tromaktiko: Ένταση στο 40ήμερο μνημόσυνο των 13 θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ένταση στο 40ήμερο μνημόσυνο των 13 θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί



Ένταση σημειώθηκε το πρωί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου τελέσθηκε το 40ήμερο μνημόσυνο των 13 θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου.

Το μνημόσυνο τελέσθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία συγγενών των 13 ηρωικών νεκρών, του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και άλλων αξιωματούχων της Αστυνομίας και του ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι συγγενείς ξέσπασαν εναντίον των αρμοδίων, φωνάζοντας ότι για 40 μέρες ουδείς τους επισκέφθηκε για να τους συμπαρασταθεί και ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε μέριμνα από το κράτος για να μετριασθεί ο πόνος τους.

Μετά το τρισάγιο ακολούθησε μονόλεπτος σιγή υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς κατά τη διάρκεια της οποίας οι συγγενείς ξέσπασαν σε λυγμούς και φώναζαν εναντίον όλων όσοι ευθύνονται για την τραγωδία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχηγό Αστυνομίας και το Διοικητή της ΕΛΔΥΚ. Κατά την κατάθεση στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας, ακούστηκαν προπηλακισμοί από τους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης.

Λίγα λουλούδια και στεφάνια κατέθεσαν επίσης οι συγγενείς όλων των θυμάτων εκτός από τους συγγενείς του Βασίλη Κρόκου, Σπύρου Τταντή, Παναγιώτη Θεοφίλου, Αδάμου Αδάμου και Γιώργου Γιακουμή. Οι συγγενείς των πέντε ηρώων ζητούσαν να μεταβούν στον τόπο όπου έχασαν τη ζωή τους οι δικοί τους άνθρωποι για να καταθέσουν στεφάνια, αφού, όπως εξήγησαν, «δεν είναι αρκετό να καταθέσουν στεφάνια μπροστά σε ένα τραπεζάκι με τη φωτογραφία των δικών τους».

Μετά την τέλεση του μνημοσύνου, εψάλη ο εθνικός ύμνος, ενώ οι συγγενείς των αδικοχαμένων νέων περιτριγύρισαν τον Αρχιεπίσκοπο και τον υπουργό Αμυνας και ξέσπασαν. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο Άμυνας τους έστειλε απλώς μια επιστολή στην οποία αναφερόταν ο θάνατος του δικού μας ανθρώπου.

Εξέφρασαν παράπονα γιατί κανένα άτομο από την Εθνική Φρουρά δεν τους επισκέφθηκε στα σπίτια τους για να παραδώσει την επιστολή. «Δεν υπήρξε ένας άνθρωπος της Εθνικής Φρουράς να έρθει σπίτι μας και να μας φέρει αυτές τις επιστολές. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέλαβε καθήκοντα εκείνη την ημέρα, δεν μπορούσε να έρθει στις οικογένειες σαν κύριος να μας φέρει τις επιστολές αυτές;» διερωτήθηκαν συγγενείς των θυμάτων.

Όρισμένοι συγγενείς αναφέρθηκαν στην Εθνική Φρουρά και απευθυνόμενοι στον υπουργό Άμυνας τον κάλεσαν «να χτίσει μια σωστή Εθνική Φρουρά πάνω σε θεμέλια. Μην την χτίσετε και να πέσει όπως έπεσε ξανά. Αυτό τουλάχιστον είναι το καλύτερο μνημόσυνο και για τα παιδιά μας και για τους υπόλοιπους πεσόντες. Τα παιδιά μας δεν θα έρθουν πίσω. Δείτε το πολύ σοβαρά και λάβετε το σοβαρά υπόψη, δεν είναι πολιτικό το θέμα, αφού είναι μόνο για αυτό τον τόπο, τον τόπο μας, τουλάχιστο να είναι μια δικαίωση για αυτούς που χάθηκαν».

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο κυπριακός λαός πονεί» ενώ οργισμένοι οι συγγενείς απάντησαν πως «ορισμένοι δεν πονούν και κρύβονται».

Η μητέρα του Βασίλη Κρόκου ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκδήλωση για το πραξικόπημα και δεν το ξέχασε. Εμάς μας ξέχασε έχει 40 μέρες». Άλλοι είπαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατηγορεί τους πραξικοπηματίες για την τουρκική εισβολή αλλά δεν κατηγορεί αυτόν ο οποίος ευθύνεται για την τραγωδία αυτή».

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης είπε ότι «η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τέλεσαν τη σημερινή επιμνημόσυνη δέηση στις 40 ημέρες από την τραγωδία για να τιμήσουν και να αποτίσουν σεβασμό στους άνδρες της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους τελώντας το καθήκον τους. Αυτό ήταν το μήνυμα της σημερινής σεμνής τελετής», όπως υπέδειξε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι συγγενείς των θυμάτων πονούν και μετά το μνημόσυνο ξέσπασαν εναντίον του, ο Υπουργός ανέφερε ότι «τιμούμε, σεβόμαστε και κατανοούμε απολύτως τον πόνο και την οδύνη των συγγενών των πεσόντων. Συμμεριζόμαστε τον πόνο τους, κανείς όμως δεν μπορεί να πονά περισσότερο από εκείνους που έχουν χάσει τα παιδιά, τους συζύγους τους, τους δικούς τους ανθρώπους».

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι «οι θεσμοθετημένες, δικαιοδοτικές διαδικασίες της ποινικής δικαιοσύνης και της ερευνητικής επιτροπής θα αποδώσουν δικαιοσύνη και θα κατανείμουν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν».

Στη συνέχεια οι συγγενείς μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν τα εμπορευματοκιβώτια με το φονικό υλικό και όπου έγινε η έκρηξη και ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στο χώρο της θυσίας τους. Ακολούθησε μονόλεπτη σιγή, εψάλη ο εθνικός ύμνος και στη συνέχεια οι συγγενείς τοποθέτησαν λίγα λουλούδια στους σταυρούς με τα ονόματα των δικών τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τοποθέτησε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο σταυρό των 13 αδικοχαμένων νέων, υπό τους ήχους του τραγουδιού που ηχογραφήθηκε ειδικά για τη θυσία τους.

Στο χώρο της έκρηξης, που θυμίζει κυριολεκτικά κρανίου τόπο και βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, υπάρχουν τα δύο αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μετέβησαν στο χώρο για να σβήσουν την πυρκαγιά που προηγήθηκε της έκρηξης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!