tromaktiko: Kαμίνι η Κύπρος μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Kαμίνι η Κύπρος μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία



Έρχεται καύσωνας.Ακόμα και η διάθεση του καιρού, φαίνεται να συνωμοτεί εναντίον μας αυτή τη βδομάδα. Μπορεί οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να μας ταλαιπωρούν, ιδιαίτερα όταν... συμπίπτει να είναι κατά τις μεσημβρινές ώρες που ο υδράργυρος είναι στο απόγειο του, όμως η ταλαιπωρία αυτή, θα γίνει μαρτύριο την εβδομάδα αυτή, ιδιαίτερα για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο υδράργυρος εκτοξεύεται κυριολεκτικά, ξεπερνώντας το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου και σε συνδυασμό με την υγρασία, αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες έντονης δυσφορίας και καύσωνα. Ήδη χθες το μεσημέρι, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρο, πλην της Λεμεσού, επικρατούσαν συνθήκες «έντονης δυσφορίας», ενώ στη Λεμεσό επικρατούσε «δυσφορία». Με βάση τη διαβάθμιση που γίνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, το πρώτο επίπεδο είναι η «δυσφορία», το δεύτερο επίπεδο είναι η «έντονη δυσφορία» και το τελευταίο επίπεδο είναι ο «καύσωνας».

Η διαβάθμιση αυτή γίνεται με βάση κάποιες παραμέτρους, όπως είναι η υψηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστό υγρασίας και την άπνοια.
Προς το παρόν σήμερα πάντως, αναμένεται μια μικρή ύφεση των καιρικών συνθηκών με μικρή υποχώρηση του υδράργυρου, ο οποίος βέβαια θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Από αύριο ωστόσο, η θερμοκρασία παίρνει για τα καλά την ανιούσα και τον υδράργυρο να χτυπά κυριολεκτικά κόκκινο. Ιδιαίτερα προς το τέλος της εβδομάδας, προβλέπονται ιδιαίτερα θερμές μέρες που θα κάνουν την καθημερινότητά μας, ακόμα πιο δύσκολη… Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 32 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 29 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι θερμός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Σημειώνεται ότι χθες ο υδράργυρος σταμάτησε στους 39 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό. Τέτοια εποχή εξάλλου, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, αφού ο Ιούλιος θεωρείται η καρδιά του καλοκαιριού και μαζί με τον Αύγουστο είναι οι πιο θερμοί μήνες του χρόνου. Εξάλλου, στο παρελθόν, τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκε θερμοκρασία μέχρι και 44,5 βαθμούς Κελσίου.
Πέρσι εξάλλου, περίπου αυτή την εποχή και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου, καταγράφηκε και η θερμοκρασία ρεκόρ στην Κύπρο, όταν ο υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου. Φέτος μέχρι στιγμής, η πιο ψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιούλιο ήταν οι 41 βαθμοί Κελσίου που είχαμε στις 10 του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη βροχόπτωση, είναι μηδαμινή μέχρι στιγμής για τον Ιούλιο, ο οποίος δεν φημίζεται και για τη βροχόπτωσή του. Ο καλύτερος Ιούλιος ήταν αυτός του 1963 με 18 χιλιοστόμετρα βροχόπτωση. Η κανονική για τον μήνα είναι μόλις 2,6 χιλιοστόμετρα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τους από τους 110 τελευταίους Ιούληδες για τους οποίους υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, οι 31 έχουν μηδενική βροχόπτωση. Ο περσινός είχε 5,4 χιλιοστόμετρα βροχόπτωση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!