tromaktiko: BMW i3 και i8 Concept

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

BMW i3 και i8 Concept



του Μιχάλη Ντιβέρη
Η BMW δημιούργησε τη μάρκα «i» για να αποτελέσει το λίκνο της ηλεκτρικής τεχνολογίας της. Τα i3 και i8 είναι τα πρώτα δείγματα γραφής.

Στην πρώτη θέα, δεν είσαι σίγουρος πως πρόκειται για μοντέλα BMW. Μία δεύτερη ματιά όμως και το σήμα με την κλασική μάσκα, φτάνει για να σε πείσουν. Αυτά είναι BMW αλλά νέας κοπής, διαφορετικά. Ο λόγος για τα νέα μοντέλα της μάρκας «i», πρωτότυπα προς το παρών, με την ονομασία i3 και i8 τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς να ξένους την καταγωγή τους.

Το i3 είναι ένα ηλεκτροκίνητο μίνι, βασισμένο σε αλουμινένιο πλαίσιο και με αμάξωμα από ανθρακονήματα. Εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα 170 ίππων ο οποίος κινεί με ευκολία το αμάξωμα βάρους 1.270 κιλών. Συγκεκριμένα, το i3 χρειάζεται για τα 0-100 χλμ/ώρα 7,9΄΄ και έχει τελική ταχύτητα 150 χλμ/ώρα. Τιμή που έχει περιοριστεί εσκεμμένα, προκειμένου να ανέλθει η αυτονομία στα 160 χιλιόμετρα περίπου. Για όσους το επιθυμούν, μελλοντικά θα υπάρχει και έκδοση με μεγαλύτερη αυτονομία. Η Rex, όπως θα είναι η ονομασία της, θα εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος θα λειτουργεί μόνο προκειμένου να φορτίζει της μπαταρίες και όχι για να βοηθά το έργο του ηλεκτροκινητήρα. Η πλήρης φόρτιση του αυτοκινήτου απαιτεί 6 ώρες, ενώ με ταχυφορτιστή θα φορτίζονται οι μπαταρίες στο 80% σε μόλις μία ώρα. Το πισωκίνητο i3 έχει τετραθέσιο εσωτερικό και το πορτμπαγκάζ του είναι στα 200 λίτρα. Το μήκος του ανέρχεται στα 3,85 μέτρα, ενώ το βάρος του φτάνει τα 1.270 κιλά.

Το i8 είναι υβριδικό και θα αποτελέσει το σπορ μοντέλο της μάρκας «i» κάτι που πιστοποιείται και από το κουπέ αμάξωμα με τις κατακόρυφα ανοιγόμενες πόρτες. Ο τούρμπο βενζινοκινητήρας του θα είναι 1,5 λίτρων και θα αποδίδει 220 ίππους, ενώ με την πολύτιμη βοήθεια των 130 ίππων του ηλεκτροκινητήρα, υπόσχεται καυτές επιδόσεις με συνδυαστική απόδοση 350 ίππων! Ενδεικτικό των ικανοτήτων του είναι πως για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται μόλις 5,0΄΄. Ακόμη καλύτερο όμως είναι το γεγονός πως οι επιδόσεις του συνδυάζονται με μέση κατανάλωση 3,0 λίτρα/100 χιμ.


http://www.peritroxon.gr/content/view/1611/48/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!