tromaktiko: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με haircut 30%, προτείνει ο επικεφαλής της Commerzbank...

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με haircut 30%, προτείνει ο επικεφαλής της Commerzbank...



Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική... εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι “δύσκολη, αλλά εφικτή”. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις τραπεζίτη, που αναφέρονται στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Commerzbank προτείνει οι ιδιώτες πιστωτές να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που ήδη κατέχουν με νέα 30ετή ομόλογα, η αξία των οποίων θα είναι μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τα τρέχοντα, και επιτόκιο 3,5%. Μάλιστα, το επιτόκιο είναι χαμηλότερα από τα τρέχοντα, δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2012 είναι 5,25% και 4,57% μέχρι το τέλος του 2014.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπλέσινγκ, ως εναλλακτική λύση προτείνει την ανταλλαγή με νέα ομόλογα, χωρίς την πληρωμή επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν σε μία περίοδο 5 ετών από τα έσοδα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, η πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων θα μπορούσε ακόμα να προβλέπει την εγγύηση του 80% των πληρωμών από την Ευρωζώνη, με μία πιθανή ζημία 20% να επιβαρύνει τους ιδιώτες πιστωτές, σημείωσε.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης γερμανικής τράπεζας, που έχει σημαντική έκθεση στο ελληνικό χρέος, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία κίνηση η οποία δεν θα είναι «εθελοντική» και θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «χρεοκοπίας».

Τέλος, ο επικεφαλής της Commerzbank δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μορφή αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να είναι το μοντέλο «για την Πορτογαλία, και αν είναι αναγκαίο και για την Ιρλανδία».

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτό το μοντέλο που προτείνει, υπολογίζει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!