Σάλος ξέσπασε με τη φετινή απονομή του
υψηλού κύρους γερμανικού βραβείου Quadriga εξαιτίας της απόφασης της
κριτικής επιτροπής να τιμήσει τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ
Πούτιν. Οι θυελλώδεις αντιδράσεις που ξέσπασαν εντός και εκτός Γερμανίας
-δεδομένων των «πεπραγμένων» Πούτιν στον τομέα των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων- ανάγκασαν τους οργανωτές να ακυρώσουν την απονομή του
βραβείου.
Τα βραβεία Quadriga -το τέθριππο που κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου--απονέμονται από το 2003 κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Επανένωση της Γερμανίας. Οι τιμώμενοι είναι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Πέρυσι τιμήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Η ανακοίνωση του ιδιωτικού συλλόγου «Πολιτικό Εργαστήρι-Γερμανία» (Werkstatt Deutschland) ότι επελέγη φέτος ο Ρώσος πρωθυπουργός προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.
Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, προσωπικότητα του αγώνα κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, φέρεται να δήλωσε ότι εάν πραγματοποιηθεί η βράβευση ο ίδιος θα επιστρέψει σε ένδειξη διαμαρτυρίας το βραβείο Quadriga με το οποίο τιμήθηκε το 2009.
Πληροφορίες του γερμανικού Τύπου ανέφεραν ότι ο Βάτσλαβ Χάβελ είχε δώσει «τελεσίγραφο» μέχρι τη Δευτέρα στους οργανωτές να ανακαλέσουν την απόφασή τους.
«Το βραβείο θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί σε ανθρώπους όπως η Άννα Πολιτκόφσκαγια [η Ρωσίδα δημοσιογράφος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε), ο Σεργκέι Κοβάλεφ [Ρώσος ακτιβιστής] ή ο Λιου Σιαομπό [Κινέζος Νομπελίστας Ειρήνης], οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της Δημοκρατίας» δήλωσε εκπρόσωπος του Χάβελ.
Ο Δανός καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον επέστρεψε ήδη το βραβείο Quadriga που έλαβε πέρυσι, σύμφωνα με την γκαλερί που τον εκπροσωπεί στο Βερολίνο, όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung.
Μέχρι την επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν το Βερολίνο εκτιμούσε ότι πρόκειται για μία ιδιωτική υπόθεση, καθώς το βραβείο απονέμεται από έναν ιδιωτικό σύλλογο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση και υπό το βάρος των αντιδράσεων ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μπρους Λένινγκ δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «θα χαιρέτιζε» την απόφαση να μην δοθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν το συγκεκριμένο βραβείο.
Για να κατευνάσουν τα πνεύματα οι οργανωτές ανακοίνωσαν τελικά ότι η απονομή ακυρώνεται.
Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος δικαιολογεί την απόφασή του επικαλούμενος «τις έντονες επικρίσεις από τον Τύπο και τον πολιτικό κόσμο», ενώ εκφράζει την «βαθιά του λύπη για την είδηση ότι ο Βάτσλαβ Χάβελ επιθυμεί να επιστρέψει το βραβείο που έλαβε το 2009» σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Το Quadriga ζητά συγγνώμη από τους ενδιαφερόμενους, καθώς είναι αναγκασμένο με μεγάλη του λύπη να αναβάλει την απονομή του βραβείου [...] με δεδομένες τις αυξανόμενες πιέσεις που γίνονται ολοένα και πιο αφόρητες και τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσής τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν η απόφαση του γερμανικού συλλόγου δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.
«Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό κάθε απόφαση αυτού του συλλόγου. Το γεγονός δεν θα επηρεάσει τις ρωσογερμανικές σχέσεις» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα την επικείμενη βράβευση του Βλαντιμίρ Πούτιν με το Quadriga, ο σύλλογος «Πολιτικό Εργαστήρι-Γερμανία» ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από μία «έντονη συζήτηση» των μελών της επιτροπής, η οποία αποτελείται από 20 προσωπικότητες, επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους.