Επωφελούνται όμως όλοι οι Γερμανοί από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης;
Κάθε άλλο, αποφαίνεται έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) για την εξέλιξη των μισθών την τελευταία 10ετία στη Γερμανία και καταλήγει στο εξής παράδοξο: οι οικονομία αναπτύσσεται, αλλά οι μισθοί μειώνονται κυρίως δε στο πεδίο των χαμηλών εισοδημάτων. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μάρκους Γκράμπκα: "Εάν πάρουμε το παράδειγμα ενός μέσου μισθού, ενός υπαλλήλου στη Γερμανία, τότε διαπιστώνουμε ότι το ακαθάριστο πραγματικό του εισόδημα το 2000 ήταν στα 1300 ευρώ, ενώ το 2010 μειώθηκε κάτω από τα 1200 ευρώ".
Ενώ το ακαθάριστο εισόδημα όλων των εργαζομένων στη Γερμανία μειώθηκε από το 2000 κατά μέσο όρο κατά 2,5 %, η μείωση στις τάξεις των χαμηλόμισθων έφτασε το 22 %. Η τεράστια αυτή μείωση αφορά κυρίως τα ακαθάριστα εισοδήματα μεταξύ 700 και 1300 ευρώ. Όπως σημειώνει ο Βίλχελμ Αντάμι, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων: "Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί σε καμία άλλη βιομηχανική χρόνια δεν διαπιστώνεται την τελευταία 10ετία μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας στα εισοδήματα".
Οι λόγοι της δραματικής μείωσης
Οι λόγοι της εξέλιξης αυτής είναι πολλοί και διάφοροι. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να αναφερθούν η μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που έφερε η περιβόητη μεταρρύθμιση Χαρτς 4 και η οποία οδήγησε σε δραματική διεύρυνση της αγοράς φτηνής εργασίας ή χαμηλών μισθών, η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης με τις γυναίκες να εξακολουθούν να έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερους μισθούς αλλά και η διστακτικότητα των συνδικάτων να ζητήσουν γενναίες αυξήσεις, υπό το φόβο της μαζικής ανεργίας.
Όλα αυτά οδήγησαν τη Γερμανία να μετρά το 2010 επτά εκατομμύρια χαμηλόμισθους, το οποίο αποτελεί ρεκόρ. Σχεδόν ένας στους επτά από τους 40 περίπου εκατομ. απασχολούμενους στη χώρα ανήκει στη λεγόμενη αγορά φθηνής εργασίας.
Ορισμένοι οικονομολόγοι ερμηνεύουν την εξέλιξη αυτή ως απόδειξη για την επίτευξη της ευελιξίας στην αγορά εργασίας αλλά και την επιτυχή καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας. Τα συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης αντίθετα εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί έρχονται να υπογραμμίσουν την αναγκαιότητα καθορισμού κατώτατων μισθών για όλους τους κλάδους, και όχι για ορισμένους, όπως ισχύει σήμερα.
Καθορισμός κατώτατων μισθών;
Bildunterschrift: "Η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα ωφελούσε μόνον ένα μικρό μέρος των απασχολούμενων"Ο Μάρκους Γκράμπκα: "Για τα χαμηλότερα εισοδήματα η εισαγωγή κατώτατου μισθού θα λειτουργούσε αναμφίβολα ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Ωστόσο στα πλατιά στρώματα του πληθυσμού διαπιστώνουμε στασιμότητα του πραγματικού εισοδήματος. Έτσι η εισαγωγή του θα ωφελούσε μόνον ένα μικρό μέρος των απασχολούμενων".
Το υπ. Εργασίας πάντως δεν βλέπει ανάγκη παρέμβασης και τονίζει ότι το θέμα του κατώτατου μισθού είναι ένα ζήτημα που άπτεται των διαπραγματεύσεων εργαζομένων και εργοδοτών στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων.
Σε πολλούς κλάδους τα συνδικάτα κατάφεραν να περάσουν φέτος γενναίες μισθολογικές αυξήσεις. Ο καλπάζων πληθωρισμός στην ευρωζώνη όμως...τρώει στην πραγματικότητα τις αυξήσεις των χαμηλόμισθων στη Γερμανία.
www.greekfinanceforum.com