tromaktiko: Καλά στην υγεία τους οι λίγοι Κύπριοι που βρίσκονται στη Νορβηγία

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Καλά στην υγεία τους οι λίγοι Κύπριοι που βρίσκονται στη Νορβηγία



Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, Κύπριοι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών από τις φονικές επιθέσεις στο... Όσλο και το νησί Οτόγια στη Νορβηγία, δήλωσε στο ο Διευθυντής Σέγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρέας Ζήνωνος.

«Μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που έχουμε και από τις ενδείξεις δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Κύπριοι. Λέγοντας τούτο όμως, αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία που θα δώσουν οι αρμόδιες Αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει στοιχεία, ούτε κατάλογο», με τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών, ανέφερε κ. Ζήνωνος.

Είπε πως ''σε επαφή που έχουμε μαζί με τις Αρχές'' της Νορβηγίας, μέσω του Πρέσβη της Κύπρου στη Σουηδία, Πρέσβη Γιώρου Σιακαλλή, που είναι διαπιστευμένος στη Νορβηγία, και του Επίτιμου Προξένου της Κύπρου στη Νορβηγία «μας έχουν διαβεβαιώσει ότι μόλις ετοιμαστεί ο κατάλογος με τα θύματα και τους τραυματίες θα δοθεί στη δημοσιότητα. Επομένως αναμένουμε τα στοιχεία που θα δώσουν επίσημα οι αρμόδιες Αρχές», είπε ο κ. Ζήνωνος, αναφέροντας πως βρίσκονται επίσης σε επαφή με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νορβηγία.

«Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε και τα στοιχεία, κρατώντας όμως μιαν επιφύλαξη μέχρι να δοθούν επίσημα τα στοιχεία από τις Αρχές», ανέφερε. «Προς το παρόν δεν έχουν βγάλει οποιαδήποτε ανακοίνωση για τα θύματα ή για τους τραυματίες που να δίδουν τα ονόματα. Σε επαφή που είχαμε μαζί τους μας είπαν ότι πρέπει να διαπιστωθούν τα στοιχεία όλων των θυμάτων και των τραυματιών για να μπορέσουν να τα δώσουν, διότι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε παραπληροφόρηση. Έτσι μόλις έχουν έτοιμο τον κατάλογο και θα τον δώσουν στη δημοσιότητα θα μας ενημερώσουν και εμάς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πόσοι είναι οι Κύπριοι που διαμένουν στη Νορβηγία, ο κ. Ζήνωνος είπε πως είναι πολύ λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι. «Έχουμε μιλήσει με τον Πρόεδρό τους εκεί και ούτε από τους Κύπριους εκεί μέσω του Προξένου μας ούτε από τις οικογένειες εδώ δεν έχουμε τηλεφωνήματα που να εκφράζουν ανησυχίες. Επομένως θεωρούμε ότι είναι όλοι εντάξει», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «από τον Πρόεδρο των ταξιδιωτικών πρακτόρων μας έχουν πει ότι δεν υπάρχουν Κύπριοι επισκέπτες στη Νορβηγία. Δύο γκρουπς θα πήγαιναν την ερχόμενη εβδομάδα. Βρίσκονται στη Σουηδία. Επομένως θεωρούμε ότι από τα πρώτα στοιχεία δεν έχουμε οποιεσδήποτε ενδείξεις που να είναι ανησυχητικές για τους Κύπριους».

Ερωτηθείς αν τα γκρουπς αυτά δεν θα πάνε τελικά στη Νορβηγία, ο κ. Ζήνωνος είπε πως «αυτό θα το δουν μέσω των πρακτόρων τους».

Κληθείς να πει αν μετά τα γεγονότα αυτά θα εκδοθεί κάποια οδηγία να μην επισκέπτεται ο κόσμος τη Νορβηγία, ο κ. Ζήνωνος απάντησε αρνητικά.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τα τραγικά γεγονότα αυτά αλλά δεν είναι συχνά φαινόμενα ιδίως σε αυτή τη χώρα. Είναι μεμονωμένα γεγονότα. Θα δούμε και από την αντίδραση την επίσημη της Κυβέρνησης (της Νορβηγίας) και αναλόγως θα πράξουμε. Οι πράκτορες που συνεργάζονται με τα γκρουπς και τους τοπικούς πράκτορες εκεί αναλόγως με τα στοιχεία που έχουν θα καθορίσουν και τον επόμενο προγραμματισμό τους», κατέληξε στις δηλώσεις του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!