που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος για να ξεκινήσει τη μεγάλη κατάκτηση της Ανατολής οραματίζονται οι φορείς της περιοχής.
Η Ημαθία, η Πέλλα και η Πιερία με το τεράστιο απόθεμα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που διαθέτουν _ Αιγές - Βεργίνα, Δίον, Αρχαία Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας κ. α _ μπορεί να συνασπισθούν με ένα κοινό στόχο: Την δημιουργία ενός Δικτύου Αρχαιολογικών Μνημείων, το οποίο θα εξελιχθεί σε ενιαίο αρχαιολογικό προορισμό με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή: πολιτιστικά, τουριστικά και οικονομικά.
Γιατί το όνομα του Μεγαλέξανδρου είναι γνωστό διεθνώς, η κοιτίδα του όμως, οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία που σχετίζονται με τον ίδιο και τον Μακεδονικό πολιτισμό δεν έχουν αναδειχθεί ως σήμερα στο βαθμό του τους αξίζει, αλλά και μπορούν.
Αυτός είναι ο στόχος της ημερίδας που γίνεται σήμερα στη Νάουσα με εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας και των δήμων Βέροιας, Δίου - Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολισμού. Στη συνάντηση που έχει τον τίτλος «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων ώστε να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του κοινού προγράμματος.
Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, την προβολή και την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων ως ενιαίο «πακέτο» επισκεψιμότητας για Ελληνες και ξένους είναι το ζητούμενο για να λειτουργήσει αυτό το δίκτυο. «Για μας αυτή η συνεργασία σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μία ολοκληρωμένη ανάδειξη των μνημείων αλλά και της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ επιπλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό λόγω της κρίσιμης κατάστασης που διέρχεται η χώρα μας με τα γνωστά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα», λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος ΝάουσαςΑναστάσιος Καραμπατζός που είχε την πρωτοβουλία αυτού του δικτύου.
Επισημαίνοντας ακόμη, πως «Οι χρηματοδοτήσεις και τα επιδοτούμενα προγράμματα, όσο περνά ο χρόνος λιγοστεύουν. Γι' αυτό λοιπόν, πρέπει να δράσουμε άμεσα, οργανωμένα,συναγωνιστικά και όχι ανταγωνιστικά». Πώς θα γίνουν όλα αυτά;
Κατ΄ αρχάς με την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» για το οποίο θα συνεργασθούν επιστήμονες και φορείς από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιοχής (ΙΖ¨ και ΚΖ¨), το Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού κ. α. Παράλληλα, με την άμεση έκδοση κοινού εντύπου προβολής των επιμέρους μνημείων και την προώθηση του τίτλου «Στις Ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» σε λογότυπο, σήμα, χάρτες κλπ.
Στη συνέχεια ζητείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός _κοινού πάντα _ προγράμματος προβολής για το οποίο θα προσφέρουν τη βοήθειά τους το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού και ο Ε. Ο. Τ. αφού θα περιλαμβάνει έντυπα, καταχωρήσεις, σποτ, παρουσίαση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού κ. λ. π. Πρώτος «στόχος» τίθεται έτσι, η διοργάνωση επισκέψεων - εκδρομών στα αρχαιολογικά μνημεία Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας με τη συνεργασία των φορέων τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας. Στον τομέα της προβολής θα βοηθήσει και η δημιουργία ενός δικτυακού τόπου σε ενδοπεριφερειακή και διαδημοτική συνεργασία.
Μία ομάδα εργασίας εξάλλου θα αναλάβει να καταγράψει, να αναλύσει και να επεξεργασθεί τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ενώ παγκόσμιο συνέδριο θα οργανωθεί το 2012 με κεντρικό θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο και τις άλλες μεγάλες προσωπικότητες της Μακεδονίας, το Φίλιππο Β', τον Αριστοτέλη κ. α.
Στην σημερινή εκδήλωση πάντως θα γίνει και παρουσίαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από αρχαιολόγους, ιστορικούς και άλλους επιστήμονες και βέβαια της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.