tromaktiko: Ομόλογα αξίας 14,3 δις ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ομόλογα αξίας 14,3 δις ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ



Με ανακοίνωση της σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι παρενέβη εκ νέου στην αγορά κρατικού χρέους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να...
υποστηρίξει τα κράτη-μέλη της 17μελούς ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα εντονότερα προβλήματα.

Η ΕΚΤ, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανέφερε ότι αγόρασε συνολικά κρατικά ομόλογα αξίας 14,3 δισεκατομμυρίων ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Οι αγορές αυτές αυξάνουν το σύνολο του ποσού των ομολόγων τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Securities Market Programme (SMP) στα 110,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τράπεζα δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τις αγορές ομολόγων, πάντως αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η ΕΚΤ υποστήριξε το χρέος της Ιταλίας καθώς και της Ισπανίας.
Οι δύο χώρες δέχονται έντονες πιέσεις από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των ανησυχιών ότι θα καταστούν τα επόμενα ‘θύματα’ της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Το σαββατοκύριακο η Ελλάδα κάλεσε την ΕΕ να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και άλλα μέτρα στήριξης της χώρας.
Συνολικά πέντε χώρες της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τη Φινλανδία, αξίωσαν την παροχή εγγυήσεων προτού συναινέσουν στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.
Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στην ευρωζώνη το ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερό, με την ισοτιμία του να κυμαίνεται περί το 1,44 έναντι του δολαρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!