Οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας της κατάργησης του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος επιδομάτων είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και του πρώην υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την τελική πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των επιδομάτων και η καθιέρωση του ενιαίου επιδόματος θέσης, για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, είναι επιβεβλημένη καθώς η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θα γίνει με κριτήρια όπως η εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ο βαθμός του υπαλλήλου.
Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα επιδόματα που φαίνεται ότι διασώζονται με πιθανές τροποποιήσεις στον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος τους είναι τα ακόλουθα:
1. Η οικογενειακή παροχή. Στους δημοσίους υπαλλήλους καταβάλλεται επίδομα γάμου 35 ευρώ και επίδομα τέκνων που κυμαίνεται από 18 έως 37 ευρώ ανά παιδί. Πιθανότατα θα μειωθεί κατά τι το ύψος του επιδόματος για τα παιδιά, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση να καταργηθεί το επίδομα γάμου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος το Δημόσιο ως εργοδότης να "πριμοδοτεί" κάποιον επειδή είναι παντρεμένος σε αντιδιαστολή με όσους είναι ακόμα ανύπαντροι.
2. Επίδομα εορτών - αδείας. Μετά το "κούρεμα" που υπέστησαν 13ος και 14ος μισθός το 2010, πλέον ανέρχονται στο σύνολό τους στα 1.000 ευρώ ετησίως εφόσον οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δωδεκάμηνη βάση δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ανά μήνα. Επί του παρόντος δεν προβλέπεται αλλαγή για τη συγκεκριμένη παροχή.
3. Επίδομα μεταπτυχιακού και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ). Σήμερα το επίδομα ανέρχεται στα 75 ευρώ για διδακτορικό, 45 ευρώ για μεταπτυχιακό και 40 ευρώ για τους απόφοιτους της ΕΣΔΔ. Γι' αυτά εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις, να παραμείνουν με μείωση όμως του αναλογούντος ποσού, να δίνονται μόνο στην περίπτωση που απαιτείται για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης, αλλά όχι για όλες τις θέσεις του ίδιου βαθμού και να μην καταβάλλονται, αλλά να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε αξιολόγηση για προαγωγή με συγκεκριμένο αριθμό μορίων.
4. Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών. Το επίδομα αυτό ξεκινάει από 40 ευρώ και φθάνει τα 120 ευρώ τον μήνα, αναλόγως της περιοχής στην οποία εργάζεται ο υπάλληλος. Προτείνεται να παραμείνει μόνο για νησιωτικές και ορεινές περιοχές με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια. Θεωρείται πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα να καταβάλλεται για τις παραμεθόριες περιοχές, ενώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να παρέχεται μόνον εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι εντοπιότητας.
Στο μέτωπο των καταργήσεων, ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανάπτυξης (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), Περιβάλλοντος (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και Τουρισμού (από 413,70 έως 450,14 ευρώ).
Τέλος να σημειώσουμε ότι από 1ης Ιουλίου καταργήθηκε αναδρομικά το σύστημα των προαγωγών και των μισθολογικών ωριμάνσεων, γεγονός το οποίο επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων.
http://www.dailynews24.gr/