tromaktiko: Βρετανία: Πιθανή η χρήση των συχνοτήτων FM για την παροχή ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Βρετανία: Πιθανή η χρήση των συχνοτήτων FM για την παροχή ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών



Η βρετανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Ofcom, επέκτεινε τις έρευνες της για την εκμετάλλευση του λευκού φάσματος και στις...
ραδιοφωνικές συχνότητες FM, από τα 87MHz έως τα 108MHz, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Με τον όρο λευκός χώρος ή λευκό φάσμα εννοείται εκείνα τα κενά στο φάσμα UHF της ψηφιακής τηλεόρασης. Τα κενά αυτά χωρίζουν τα ψηφιακά κανάλια και αποτρέπουν πιθανές παρεμβολές μεταξύ τους.

Εδώ και μερικά χρόνια, λόγω και της πολύς καλής ποιότητας του συγκεκριμένου φάσματος, πληθαίνουν οι φωνές χρησιμοποίησης του λευκού φάσματος για την μετάδοση ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών ενώ οι έρευνες προς την κατεύθυνση αυτή συνεχώςεντείνονται. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να τυποποιηθούν και οι σχετικές συσκευές λήψης του σήματος.

Η Οfcom σε αυτό το σημείο προτείνει την συμβατότητα αυτών των συσκευών με τις συχνότητες των FM, οι οποίες ομοίως είναι κατάλληλες για την παροχή ασύρματων υπηρεσιών internet.

"Οι συσκευές του λευκού φάσματος θα προσφέρουν μία ανοιχτή λύση που δεν θα χρησιμοποιεί απλώς όλες τις δυνατότητες του φάσματος, αλλά θα μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν και σε σύνδεση με μικρούς σταθμούς FM. Μία τέτοια χρήση είναι δυνατή χωρίς παρεμβολές και χωρίς να θίξει εμπορικά κάποιον", δήλωσε ο επικεφαλής της Ofcom Ed Richards.Ουσιαστικά αυτό που επιθυμεί η Ofcom είναι η εκμετάλλευση των αναλογικών συχνοτήτων FM, οι οποίες θα απελευθερωθούν από την μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο (Digital Audio Broadcasting - DAB), κάτι που βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Ωστόσο το ψηφιακό ραδιόφωνο, τουλάχιστον στα μάτια αρκετών καταναλωτών, ήταν μία εμπορική αποτυχία. Πολλοί σταθμοί κατήργησαν το ψηφιακό τους σήμα, λόγω έλλειψης ανταπόκρισης από τους ακροατές, αφού και αυτοί με την σειρά τους είτε έβρισκαν ακριβό τον εξοπλισμό, είτε αντιμετώπισαν προβλήματα ποιότητας σήματος. Ακόμα χειρότερα οι προδιαγραφές του FM είναι κοινές παγκοσμίως και βρίσκονται σε αναρίθμητες συσκευές που είναι πολύ δύσκολο ή πολύ ακριβό να μεταβούν σε μία άλλη εποχή.

Έτσι οι όποιες δοκιμές χρήσης του φάσματος των FM πρακτικά εξαρτώνται από την μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, κάτι για το οποίο δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Βρετανία που αμφιβάλλουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!