Με αυτή τη... λιτή δήλωση το Μαξίμου διέψευσε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το “Mega”, σύμφωνα με το οποίο για πρώτη φορά φέτος δεν θα υπήρχε πρωθυπουργική ομιλία προς τις παραγωγικές τάξεις.
Σύμφωνα με την επίσημη διάψευση (σ.σ. προφορική, καθώς δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου) ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και την επομένη, 11 Σεπτεμβρίου, θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Κι ενώ το μυστήριο «αν θα μιλήσει» λύθηκε, το άλλο, για το «το τι θα πει», παραμένει το μέγα ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο.
Δύο χρόνια μετά το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Βελλίδειο στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα, με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την Ελλάδα να βρίσκεται στον αέρα και (όλα) τα οικονομικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι το φάρμακο του Μνημονίου επιδείνωσε αντί να βελτιώσει την κατάσταση του «ασθενούς» –κατά την ορολογία του Στρος Καν.
Τονωτικές ενέσεις
Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν στο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να ρίξει φως στους δύο τομείς που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες –στη ρευστότητα και στην απασχόληση– και να πείσει ότι παρά τις καθυστερήσεις το όνειρο των επενδύσεων παραμένει ζωντανό. Για το λόγο αυτό ποντάρει στα προγράμματα που θα ολοκληρώσουν (στα χαρτιά, έστω) οι υπουργοί Ανάπτυξης (για την καθυστερημένη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ), Εργασίας (για τα προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων) και Περιβάλλοντος-Ενέργειας (για επενδύσεις).
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να μην υπάρχει η φράση «νέα μέτρα» στην ομιλία του κ. Παπανδρέου –πόσο μάλλον που μέχρι τη ΔΕΘ οι φορολογούμενοι (και κυρίως τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί) θα έχουν παραλάβει τα «ραβασάκια» της Εφορίας με το σύνολο των «έκτακτων» φόρων - εισφορά, τέλη κλπ– και το κλίμα στην κοινωνία αναμένεται να είναι εκρηκτικό.
Βενιζέλος: Υλοποιείστε τη συμφωνία του Ιουλίου - και γρήγορα
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, βεβαίως, αφορά στην «τύχη» της ευρω-απόφασης του Ιουλίου για την Ελλάδα. Η συμφωνία με την Φινλανδία να της δώσουμε χρηματική εγγύηση για να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό δάνειο άνοιξε, όπως αναμενόταν, τις «ορέξεις» κι άλλων χωρών (προς το παρόν Ολλανδίας, Αυστρίας, Σλοβακίας) που ζητούν ανάλογες εγγυήσεις. Η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι «η Φινλανδία και όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εγγυήσεις για δάνεια που θα δοθούν στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας», επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ότι η συμφωνία του Ιουλίου τρίζει όλο και πιο επικίνδυνα.
Ενδεικτική του φόβου ότι θα καταρρεύσει, ήταν η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποστείλει χθες επιστολή στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ με την οποία ζητά «την πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στέλνει μηνύματα στην τρόικα να μην πιέσει για νέα μέτρα και να λάβει υπόψη της ότι το βάθεμα της ύφεσης δεν επιτρέπει «να βγουν» οι αριθμοί (έσοδα-δαπάνες) έτσι όπως είχαν σχεδιαστεί. Με άλλα λόγια, ότι η «συνταγή» επιδείνωσε την (ελληνική) κατάσταση αντί να την βελτιώσει.
Κατά των εκλογών ο Παπανδρέου, αλλά...
Με αναπάντητα τα ερωτήματα και άλυτους τους γρίφους, ουδείς στην κυβέρνηση είναι σε θέση να μιλήσει με σιγουριά όχι μόνο για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ, αλλά και για το (πολιτικό και κοινωνικό) κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.
Σε μία προσπάθεια, πάντως, να «κόψει» τις συζητήσεις για πρόωρες κάλπες ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε χθες (Real News) τη γνωστή άποψή του ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές» –λίγες ώρες αφότου άλλος ένας κυβερνητικός βουλευτής, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, έθεσε δημοσίως θέμα «προσφυγής στον λαό».
Τη θέση αυτή ενστερνίζονται κι άλλοι βουλευτές, του «κλίματος Βενιζέλου», κυρίως, οι οποίοι στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι εάν «δεν γίνει το θαύμα» και δεν φανεί φως στο τούνελ σύντομα, τότε οι κάλπες είναι η μοναδική λύση. Σε τι προσβλέπουν; Στην αδυναμία συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης και στην (υποχρεωτική) συνεργασία «που θα βάλει τον Σαμαρά στο παιχνίδι».
Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπουν εκκωφαντική πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και μη αναστρέψιμη ζημιά του κ.Βενιζέλου – με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την επόμενη ημέρα στο σημερινό κυβερνών κόμμα.
www.capital.gr