Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό το βάρος χρέους μισού περίπου τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντί να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία από κοινού με φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων για πλήρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, επικεντρώνονται σε περίπλοκα και αβέβαια σχέδια για να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών τους, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, με την παράθεση της άποψης ότι επιμένουν ενάντια σε κάθε λογική ότι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετάσχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, προσποιούμενοι ότι η Ελλάδα δεν κινείται σταδιακά προς τη χρεοκοπία.
Γίνεται ακόμη αναφορά στην έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με νέα μέτρα λιτότητας. Σημειώνεται ότι παρόμοια μέτρα κατά το παρελθόν έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό, αλλά απειλούμενοι με τη διακοπή της παροχής δανείων από την Ε.Ε., οι Σοσιαλιστές (η ελληνική κυβέρνηση) δεν είχαν άλλη επιλογή (η αντιπολίτευση των συντηρητικών αγνόησε τις πιέσεις και ψήφισε κατά).
Επισημαίνεται ακόμη ότι σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα εκταμίευε την επόμενη δόση δανείων διάσωσης και θα σχεδίαζε μία νέα μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει και να ξεπληρώσει. Όπως γράφει η εφημερίδα, τα βραχυπρόθεσμα χρήματα, που χρειάζονταν επειγόντως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ώστε να παραμείνουν φερέγγυες, εγκρίθηκαν εύκολα. Η μακροπρόθεσμη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα για να κρατήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη ζωντανές, αναβλήθηκε για μετά τις διακοπές του Αυγούστου.
Στη συνέχεια, στο άρθρο αναφέρεται ότι με την αναμονή δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Σε δύο μήνες είναι πολύ πιθανό ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μεγαλύτερο, οι επενδυτές ακόμη πιο συνετοί και τα επιτόκια υψηλότερα. Και οι εκλογές για την επανεκλογή, που κυριαρχούν στη σκέψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νίκολα Σαρκοζί, θα είναι ακόμη πιο κοντά, τονίζεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα χρέη της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και η οικονομία συρρικνώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι λιγότερες απαιτήσεις της Ευρώπης για λιτότητα, μαζί με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, μπορεί να δώσουν ώθηση για σημαντική ανάπτυξη, ώστε να αρχίσει η χώρα να μειώνει τα χρέη της. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, δεν μιλούν καν για αυτή την προσέγγιση. Αντίθετα, γράφει η εφημερίδα, επικεντρώνονται σε πολύπλοκα και αμφισβητήσιμα σχέδια για να μειώσουν τις απώλειες των τραπεζών. Επιμένουν στη λογική οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το άρθρο της New York Times, ακόμη, προσποιούνται ότι η Ελλάδα δεν οδεύει αργά προς τη χρεοκοπία. Αυτή η προσέγγιση με κλειστά τα μάτια, δεν βοηθά τη χώρα και δεν θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία, ούτε θα ελαφρύνουν τις συνέπειές της.
http://www.dailynews24.gr/