tromaktiko: Αρμοδιότητες Εισαγγελίας Πρωτοδικών και διαδικασία προσφυγής

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αρμοδιότητες Εισαγγελίας Πρωτοδικών και διαδικασία προσφυγής



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Η Εισαγγελία είναι δικαστική Αρχή ανεξάρτητη από τα δικαστήρια και την εκτελεστική εξουσία.

Δρα ενιαία και αδιαίρετα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης.Ο Εισαγγελέας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και την έκφραση της γνώμης του ενεργεί αδέσμευτα, υπακούοντας στο νόμο και στη συνείδησή του. Ανώτερος όλων στην εισαγγελική ιεραρχία είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ακολουθούν οι βαθμοί του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Εισαγγελέα Εφετών, του Αντεισαγγελέα Εφετών, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και του Εισαγγελικού Παρέδρου. Το Σύνταγμα παρέχει τις ίδιες με τους τακτικούς δικαστές εγγυήσεις ανεξαρτησίας και στους εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι, απο το βαθμό του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και άνω, είναι ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί. Αρμοδιότητες : Στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα υπάγεται: Η άσκηση της ποινικής δίωξης εν ονόματι της Πολιτείας. Η διεύθυνση της προανάκρισης. Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.Η εποπτεία και ο έλεγχος τω!
ν αστυνομικών αρχών αναφορικά με την πρόληψη και τη δίωξη των εγκλημάτων. Η υποβολή προτάσεων στα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια. Η άσκηση των ενδίκων μέσων. Η εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων και των βουλευμάτων. Η εποπτεία και ο έλεγχος των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ο έλεγχος των δημοσίων κατηγόρων, των συμβολαιογράφων, των φυλάκων μεταγραφών, υποθηκών, νηολογίων, κτηματολογίων, υποθηκολογίων πλοίων και αεροσκαφών, των ληξιάρχων και των υπαλλήλων, επιμελητών και αμμίσθων δικαστικών επιμελητών.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει δικαίωμα να συνιστά σε όσους φιλονικούν να αποφύγουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση της διαφοράς τους.Δικαιούται επίσης να παραγγέλει στις υπηρεσίες του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και όλων γενικά των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα να παραδίδουν έγγραφα ή να χορηγούν αντίγραφά τους σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ή έννομο συμφέρον.

Τι χρειάζεται για να καταθέσω μία μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών;

Η κατάθεση των εγχειριζομένων μηνύσεων γίνεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο κτίριο 16 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στο ισόγειο, γραφείο 11 και ώρα 09.00 π.μ.- 13.00΄μ.μ.
Για την κατάθεση μήνυσης απαιτούνται τα εξής ένσημα - παράβολα:
Όταν γίνεται η κατάθεση της μήνυσης από ΙΔΙΩΤΗ :
- Μεγαρόσημο 0,50 ευρώ
- Ταμείο Πρόνοιας 0,60 ευρώ
- Ταμείο Νομικών 0,01 ευρώ
- Παράβολο 10 ευρώ
Το παράβολο παράστασης 10 ευρώ μπορεί να κατατεθεί μαζί με τη μήνυση ή στο ακροατήριο.

Για την παραλαβή αντιγράφου της κατατεθείσας μήνυσης χρειάζεται να συμπληρωθεί μία αίτηση στο ίδιο γραφείο.
Όταν η κατάθεση γίνεται από πληρεξούσιο ΔΙΚΗΓΟΡΟ :
- Μεγαρόσημο 0,50 ευρώ
- Ταμείο Πρόνοιας 0,60 ευρώ
- Ταμείο Νομικών 0,01 ευρώ
- Σύν παράσταση Δικηγόρου Όταν οι μηνυτές είναι δύο τα ένσημα καταθέτονται εις διπλούν, αν είναι τρείς οι μηνυτές εις τριπλούν κλπ
Τα προσκομιζόμενα σχετικά της μήνυσης πρέπει να αριθμούνται όταν αυτά αναφέρονται στη μήνυση.

Όταν γίνεται η κατάθεση της μήνυσης από ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ :
- Για την Α.Ε. (ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) απαιτούνται τα εξής νομιμοποιητικά έγγραφα :
α) Πρακτικό εταιρείας (μέσα στο οποίο πρέπει να αναγράφεται όλο το περιεχόμενο της μήνυσης όταν το αδίκημα διώκεται κατέγκληση).
β) ΦΕΚ Συμβουλίου και
γ) ΦΕΚ σύστασης ( ή Καταστατικό Εταιρείας ).

- Για την Ο.Ε. (ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ) απαιτείται καταστατικό της εταιρείας ( που προκύπτει το όνομα του διαχειριστή ).
- Για την Ε.Ε. (ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) απαιτείται καταστατικό της εταιρείας .
- Για την ΕΠΕ (ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ) απαιτείται ΦΕΚ ή καταστατικό ( που προκύπτει το όνομα του διαχειριστή ).
Πως μπορώ να πληροφορηθώ για την πορεία μίας δικογραφίας;

Η υπηρεσία πληροφοριών για το κοινό λειτουργεί στο γραφείο 3 από 09.15 π.μ. ως 13.00 μ.μ. Οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για την καταχώρηση και την κίνηση των δικογραφιών υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα βάσει του Ν.2742/97 (περί προσωπικών δεδομένων) δηλ. εξουσιοδότηση – πληρεξούσιο.
Πως ασκείται προσφυγή κατά απορριπτικής διάταξης;

Προσφυγή κατά απορριπτικής διάταξης ασκείται απο το μηνυτή ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του εντός 15 ημερών απο την επίδοση σε αυτόν της διάταξης. Εισαγγελία (κτίριο 16), (τμήματα Α Ποινικής Δίωξης γραφείο 5, Β Ποινικής Δίωξης γραφεία 106-107 και Εισαγγελικά γραφεία, 205) ανάλογα με τον κωδικό της μήνυσης.
Πως ασκείται προσφυγή κατά κλητηρίου θεσπίσματος;

Προσφυγή κατά κλητηρίου θεσπίσματος ασκείται απο τον κατηγορούμενο ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του εντός 10 ημερών απο την επίδοση σε αυτόν του κλητηρίου θεσπίσματος. Εισαγγελία (κτίριο 16), (τμήμα Προσδιορισμού Τριμελούς, γραφείο Εφέσεων (104)).
Πως γίνεται ανάκληση μίας μήνυσης;

Αφού πρώτα ασκηθεί ποινική δίωξη, μπορεί ο μηνυτής να προσέλθει ενώπιον του Εισαγγελέα μαζί με τον κατηγορούμενο και να ανακαλέσει την μήνυσή του.

Πως μπορώ να ζητήσω την Ιατρική εξέταση ενός ψυχασθενούς;

Η Ιατρική εξέταση ψυχασθενούς απο εφημερεύον Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήσεως και συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης αφού εγκριθεί απο τον Εισαγγελέα της υπηρεσίας (κάθε πρωί στο γραφείο 8 - Ισόγειο 9.00- 13.00 με την ταυτότητά σας, το απόγευμα γραφείο 11 - Ισόγειο 17.00- 19.00 καθώς επίσης και το Σαββατοκύριακο γραφείο 11 - Ισόγειο 10.00- 13.00).

Τι απαιτείται για την απόδοση των κατασχεσθέντων;

Για την απόδοση των κατασχεθέντων απαιτούνται :
α) ΑΙΤΗΣΗ εγκεκριμένη από τον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών,
β)επικυρωμένα αντίγραφα πρακτικών και απόφασης Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών , Τριμελούς ή Βουλεύματος
γ)αντίγραφο της έκθεσης κατασχέσεως .
δ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ περί του αμετακλήτου της απόφασης ή του βουλεύματος. Όλα τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται στο γραφείο 7 όπου και εκτελείται η απόφαση ή το βούλευμα από τον αρμόδιο υπάλληλο των πειστηρίων.
Δικαιολογητικά και τρόποι αίτησης πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου:
Για την έκδοση του πιστοποητικού Ποινικού Μητρώου ( Γενικής ή Δικαστικής Χρήσεως) απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Έντυπη αίτηση,
- Ταυτότητα ή Διαβατήριο.

Η κατάθεση της αίτησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
1. - Μέσω της ιστοσελίδας της εισαγγελίας.
Η παραλαβή του πιστοποιητικού μόνο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όχι από κάποιο ΚΕΠ .
- Στο κτίριο Εφετείου Αθηνών (Δέγλερη 2) - Υπόγειο - Θυρίδες - από 08:30π.μ. έως 13.00μ.μ.
Τηλέφωνα Πληροφοριών : 210-87.01.226 , 210-87.01.242

2. - μέσω των ΚΕΠ - Συντάγματος, Καλλιθέας, Περιστερίου, Βριλησσίων, Γλυφάδας
Η παραλαβή του πιστοποιητικού μόνο μέσω του ΚΕΠ που διεκπεραίωσε την αίτηση.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στις δύο περιπτώσεις τα δικαιολογητικά (μεγαρόσημα κλπ) θα πρέπει να παραδοθούν κατά την παραλαβή του πιστοποιητικού).

Ο Κανονισμός λειτουργίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών:
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την εύρυθμη διεξαγωγή της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της, έχουν συσταθεί και λειτουργούν διάφορα τμήματα με ποικίλες αρμοδιότητες και διαδικασίες.

Ο κανονισμός αυτός έχει προέλθει από τη συγχώνευση δύο ΦΕΚ ( ΦΕΚ 1017/29-9-1998 τεύχος Β και ΦΕΚ 1332/14-10-2002 τεύχος Β(τροποπ.).


ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ
Κτίριο Εφετείου Αθηνών
Δέγλερη 2 και Λ.Αλεξάνδρας – Αμπελόκηποι (115 22)

Παραλαβή τηλεγραφημάτων 210.87.01.216
Θυρίδα 210.87.01.242
Προϊστάμενος 210.87.01.205 / FAX 210.87.01.251
Αναπληρωτής Προϊστάμενος 210.87.01.207

Κτίριο 16 - Πρώην Σχολή Ευελπίδων - Αθήνα Τ.Κ.101 67 :
Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ
Β Εξωτερική Πύλη - Πληροφορίες 210.88.37.532
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!