tromaktiko: Το GSM γίνεται 20 χρονών και ακόμη κυριαρχεί!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Το GSM γίνεται 20 χρονών και ακόμη κυριαρχεί!



Χρόνια σου πολλά “Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών” (Global System for Mobile Communications -- GSM) !
Σαν χθες πριν από 20 χρόνια, στις 1 Ιουλίου 1991, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως με χρήση του συστήματος GSM, από τον Φιλανδό Πρωθυπουργό Harri Holkeri.

Για την πραγματοποίηση της χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός της Nokia και η αρχική συχνότητα των 900MHz. Σήμερα το GSM ενηλικιώθηκε και κυριαρχεί παντού συνδέοντας 1,5 δισ. ανθρώπους σε 212 χώρες και εξυπηρετώντας το 80% των ...κινητών επικοινωνιών πλανήτη.




Το GSM έφερε πολλές “πρωτιές”. Ήταν το πρώτο καθαρά ψηφιακό κυτταρικό δίκτυο, που χρησιμοποιούσε TDMA για να μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες σε μικρότερο φάσμα και να παρέχει καλύτερο ήχο και πιο αξιόπιστες κλήσεις με χαμηλότερη κατανάλωση.

Εισήγαγε την Μονάδα Ταυτότητας Συνδρομητή (Subscriber Identity Module -- SIM), τη φιλοσοφία εναλλαγής συσκευών κατά βούληση (κάτι που οι εταιρείες παροχής προσπάθησαν να ανατρέψουν με το ¨κλείδωμα” των συσκευών), και την πραγματικότητα της Διεθνούς επικοινωνίας (roaming).

Το SMS πρωτοεμφανίστηκε στα δίκτυα GSM, μαζί με την υποστήριξη χρήσης δεδομένων (GPRS και αργότερα EDGE), κάτι που έκανε τη χρήση του internet δυνατή στις κινητές συσκευές. Τελικά το GSM επεκτάθηκε στις συχνότητες των 400, 800, 1800 και 1900MHz και αναβαθμίστηκε σε 3G και αργότερα σε HSPA και HSPA+, ακολουθούμενο από τα LTE δίκτυα (4G).

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σερφάρετε από το κινητό ή το φορητό σας υπολογιστή πίνοντας καφέ, σκεφθείτε ότι το οφείλετε στην πρώτη εκείνη κλήση που έγινε πριν από 20 χρόνια.
http://www.dailytech.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!