tromaktiko: Σκάνδαλο Siemens: Οι κατηγορίες του ΠαΣοΚ για τους τέσσερις πρώην υπουργούς

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Σκάνδαλο Siemens: Οι κατηγορίες του ΠαΣοΚ για τους τέσσερις πρώην υπουργούς



Προκαταρκτική επιτροπή για τέσσερις πρώην υπουργούς κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας προτείνουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, με... πρόταση που θα καταθέσουν την Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 25σέλιδο κείμενο της πρότασης, τονίζεται ότι προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και κατ' εξακολούθηση, από τους πρώην υπουργούς κ. κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη. Για τους κ. κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και Αναστάσιο Μαντέλη, σημειώνεται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για πιθανολογούμενες δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το «ΒΗΜΑ» αποκαλύπτει τα κυριότερα σημεία της πρότασης, που θα κριθεί από Τριμελές Συμβούλιο Εισαγγελέων, πριν από τη συζήτηση στη Βουλή.

«Είχε υποχρέωση ελέγχου»
Για τον κ. Αλογοσκούφη, πρώην υπουργό οικονομίας (2004-2008), επισημαίνεται ότι «ήταν σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3429/2005, πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΔΕΚΟ. Επομένως είχε υποχρέωση ελέγχου νομιμότητας και σκοπιμότητας των ενεργειών της διοίκησης του ΟΤΕ. Η Προγραμματική Συμφωνία 8002 συνέχισε να ισχύει χωρίς να γίνεται έλεγχος στις ρήτρες και στις τιμές, παρόλο που ο χρόνος λήξης των προγραμματικών είχε παρέλθει. Αν ο τότε υπουργός είχε ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο για την εφαρμογή των ρητρών, θα είχε εξασφαλίσει σε βάθος εξαετίας, δηλαδή από το 1998, όλα τα υπερτιμήματα και θα είχε προστατεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο έλεγχος ισοδυναμεί με υποκατάσταση της διοίκησης, όπως ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι προφανές ότι ο κ. Αλογοσκούφης σκόπιμα παρερμηνεύει τις έννοιες διοίκηση...».» Το γεγονός ότι συνειδητά δεν εξετέλεσε το καθήκον ελέγχου που είχε και το γεγονός ότι γνώριζε πως αυτή η παράλειψή του είχε ως συνέπεια τη ζημία του ελληνικού δημοσίου, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώπιον της Εξεταστικής ισχυρίστηκε ότι συνολικά οι ενέργειες της διοίκησης Βουρλούμη ήταν προς το συμφέρον του ΟΤΕ, αν και γνώριζε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του τότε διοικητή κατηγορία για απιστία από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την πρόταση, επί υπουργίας Αλογοσκούφη, το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία 162.157.579 ευρώ από την προγραμματική σύμβαση με τη Siemens και συνολικά από άλλες προμήθειες του ΟΤΕ ζημιά 286.154.918 ευρώ.

Η παραλαβή του C4I
Για τον κ. Μαρκογιαννάκη, υφυπουργό Δημόσιας Τάξης 2004-2006 καταγράφεται ότι εξέδωσε απόφαση, με την οποία ενέκρινε την οριστική παραλαβή με μειωμένη τιμή του C4I. Στην πρόταση αναφέρεται ότι η κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή το 2010, όπου ανέφερε ότι υπογράφτηκε μνημόνιο για την προσωρινή παραλαβή του C4I, επειδή στη δοκιμή του συστήματος στις αρχές Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να προσφέρει σημαντικά πράγματα, είναι ανεπαρκής και εν μέρει ανακριβής... Η Επιτροπή Παραλαβής και οι τεχνικοί σύμβουλοι της εταιρείας BOARTES με έκθεσή τους είχαν αξιολογήσει αρνητικά την επανάληψη της άσκησης. Παρά τη διαπίστωση ότι το C4I ήταν ακατάλληλο, ήδη από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με υπαιτιότητα της SAIC, εν τούτοις δεν κηρύχτηκε η διαδικασία να κηρυχτεί η εταιρεία έκπτωτη.

Στη μαρτυρία του ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην εταιρεία BOARTES, διότι όπως τονίζει δεν είχε κανένα λόγο να μην έχει υπόνοιες ότι μεταξύ BOARTES και SAIC υπήρχε κάποιο παιχνίδι. Συνάγεται, σύμφωνα με την πρόταση, ότι ο υφυπουργός με τις πράξεις και παραλείψεις του ως υφυπουργός και υπουργός δεν διαχειρίστηκε σωστά τη δημόσια περιουσία και η ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται σε 254.999.999 ευρώ.

«Χρήματα σε δύο υφισταμένους του»
Για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο (Αμυνας 1996-2001): «Ευρέθησαν χρηματικά ποσά σε δυο υφιστάμενους του, όπως:
- Σε λογαριασμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμού, Αντώνη Κάντα σε ελβετική τράπεζα, που είχε ανοιχτεί στα τέλη του 2002, εμβάστηκαν 500.000 ευρώ από την εταιρεία Martha Holding Corporation δικαιούχος της οποίας ήταν ο Πρόδρομος Μαυρίδης και στην οποία έρεαν χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.
- Σε λογαριασμό του Παύλου Νικολαϊδη, πρώην αντιπροέδρου της ΕΒΟ επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου εμβάστηκαν τον Ιούλιο του 2000, 5.000.000 δραχμές από λογαριασμό του πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Ηλία Γεωργίου από την τράπεζα UBS».
Η πρόταση αναφέρεται και στην υπόθεση των PATRIOT και συνδέεται με την κατάθεση Σίκατσεκ στους ανακριτές Ζαγοριανό και Αθανασίου ότι παρέδωσε περίπου 10 εκ. ευρώ στους Ψαρρό και Γκεμπάουερ... Αλλά και το άλλο στέλεχος της Siemens, Niedl έκανε λόγο για «φακελάκι», που ήθελε ο στρατός για να κλείσει τη σύμβαση...

Το έμβασμα των 200.000 μάρκων
Για τον Τάσο Μαντέλη, πρώην υπουργό Μεταφορών: Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπλοκή του αφορά τη γνωστή κατάθεση από την Ελβετία του ποσού των 200.000 γερμανικών μάρκων, μέσω λογαριασμού της κυρίας Αντωνίας Μάρκου, παρένθετου προσώπου του κ. Ηλία Γεωργίου. Κατηγορείται ότι δεν άσκησε εποπτεία για την υλοποίηση της σύμβασης 8002 με αντάλλαγμα το ποσό, που εμβάστηκε από τη γερμανική εταιρεία. Στην πρόταση επισημαίνεται ότι τα αδικήματα των Τσοχατζόπουλου Μαντέλη έχουν μάλλον παραγραφεί, αλλά προτείνεται η αυτοτελής παραπομπή τους στην τακτική Δικαιοσύνη.

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΙΚΑΤΣΕΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σύμφωνα με την ελβετική Εισαγγελία, ο Σίκατσεκ
δημιούργησε τα μαύρα ταμεία της Siemens με συνεργάτες
τους Αμίνι και Φλοριάνι και τον Έλληνα Πρόδρομο Μαυρίδη.

Ένα ακόμη ανώτατο στέλεχος της Siemens, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της
εταιρείας την επίμαχη περίοδο 2000-2004, ο 67χρονος Ούριελ Σάρεφ παραπέμπεται να δικαστεί στο Εφετείο του Μονάχου για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων.

Η παραπομπή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απαλλαγή του άλλου στελέχους της εταιρείας, του 50χρονου Τόμας Γκάνσβιντ, στον οποίο επιβλήθηκε μόνο χρηματικό πρόστιμο 175.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Φρανκφούρτερ Αλεγκεμάινε» στη δίκη Γκάνσβιντ «κατέρρευσε ο μάρτυρας κατηγορίας, Ράινχαρτ Σίκατσεκ μπροστά στις κατηγορίες ότι εκείνος έβαλε στη τσέπη του μέρος των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία, κάτι που εκείνος επισήμως έχει αρνηθεί».

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την εν εξελίξει δικαστική έρευνα στην Ελλάδα, αφού ο Ρ. Σίκατσεκ και οι καταθέσεις του αποτέλεσαν μεγάλο μέρος και του ελληνικού κατηγορητηρίου σε βάρος και Ελλήνων εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με την ελβετική Εισαγγελία, άλλωστε, ο Σίκατσεκ δημιούργησε τα μαύρα ταμεία της Siemens με συνεργάτες τους Αμίνι και Φλοριάνι και τον Έλληνα Πρόδρομο Μαυρίδη.
Eνας «χορός» εκατομμυρίων είχε στηθεί γύρω από τον λογαριασμό του πρώην στελέχους της Ζήμενς Ελλάς κ. Πρόδρομου Μαυρίδη. Σύμφωνα με το διάγραμμα κινήσεων που έδωσε η Dresdner Bank στην Εισαγγελία του Μονάχου, περίπου 25 εκατ. ευρώ είχαν κατατεθεί σε προσωπικό του λογαριασμό που διατηρούσε σε υποκατάστημα της Dresdner στην Ελβετία. Συνολικά, και για την περίοδο 2001 - 2005, είχαν κατατεθεί από διάφορες πηγές 16,2 εκατ. ευρώ και περίπου 8,7 εκατ. δολ. Όπως επεσήμανε η τράπεζα, αυτό συνιστούσε μέρος των συναλλαγών που αποτυπώνονται στο σχετικό διάγραμμα.

Χέρι χέρι σε συναντήσεις που γίνονταν σε ξενοδοχεία, καφετέριες και αλλού, παρέδιδε στους «παραλήπτες» τις μίζες ο Πρ. Μαυρίδης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Ελλάς εκ των βασικών διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της Siemens. Τα ποσά κυμαίνονταν μεταξύ 15.000 και 250.000 ευρώ (κάποιες φορές ήταν και περισσότερα), ενώ οι παραλήπτες «καλή τη πίστει δεν μετρούσαν τα ποσά που ελάμβαναν». Αυτά μεταξύ άλλων υποστήριξε στην κατάθεσή του στις 30 Μαρτίου 2006, ενώπιον του Γερμανού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα Lienhard Ochsner, o Πρόδρομος Μαυρίδης.

Σχετικά με την τροφοδοσία των λογαριασμών και την «οργάνωση» των πληρωμών ο Πρ. Μαυρίδης κατέθεσε ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Μ. Σίκατσεκ, με τον οποίο είτε συναντιόταν προσωπικά, είτε επικοινωνούσαν τηλεφωνικά.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=410019&h1=true
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!