tromaktiko: Bροντερό όχι των κατοίκων της Δωδώνης στο εργοστάσιο σκουπιδιών!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Bροντερό όχι των κατοίκων της Δωδώνης στο εργοστάσιο σκουπιδιών!



"Δεν θα σας αφήσουμε να μας πεθάνετε", είπαν στην παρουσίαση της προμελέτης και εκτόξευσαν πυρά για μεθοδεύσεις κατά του δημάρχου της περιοχής. Ήταν παρούσα και ισχυρή αστυνομική δύναμη Ξεκάθαρο και βροντερό όχι στην εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων σε χώρο κοντά στο Ελευθεροχώρι, είπαν οι κάτοικοι του δήμου Δωδώνης κατά την παρουσίαση της προμελέτης. Οι πολίτες αγανακτισμένοι καθώςθεωρούν το εργοστάσιο σκουπιδιών αιτία θανάτου του τόπου τους, εκτόξευσαν πυρά εναντίον του δημάρχου Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη και τον κατηγόρησαν για μεθοδεύσεις, προκειμένου το έργο να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο, αγνοώντας τη θέλησή τους. Οι μελετητές δεν έπεισαν τους κατοίκους για το ότι δεν θα επιβαρυνθεί και δεν θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον της περιοχής. Και δεν μπόρεσαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα, όπως: Πώς επιλέχτηκε ένας χώρος για εργοστάσιο σκουπιδιών, που βρίσκεται κοντά σε οικισμό και σε αρχαιολογικούς χώρους, έχει σχεδιαστεί να περάσει από εκεί σιδηροδρομική γραμμή, εμφανίζει πλούσια βλάστηση και φυτρώνουν σ' αυτόν διάφορα βότανα. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, ενώ οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης στο δήμο Δωδώνης Γιάννης Μπάρκας, Χρήστος Ντακαλέτσης και Γιάννης Μπούκας τάχθηκαν εναντίον της επιλεγμένης θέσης.

ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ
Οι κάτοικοι ζήτησαν να μην εγκατασταθεί το εργοστάσιο στο συγκεκριμένο χώρα, αλλά να μεταφερθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Οι μελετητές απάντησαν ότι στη ΒΙ.ΠΕ δεν βρέθηκε κατάλληλο σε έκταση οικόπεδο. Και επέμειναν ότι ο δήμος Δωδώνης έχει το πλεονέκτημα της κεντροβαρικότητας, δηλαδή βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Ακόμη προτάθηκε να αναζητηθούν άλλα σημεία εντός και εκτός του δήμου Δωδώνης.
ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της προμελέτης δημιουργήθηκαν διάφορες φραστικές εντάσεις. Μεταξύ του δημάρχου Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη και των επικεφαλής των συνδυασμών, καθώς και των κατοίκων. Μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου και νεαρού από το χωριό Τύρια. Μεταξύ της προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Ελευθεροχωρίου-Πολυγύρου και κατοίκων. Να σημειωθεί ότι παρούσα ήταν και ισχυρή αστυνομική δύναμη, που δεν χρειάστηκε να παρέμβει.
ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της φωτορεπόρτερ Παρασκευής Παππά στην εξαφάνιση των βοτάνων, που φυτρώνουν στην περιοχή,αν λειτουργήσει το εργοστάσιο. Κρατώντας ένα καλαθάκι με τσάι, ρίγανη κ.λπ. ζήτησε από τους μελετητές να της εγγυηθούν αν τα βότανα δεν θα εξαφανιστούν. Βέβαια δεν έλαβε καμία απάντηση.




www.katoci.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!