tromaktiko: Πιθανή μεν μια τεχνική αντίδραση, αλλά και τεράστια αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα...

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πιθανή μεν μια τεχνική αντίδραση, αλλά και τεράστια αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα...



Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και η ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση, μετά την...
εικόνα κατάρρευσης που εκ νέου παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει παρέμβαση των ευρωπαίων αξιωματούχων, με στόχο την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, δεδομένου ότι πλέον η κατάρρευση των αποτιμήσεων σε επίπεδα προ 16 ετών περικλείει πλέον μεγάλο συστημικό κίνδυνος, ο οποίος απειλεί να “καταπιεί” ότι έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΤΕ, με την κεφαλαιοποίηση της να είναι μόλις στα 3δις ευρώ, πράγμα αδιανόητο πριν από μερικές εβδομάδες.

Ζητείται άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου - Όλο και πιο σοβαρή η κατάσταση στην Ε.Ε….Όπως λοιπόν αναφέραμε παραπάνω το “κλειδί” για την αντιμετώπιση των οριακών πλέον καταστάσεων που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και την εγχώρια οικονομία, είναι η εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ενώ όσο αυτό δεν συμβαίνει θα λέγαμε ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, με πιθανόν απρόβλεπτες διαστάσεις για την οικονομία συνολικά. Την ίδια ώρα και σε συνδυασμό με τα ελληνικά ζητήματα, το κλίμα ασυνεννοησίας στο οποίο έχουμε αναφερθεί εδώ και παρά πολύ καιρό και το οποίο χαρακτηρίζει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. θα λέγαμε ότι αυξάνεται απειλητικά, κάτι το οποίο φαίνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις ελληνικές εγγυήσεις και τις ακατανόητες απαιτήσεις διαφόρων χωρών, φανερώνοντας, για πολλοστή φορά, την ύπαρξη μιας Ε.Ε. που νοσεί. Πέραν όμως των εγγυήσεων, θέμα εξαιρετικά σοβαρό για το ελληνικό ζήτημα και την εφαρμογή των απαραίτητων, για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποφάσεων της συνόδου της 21 Ιουλίου, το κλίμα ασυνεννοησίας αυξάνεται απειλητικά, κάτι το οποίο φάνηκε από το χθεσινό ραντεβού των υπουργών οικονομικών Γαλλίας – Γερμανίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κατά τη συνάντηση υπήρξε μεγάλη διάσταση, επί όλων των βασικών θεμάτων, που θεωρητικά, μια εβδομάδα πριν, είχαν συμφωνήσει Μέρκελ – Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, η γαλλική πλευρά, φαίνεται να πιέζει για την επιβολή, το συντομότερο δυνατόν, του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με τη γερμανική πλευρά, να εμφανίζεται έστω και δειλά να κάνει πίσω. Μάλιστα όπως είχαμε επισημάνει στο GFF, από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση των γερμανικών τραπεζών και ειδικά της Deutsche Bank και του Άκερμαν προσωπικά ήταν έντονες, όπως και στις αρχές Ιουνίου, όταν το θέμα είχε παγώσει και η γερμανική πλευρά είχε υποχωρήσει.

Πέραν του ζητήματος του φόρου συναλλαγών, μεγάλες διαφωνίες φαίνεται να ανακύπτουν και στο ζήτημα της επιβολής ενιαίας φορολογικής βάσης, τόσο μεταξύ των δύο χωρών, όσο και συνολικά στους κόλπους της Ε.Ε. Πέραν των παραπάνω, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις των γάλλων για διεργασίες σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου δεν απέδωσαν, με τη γερμανική πλευρά να είναι ανέκδοτη, ακόμη και στο να συζητήσει το θέμα. Επίσης, “Το φρένο χρέους”, όπως ονομάζεται και όπως εφαρμόζεται στη Γερμανία, απέχει από τη λογική του «χρυσού κανόνα» που έχει η Γαλλία. Μάλιστα, ο προβληματισμός μεγαλώνει και από το γεγονός ότι η Γαλλία δεν έχει πολλές ελπίδες να πετύχει την ένταξή του στο Σύνταγμα, λόγω της αρνητικής θέσης της αντιπολίτευσης, ενώ απαιτούνται τα 3/5 από τα δύο σώματα Βουλή και Γερουσία. Παράλληλα και η Πορτογαλία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το θέμα.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Γερμανία, όπου η Καγκελάριος και ο κ. Σόιμπλε πρόκειται να απευθυνθούν το απόγευμα στη γερμανική Βουλή προκειμένου να πείσουν για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ζητείται άμεσα να ολοκληρωθεί το rollover των ελληνικών ομολόγων και να σταματήσει η καταστροφολογία…Πέραν της ανάγκης να “τρέξουν” πλέον οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, θα λέγαμε ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να σταματήσει η απίστευτη σεναριολογία για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, κυρίως όσον αφορά το rollover των ελληνικών ομολόγων, όσο και άλλων θεμάτων που συνεχώς ανακυκλώνονται στην αγορά (έλεγχοι από Blackrook), κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί η παρέμβαση των ίδιων των τραπεζιτών και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου και οι δύο αυτές πλευρές, θα λέγαμε ότι επικίνδυνα για την αγορά έχουν σιωπήσει. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι δε βλέπουμε με καθόλου καλό μάτι, το γεγονός ότι την ώρα που το χρηματιστήριο και οι αποτιμήσεις καταρρέουν, κανένας θεσμικός παράγοντας δεν παρεμβαίνει στην αγορά, έστω και συμβολικά, γεγονός που δεν κρύβουμε ότι αυξάνει την ανησυχίας μας για τις πιθανές εξελίξεις.

Έτσι ζητείται πλέον να δοθούν απαντήσεις και να ληφθούν οι αποφάσεις για το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, το συντομότερο δυνατόν, αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι τελικές προτάσεις του ΥΠΟΙΚ, δεν είναι και τόσο ευνοϊκές για τις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ και συγκεκριμένη ελληνική τράπεζα φαίνεται έτοιμη να μην αποδεχθεί τους όρους, δημιουργώντας ξεκάθαρα τριγμούς στη συμφωνία, αν και όπως αναφέραμε όλα αυτά είναι σενάρια και φήμες τα οποία τραυματίζουν όλο και πιο πολύ την αγορά.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις, διορία μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου έχουν λάβει οι τράπεζες, από την κυβέρνηση, έτσι ώστε οι πρώτες να απαντήσουν αν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος στο ΥΠΟΙΚ δήλωσε στο Reuters, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει περιθώριο μέχρι της 9 Σεπτεμβρίου για να απαντήσουν σε ένα ενημερωτικό έγγραφο για την συμμετοχή τους στο PSI, μια πρώτη δήλωση ενδιαφέροντος, όπως σχολιάζει το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Να σημειωθεί ότι χθες οι διοικητές των τραπεζών έλαβαν ενημερωτικό έγγραφο και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να απαντήσουν εάν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία και σε τι βαθμό και με πόσα ομόλογα.

Χ.Α: Προσεγγίστηκαν ακριβώς οι σημαντικές στηρίξεις στις 900 μονάδες…
Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., μια από τα ίδια θα λέγαμε, με την εικόνα των 3 βασικών δεικτών είναι η γνωστή αρνητική και με το ΓΔ να προσεγγίζει πλέον τις στηρίξεις που είχαμε αναφέρει στα επίπεδα των 900 – 920 μονάδων, όπου όπως έχει σημειωθεί είναι εξαιρετικά πιθανή μια τεχνική αντίδραση.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!