tromaktiko: Noσοκομεία σε... δίαιτα

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Noσοκομεία σε... δίαιτα



Βαριά η Λοβερδική!... Ακόµα και για έναν υπουργό που δουλεύει αυστηρά µε manual το µνηµόνιο και το Μεσοπρόθεσµο, οι δυνατότητεακτηριστικότατη υπήρξε η ασυνεννοησία ανάµεσα στο υπουργείο και τους διοικητές των νοσοκοµείων...
(τα πουλέν της κυβερνητς και οι εξελίξεις δεν είναι πάντα προβλέψιµες. Οι παθογένειες και η απειρία του συστήµατος στην οργάνωση του εαυτού του, σε συνδυασµό µε την υπερβάλλουσα πίεση των περιστάσεων, προκάλεσαν τους περασµένους µήνες «υγειονοµική βαβέλ»… Χαρικής βάσης δεδοµένων δηλαδή) που πραγµατοποιούσαν µεν τις ίδιες καταγραφές και µετρήσεις…, κατέληγαν δε… σε διαφορετικά αποτελέσµατα. Και είχαν όλοι δίκιο. Τελικά, η ανάδροµη αυτή επικοινωνία που εµπεριείχε όλες εκείνες τις ωδίνες που απαιτούνται για να γεννηθεί ένα υγειονοµικό βουνό, έφερε στον κόσµο τα ποντίκια των περικοπών και των συγχωνεύσεων. Και µάλιστα σε δόσεις. Γιατί, όπως όλοι παραδέχονται, τα αποτελέσµατα έρχονται πολύ τµηµατικά και οι υπαναχωρήσεις δίνουν και παίρνουν. Ίσως γιατί η οδός Αριστοτέλους είναι πολύ κεντρική οδός για να µένει ανέπαφη από τα µηνύµατα δυσαρέσκειας της κοινωνίας και των επιµέρους ενδιαφερόµενων οµάδων. Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ είναι ΔΝΤ και ο σχεδιασµός όφειλε να γίνει, ακόµα και µε τρεµάµενο χέρι. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ανεξαρτήτως λεπτοµερειών, τα δεδοµένα αλλάζουν. Ο αριθµός των κλινών µειώνεται κατά 11.000 περίπου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω συρρίκνωση. Βασικές υγειονοµικές δοµές (οχτώ τον αριθµό, σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής εκτιµήσεις) θα ανασχεδιαστούν. Τα νοσοκοµεία που θα επιβιώσουν των συγχωνεύσεων (82) θα έλκουν κάποια µικρότερα θυγατρικά (50).

Στην ιδιώτευση

Τα νοσοκοµεία Ωνάσειο και Αττικό, τα νοσοκοµεία της Ρόδου και της Λέρου, το Τζάνειο και το Μεταξά, τα νοσοκοµεία των Γρεβενών και της Καστοριάς, το Σισµανόγλειο της Κοµοτηνής και το Πανεπιστηµιακό της Αλεξανδρούπολης καθώς και τα Παίδων Καραµανδάνειο - Πανεπιστηµιακό Πάτρας θα βρίσκονται ανά δύο σε επιστηµονική ενδοεπικοινωνία. Οι διοικητές θα γίνουν από 175, 131 κι απ’ αυτούς µόλις 77 δεν θα υποβιβαστούν. Οι υπόλοιποι, κατόπιν της ιδιότυπης κρίσης του υπουργείου (οι επιτελείς ισχυρίζονται ότι επιστρατεύτηκαν µέχρι και µεταµφιεσµένοι ασθενείς προκειµένου να γίνει σωστή αξιολόγηση), θα άρουν τα βιογραφικά τους και θα γυρίσουν στην ιδιώτευση… Τέλος, η καµπάνα θα ηχήσει κυρίως για πολυάριθµες επιµέρους κλινικές, στις οποίες θα µπει λουκέτο και των οποίων οι δραστηριότητες θα µεταφερθούν αναγκαστικά... παραπέρα. Οι ανακατατάξεις αυτές θα προκαλέσουν σηµαντικές µετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Όλα τα παραπάνω αναµένεται να αποφέρουν στο κράτος έσοδα της τάξεως των 150 περίπου εκατοµµυρίων ευρώ… Το πρόβληµα είναι ότι το ποσό αυτό απέχει κατά πολύ από τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον που πρέπει να εξοικονοµηθούν από τον εξορθολογισµό στον χώρο της Υγείας. Οπότε…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!