tromaktiko: Μεγαλώνει ο προβληματισμός για το εφιαλτικό σενάριο της οριστικής απώλειας των 1.100 μονάδων στο Χ.Α.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Μεγαλώνει ο προβληματισμός για το εφιαλτικό σενάριο της οριστικής απώλειας των 1.100 μονάδων στο Χ.Α.



Κάτι παραπάνω από κρίσιμες είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι μια ισχυρή αντίδραση και η απομάκρυνση, με κάθε τρόπο, από τα τόσο κρίσιμα επίπεδα των 1.100 μονάδων, χαμηλά 15 ετών. Αφού φυσικά σημειωθεί ότι ο συνολικός τζίρος ενδέχεται να παραμείνει και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, να αναφέρουμε ότι η προσοχή των επενδυτών θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην πορεία των ξένων αγορών, που βρίσκονται σε φάση διόρθωσης και την κρίση χρέους στην Ε.Ε., ενώ μεγάλο ζήτημα αποτελεί πάντα για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος και οι εξελίξεις που έρχονται, στα πλαίσια της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και όχι μόνο. Βέβαια, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, στα πλαίσια της ανακοίνωσης των επιτοκίων (αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,5%), όπου είναι πολύ πιθανόν να αναφερθεί στα ελληνικά ομόλογα και το πρόσφατο πακέτο για την ελληνική οικονομία.

Πιέσεις και Ανάγκη για γρήγορες ανακοινώσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων – Αρχές Οκτωβρίου η οριστικοποίηση του νέου πακέτου….

Ξεκινώντας από την τελευταία ειδησεογραφία, αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του rollover των ελληνικών ομολόγων, χθες, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε, ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες πλην των ΑΤΕ και ΤΤ θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Μάλιστα, σύμφωνα χθες με το Reuters, το ΔΝΤ κάλεσε τους εμπλεκομένους στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (Ελληνικό Δημόσιο – Τράπεζες) να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες, δήλωσε ότι ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες πιστωτές είναι απαραίτητο για την χαλάρωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπόρχες, σε εσωτερικό email του οργανισμού, αναφέρει ότι “για τη διασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος προς την Ελλάδα, εν μέσω μιας εύθραυστης κατάστασης στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία και οι ιδιώτες πιστωτές να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις για την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή χρέους".

Θα λέγαμε λοιπόν και εμείς με τη σειρά μας, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ανακοινωθούν το συντομότερο των δυνατόν, οι όροι και γενικά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συμμετοχή των ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης, έτσι ώστε οι επενδυτές να λάβουν πλέον ενημέρωση για τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση, ότι πέρα των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, αποτέλεσμα της ανταλλαγής των ομολόγων (όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει, κρίνουμε το ζήτημα ως απόλυτα διαχειρίσιμο από τον εγχώριο κλάδο), είναι και οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες, από το ζήτημα της αύξησης των επισφαλειών και των προβλέψεων, εν όψει και των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν από τη Blackrock solutions, για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (αρχίζουν το Σεπτέμβριο, αναμένεται να ολοκληρωθούν Δεκέμβριο ή και αρχές Ιανουαρίου). Μάλιστα, το τελευταίο αυτό ζήτημα ενδέχεται να αποδειχθεί, τελικά, ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα, από αυτό της ανταλλαγής των ομολόγων. Πάντως σε κάθε περίπτωση, στα πλαίσια της ενημέρωσης της αγοράς και της απομάκρυνσης τουλάχιστον της αβεβαιότητας του άγνωστού, είναι επιτακτικό να ανακοινωθούν, οι όροι και ο τρόπος, με τον οποίο να γίνει το rollover των ομολόγων.

Τέλος, να αναφέρουμε, ότι όπως δήλωσε, χθες, στη Βουλή, ο υπουργός οικονομικών, οι διαδικασίες του νέου πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι “Εχει ανοίξει μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή, σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους και σε συνεργασία με το διεθνή ιδιωτικό τομέα - τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία- προκειμένου να καταστήσουμε το ελληνικό δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο και να ανακουφίσουμε τη χώρα και το λαό. Όλο αυτό θα ολοκληρωθεί, υπολογίζουμε, έως τις αρχές Οκτωβρίου”.

Η Μετάδοση της Κρίσης χρέους στην Ε.Ε
Όλο και πιο σοβαρή δείχνει να γίνεται η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αφού μετά τα ιστορικά υψηλά στα spreads των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων ήρθε και η ώρα της Γαλλίας, η οποία και αυτή εισέρχεται σταδιακά στο παραλογισμό, που σε μεγάλο βαθμό επικρατεί στην Ευρώπη και τις αγορές. Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι τα όσα συμβαίνουν την Ε.Ε., σε καμία περίπτωση δε μας εκπλήσσουν, αφού όπως έχουμε επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες, θεωρούμε ως εξαιρετικά πιθανό ως σίγουρο, ότι η κρίση θα κορυφωθεί στην Ε.Ε., όταν και οι ηγέτες αυτής θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις, που όφειλαν, να έχουν πάρει, εδώ και καιρό, για τη χρήση πιο αποτελεσματικών εργαλείων (όπως αυτό της έκδοσης του ευρωομολόγου), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που βιώνει η Ε.Ε. Μάλιστα, κλειδί κρίνεται και η ενίσχυση και ο τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού EFSF, όπου θα πρέπει σύντομα να τεθεί σε “λειτουργία”. Χαρακτηριστικές είναι χθες, οι δηλώσεις των Ρομπέι και Θαπατέρο, οι οποίοι ουσιαστικά ζήτησαν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση και εφαρμογή των διευρυμένων δυνατοτήτων του μηχανισμού στήριξης EFSF που αποφασίστηκε στη σύνοδο της 21η Ιουλίου, κάτι το οποίο εικάζεται ότι θα μπορούσε να απομακρύνει, σε ένα βαθμό, τις ανησυχίες από τις αγορές. Επίσης και ο Ιταλός πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή, φάνηκε να δίνει μεγάλο βάρος στον διευρυμένο μηχανισμό, αφού, ανάμεσα σε άλλα τόνισε, ότι οι αγορές αγνοούν την ουσία των πρόσφατων αποφάσεων της Ε.Ε. και ειδικά τη διεύρυνση των δυνατοτήτων, του μηχανισμού στήριξης, EFSF, να αγοράζει ομόλογα, από τη δευτερογενή αγορά. Βέβαια, ένα ζήτημα που έχει ανακύψει, από την αρχή, είναι η αύξηση των κεφαλαίων του οργανισμού, η οποία σε μια ριζοσπαστική λύση από την Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση ευρωομολόγου από τον ίδιο το μηχανισμό, κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων.

Στην “Κόψη του Ξυραφιού” το Χ.Α. – “Όλα τα Λεφτά” η παραμονή υψηλότερα των 1.100 μονάδων
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., η κατάσταση παραμένει πάντα κάτι παραπάνω, από αρνητική και κρίσιμη, αφού όπως είχαμε αναφέρει, στα τελευταία σχόλια, είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να μη χαθεί, με επιβεβαίωση η στήριξη στις 1.100 μονάδες, δεδομένης της έλλειψης σημαντικών στηρίξεων, μέχρι τα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!