tromaktiko: Εντυπωσιακές αγορές ομολόγων, ύψους 22δις ευρώ από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Εντυπωσιακές αγορές ομολόγων, ύψους 22δις ευρώ από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα



Σε εντυπωσιακές αγορές ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, ύψους 22δις ευρώ, προχώρησε, όπως ανακοίνωσε...
κατά την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις αγορές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγορές είναι οι μεγαλύτερες από τον Μάιο του 2010 όταν η ελληνική κρίση χρέους είχε χτυπήσει κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2010 η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων ύψους 16,5δις ευρώ, ενώ μόνο κατά την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέραμε, οι αγορές ομολόγων των δύο χωρών (Ιταλία και Ισπανίας) άγγιξαν τα 22δις ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έναρξη των παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων, την προηγούμενη Δευτέρα, σημειώθηκε σημαντική μείωση των spreads των Ιταλικών και των Ισπανικών ομολόγων, όπου μετά την αναρρίχηση τους σε ιστορικά υψηλά πέριξ των 400 μονάδων βάσης, υποχώρησαν και παραμένουν χαμηλότερα των 300 μονάδων βάσης. Συγκεκριμένα, σήμερα, τα spreads των 10ετών Ιταλικών ομολόγων βρίσκονται στις 269 μονάδες βάσης (ουσιαστικά αμετάβλητα), ενώ τα Ισπανικά στις 265 μονάδες βάσης.

Να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως για την αγορά ομολόγων των δύο χωρών, θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τα 700 με 800δις ευρώ, αν και όπως συνεχώς τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, οι αγορές ομολόγων δε σηματοδοτούν αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Θυμίζουμε τέλος, ότι το ζητούμενο παραμένει η ψήφιση από τα τοπικά κοινοβούλια των νέων διευρυμένων δυνατοτήτων του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), με σκοπό την αγορά ομολόγων, απευθείας από τη δευτερογενή αγορά, αν και αγκάθι παραμένει πάντα το ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει το ταμείο και το τρόπος αύξησης αυτών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!