σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, δήλωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε ετήσια έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η Κίνα «έκλεισε τα τεχνολογικά κενά και ότι στόχος αυτών των ενεργειών από το Πεκίνο είναι να εμποδίσει πιθανή παρέμβαση της Ουάσινγκτον σε οποιαδήποτε διαμάχη με την Ταϊβάν.
Από την πλευρά της, η Κίνα απέρριψε την έκθεση, λέγοντας ότι το γεγονός πως αναφέρεται ως πιθανή απειλή αποτελεί μια «απίθανη ιστορία».
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ανατολικής Ασίας, Μάικλ Σάιφερ, δήλωσε ότι ο ρυθμός και η εμβέλεια των στρατιωτικών επενδύσεων της Κίνας τής «επιτρέπουν να επιδιώξει δυνατότητες που πιστεύουμε ότι είναι πιθανώς αποσταθεροποιητικές για τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή, αυξάνουν τον κίνδυνο παρανοήσεων και λάθος υπολογισμών και μπορεί να συμβάλλουν σε τοπικές εντάσεις και ανησυχίες».
Τόνισε ότι οι νέες αυτές δυνατότητες μπορεί να ωθήσουν την Κίνα να λύσει τις διαφορές της στην περιοχή με τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι δυνατότητες της Κίνας να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της χώρας παραμένουν περιορισμένες.
Είπε ότι ενώ το πρώτο κινέζικο αεροπλανοφόρο -ένα παλιό σοβιετικό σκάφος- ενδέχεται να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου αποτελέσει τη βάση για αεροπλάνα. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Κίνα μπορεί να ξεκινήσει φέτος την κατασκευή ενός δικού της αεροπλανοφόρου.
Η Κίνα επιζητεί να βελτιώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αποκτώντας νέους βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να αντικρούσουν μια ενδεχόμενη επίθεση, ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.
«Η Κίνα εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο» με την απόκτηση νέων όπλων, ικανών να διασφαλίσουν την άμυνά της, αναφέρει το Πεντάγωνο στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο για τον στρατό της Κίνας.
Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στα διαστημικά και διαδικτυακά επιτεύγματα της Κίνας, λέγοντας ότι «έχει κλείσει τα τεχνολογικά κενά».
Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στο 2010 συστήματα υπολογιστών -ανάμεσά τους και της αμερικανικής κυβέρνησης- αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων που σκόπευαν στο να αποσπαστούν πληροφορίες. Οι επιθέσεις φαίνεται, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ότι προέρχονταν από κινεζικό έδαφος.
Η απάντηση της Κίνας
«Υπερβολική» χαρακτήρισε το Πεκίνο την έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου.
«Είναι παράξενο που το Πεντάγωνο, του οποίου οι δαπάνες έχουν αγγίξει τα 700 δισ. δολάρια και αποτελούν το τρομακτικό ποσό του 40% των παγκόσμιων δαπανών για το 2010, κουνάει συχνά το δάχτυλο την Κίνα, της οποίας ο στρατός ξοδεύει μόνο ένα μικρό μέρος όσων ξοδεύει το Πεντάγωνο σε έναν χρόνο», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
H Κίνα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,7% μέσα στο 2011 σε 91,5 δισ. δολάρια, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.