tromaktiko: Στις 7 Σεπτεμβρίου η ετυμηγορία

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στις 7 Σεπτεμβρίου η ετυμηγορία



Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα εκδώσει στις αρχές του μήνα την ετυμηγορία του για το αν η κυβέρνηση παρέβη το νόμο συνεισφέροντας πέρυσι για την οικονομική στήριξη χωρών της...
ζώνης του ευρώ -- μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια που έχει το Βερολίνο για να διαχειριστεί την κρίση του χρέους.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στην Καρλσρούη, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 7 Σεπτεμβρίου στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Το δικαστήριο εξετάζει τρεις προσφυγές που έχουν κατατεθεί από έξι ευρωσκεπτικιστές ενάγοντες --πέντε ακαδημαϊκούς και ένα βουλευτή της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ-- κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Πέντε εξ αυτών είχαν ζητήσει ανεπιτυχώς κατά τη δεκαετία του 1990 από το Συνταγματικό Δικαστήριο να σταματήσει την εισαγωγή του ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως είναι πεπεισμένη πως δεν έχει παραβιάσει κανένα νόμο, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε το Σάββατο.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα επιβεβαιώσει και πάλι πως δεν παραβιάσαμε ούτε τις ευρωπαϊκές συνθήκες ούτε το (γερμανικό) σύνταγμα", δήλωσε.

Οι περισσότεροι ειδικοί και κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι περιμένουν πως το δικαστήριο θα δώσει στο κοινοβούλιο μεγαλύτερο λόγο για την έγκριση μελλοντικών διασώσεων και του μόνιμου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο θα δημιουργηθεί το 2013, δένοντας εν δυνάμει τα χέρια της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό καθιστά την ετυμηγορία του σημαντική για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι οκτώ δικαστές μπορεί να ζητήσουν αλλαγές, όπως υποχρεωτική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με αιτήματα για κεφάλαια για τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας του ευρώ, κάτι που δεν χρειαζόταν επισήμως ως τώρα.

Στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 5 Ιουλίου, οι ενάγοντες υποστήριξαν πως η κάτω βουλή υποβλήθηκε σε πολιτικό εκβιασμό για να εγκρίνει γρήγορα πέρυσι τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!