριου Καπιταλισμού και του "ο σωζων εαυτόν σωθήτω"...
http://giorgossarris.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!