tromaktiko: Στους 23 νεκρούς ο απολογισμός της επίθεσης στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νιγηρία

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στους 23 νεκρούς ο απολογισμός της επίθεσης στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νιγηρία



Τους 23 φτάνουν οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αμπούτζα της Νιγηρίας την Παρασκευή, ενώ οι... τραυματίες ανέρχονται σε 81, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ αναφέρει πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για την επίθεση, με τον επικεφαλής του για θέματα ασφάλειας των αποστολών να λέει πως ο Οργανισμός είχε δεχτεί μόνο «γενικές απειλές».

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, οι αρχές δείχνουν προς την κατεύθυνση της ακραίας ισλαμιστικής ομάδας Μπόκο Χαράμ, υπεύθυνης για συχνές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Εάν η Μπόκο Χαράμ -που αντιτίθεται στην «αμαρτωλή» δυτικότροπη εκπαίδευση στη Νιγηρία- είναι όντως πίσω από την επίθεση, πρόκειται για ένδειξη σημαντικής ενίσχυσης της επιχειρησιακής της δυνατότητας, όπως σημειώνουν αναλυτές στο Reuters.

Η οργάνωση σχεδιάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας αλλά σπάνια βγαίνει έξω από την έρημο. Άλλοι αναλυτές θεωρούν πιθανό πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η AQIM, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, ή να ευθύνονται μέλη και των δύο ομάδων.

Την Κυριακή, μερικά από τα θύματα της επίθεσης επισκέφτηκε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Άσα-Ρόουζ Μιγκίρο, κάνοντας λόγο για επίθεση κατά της ανθρωπότητας.

«Είναι μια επίθεση κατά της παγκόσμιας ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας επειδή αυτοί που δουλεύουν εδώ προέρχονται από διάφορες χώρες», σημείωσε. Η Μιγκίρο τήρησε επίσης ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!